Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ušakovs: Ja LPS panāks kaut minimālas izmaiņas IIN sadalījumā, atgriezīsimies ar ziediem un konfektēm

Ja Latvijas pašvaldību savienībai (LPS) izdosies panākt kaut minimālas izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalē, ņemsim ziedus un konfektes un atgriezīsimies, - LNT raidījumā 900 sekundes par iespējamo Rīgas domes atgriešanos LPS sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Uškavos norādīja, ka pēc Rīgas domes izstāšanās LPS kļuvusi daudz aktīvāka, tai ir stingrāka nostāja nodokļu sadalījuma jautājumā. Rīgas mērs sacīja, ka pilnīgi attiecības ar LPS Rīgas dome nav pārtraukusi, - tā joprojām sēdēm varēs izmantot Rīgas domes telpas bez maksas, kā varēsim, vēl atbalstīsim.

Rīgas dome joprojām turpina darboties Latvijas Lielo pilsētu asociācijā, kura, pēc Ušakova teiktā, strādājot daudz aktīvāk, lai gan arī tai, līdzīgi kā LPS ar valdošajām partijām "nav īpašu attiecību un atbalsta".

Pašvaldību pašreizējās attiecības ar valdību Ušakovs nodēvēja kā nekādas, arī pašā koalīcijā ir daudz nesaskaņu un nav jūtams atbalsts tās iekšienē. Kā piemēru Ušakovs minēja pašvaldību ministra Edmunda Sprūdža (RP) aktivitātes attiecībā uz Ventspils mēra Aivara Lemberga atstādināšanu vai izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa reformas.

"Sprūdžs vismaz kaut ko mēģināja darīt, Vienotība iestājās pret. Vienotība ir nožēlojamā stāvoklī - te bija kopā ar Lembergu, te pret, tagad tai vairs nav nekādas vēlmes apkarot oligarhus," uzskata Ušakovs.

Rīgas domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka jautājums par Sprūdža demisiju pašlaik nav aktuāls, "mēs kā pašvaldība gribam sadarboties ar ministriju".

Jau ziņots, ka Rīgas dome ārkārtas sēdē pirms nedēļas , 23.oktobrī, pēc vairāk nekā divas stundas ilgām debatēm nolēma izstāties no LPS. Par Rīgas domes izstāšanos no LPS balsoja 31 deputāts, pret bija 13 deputāti, bet atturējās divi domnieki.

LPS un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) 27.septembrī parakstīja valdības un LPS vienošanās un domstarpību protokolu par 2013.gada valsts budžetu. Dokuments paredz, ka nākamgad tiks saglabāta esošā proporcija IIN sadalē, kur 80% no iekasētā nodokļa nonāk pašvaldību budžetos, bet 20% - valsts budžetā. Vienlaikus valdībā tiks veidotas divas dotāciju programmas - 5,6 miljoni latu tiktu piešķirti novadu pašvaldībām ar zemākajiem attīstības indeksiem, bet 5,9 miljoni latu - četrām lielajām pilsētām ar zemākajiem ienākumiem - Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai.

Pēc šīs vienošanās Rīgas domes vadība nekavējoties paziņoja, ka aptur savu darbību LPS, jo tā atkāpās no prasības palielināt IIN proporciju pašvaldībām līdz 85%. Pašvaldības tādējādi būtu ieguvušas papildus 58 miljonus latu, no kuriem kopumā 41% nonāktu Rīgas budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē