Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Točs: Teicamnieka liktenis

Valdis Dombrovskis laimīgi smaida. Divdesmit piecu ES dalībvalstu līderi ir parakstījuši jauno starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu. Un tā ir laba ziņa Eiropai. It īpaši Eiropas bagāto valstu kodolam, kurš no kopīgā Eiropas projekta iegūst visvairāk un kuram vēlmju līmenī Dombrovskis gribētu pieskaitīt arī Latviju.

Vienlaikus Vienotību līdz šim atbalstījušo uzņēmēju kodols ar Jaunā laika līderi Einaru Repši priekšgalā dibina jaunu organizāciju, varbūt jaunu partiju.

Ko mums stāsta šie divi paralēlie notikumi, paralēlie procesi, kuros cieši iesaistīta varas partija Vienotība? Vispirms jau mēs uzskatāmi redzam izklīstam mītu, ko uzturēja partijas PR. Vienotība ir tāpat saistīta ar biznesa interesēm kā jebkura partija. Un tagad viņi visi kopā dibina organizāciju - gluži kā Par labu Latviju! (PLL) - ar nosaukumu Latvijas attīstībai. Protams, ticot visaugstākajiem ideāliem, ko Vienotība pārstāv politikā, mēs varam teikt - re, acīmredzot nav izdevies biznesa intereses dabūt cauri, tāpēc neapmierinātie mēģina veidot kaut ko savu, kas lobēs viņu intereses.

Var jau būt, ka tā. Un tomēr. Kā gan cita intereses vajadzētu lobēt Latvijas politiskajai varai, ja ne Latvijas ekonomikas intereses? Un kas gan pārstāv Latvijas ekonomikas intereses, ja ne uzņēmēji? ASV valsts vara nekautrējoties lobē savu uzņēmēju intereses visā pasaulē - tam kalpo ASV prezidents, valdība un vēstniecības visā pasaulē. Un ASV vēstniece ar lepnumu un nekautrējoties atklāj McDonalds Imantā.

Kā tas ir sanācis, ka Vienotības uzņēmēji ir nonākuši pie tās pašas domas, pie kuras PLL? Protams, nav garantiju, ka viņu idejas iegūs simpātijas tautā, līdzīgi kā PLL neguva atbalstu. Tomēr tas vēl nav rādītājs, ka Latvijas interešu aizstāvības ideja ir nepareiza. Problēma, ka sabiedrība nenoticēja, ka tieši šie cilvēki būs īstie Latvijas nacionālo interešu aizstāvji, nevis tikai un vienīgi savu interešu aizstāvji.

Vai Vienotības uzņēmēji nav laimīgi šajā laika brīdī, kad mākoņi virs vienotās Eiropas debesīm izklīst, starp zeltainajām zvaigznēm uz zilā fona stāv Dombrovskis un smaida? Acīmredzot ne līdz galam - ar vienoto politiku nepietiek. Ko viņi grib? Varbūt viņi grib, lai Vienotība lobē viņu intereses - nevis kāda cita biznesa intereses Latvijā?

Partiju konkurence valsts ekonomiskajā politikā ir vienlaikus konkurence starp dažādām uzņēmēju grupām. Tā tas ir Amerikas Savienotajās Valstīs. Diemžēl Latvija ir maza valsts, un milzīgu lomu šeit spēlē citu valstu biznesmeņu, banku un transnacionālo kompāniju intereses, kuras prasmīgāk māk izmantot to kopējo politiku, ko pārstāv Dombrovskis. Teicamnieks, kurš cer, ka Eiropas diploms ir garantija automātiskiem panākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē