Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Točs: Sprūdža demisija var novērst valdības krīzi

Varētu likt virsrakstu arī «Ķīlis kaklā» vai «Pavļuts kaklā», bet vispareizākais raksta nosaukums būtu «Reformu partija kaklā». Tas visprecīzāk raksturotu situāciju, kura briest valdībā. Tomēr šo situāciju, lai cik tas neticami izklausītos, var atrisināt Edmunds Sprūdžs.

Šodien Reformu partija tīšām - vai ministru pieredzes trūkuma dēļ - provocē valdības krīzi. Konflikti ar nozares pārstāvjiem un nevalstiskajām organizācijām, kuros nonākuši Roberts Ķīlis un Edmunds Sprūdžs, jau ir tik dziļi, ka viņi faktiski ir iedzinuši sevi stūrī. Konstruktīvs šo ministru darba turpinājums ir grūti iedomājams. Domāju, to saprot visi un arī paši grūtajā situācijā nonākušie ministri. Šodien izglītības un pašvaldību darbinieki protestē pret Ķīli un Sprūdžu, rīt šis noskaņojums, ja nenotiek izlīgums, var pavērsties pret Valda Dombrovska vadīto valdību, kuru patiesībā neviens negrib gāzt.

Reformu partijai ir jāizvērtē savu ministru darbība. Bet Edmunda Sprūdža darba objektīvu izvērtējumu partijā apgrūtina politiskais moments. Edmunds Sprūdžs ir Zatlera Reformu partijas premjera kandidāts. Partijai pašai atsaukt savu premjera kandidātu nozīmē parakstīt savu nabadzības apliecību. Šajā situācijā, ja Edmunds Sprūdžs būtu politiski atbildīga figūra, viņam būtu jādemisionē.

Jo pretējā gadījumā tas draud ar visas valdības demisiju vai Reformu partijas padzīšanu no valdības. Ja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts vēršas pret ministrijas valsts sekretāru Juri Pūci policijā, bet valsts sekretārs pret ministru prokuratūrā - tā ir attiecību pēdējā stadija. Ne tikai ministram un valsts sekretāram, bet vienai valdības partijai ar otru.

Bet uz spēles ir likts eiro. Nav nekāda pamata uzskatīt, ka pretrunas valdībā ne no šā, ne no tā kļūs mazākas. Jo vairāk Reformu partija jutīsies koalīcijā neizvietojama, jo vairāk tā mēģinās uzspiest savu ar varu. Tad, spriedzei pieaugot, pastāv briesmas, ka Dombrovska valdība nobrūk atbildīgākajā eiro ieviešanas fāzē un vēlēšanu priekšvakarā.

Vienotībai tā būtu katastrofa. Eiro ieviešanai - cik tas ir atkarīgs no mums - iespējams, svītra pāri. Katrā ziņā situācija tad kļūst neprognozējama nepieņemamā laikā, kad valdībai ir jābūt augstākā mērā stabilai. Līdz ar to lielās interešu grupas, kurām ir ārkārtīgi svarīga eiro ieviešana, kļūst arvien bažīgākas - Ķīļa un Sprūdža pingpongi var izmaksāt pārāk dārgi.

Un tāpēc valdības krīze ir jāatrisina šodien. Pagaidām to vēl var izdarīt veselā saprāta uzplaiksnījums Reformu partijā, Valdim Zatleram kā ķirurgam biedriem paskaidrojot, ko nozīmē lēmums «augonis ir jāizgriež», lai cik tas nepatīkami, sāpīgi un neglīti būtu. Valdis Dombrovskis varbūt nav ķirurgs, bet viņam palīdzēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē