Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vaidere: Opozīcija Ukrainas vēlēšanās bija īpaši grūtā situācijā

Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas deputāte Inese Vaidere (Vienotība, ETP grupa), vērtējot svētdien notikušās Parlamenta vēlēšanas Ukrainā, uzsver, ka "ir jārespektē Ukrainas iedzīvotāju politiskā izvēle". Lai gan Viktora Janukoviča Reģionu partija, iespējams, saglabās varas kontroli, Vaidere norāda uz ievērojamo atbalstu, ko saņēmušas opozīcijas partijas. "Galējais vietu sadalījums vēl nav zināms, bet jau patlaban skaidri redzamas iedzīvotāju pieaugošās bažas par ekonomiskajām problēmām, korupciju un citām likstām."

Vaidere uzskata, ka opozīcija šajās vēlēšanās bija īpaši grūtā situācijā, ņemot vērā, ka viena no tās līderēm - ekspremjere Jūlija Timošenko - izcieš tai piespriesto septiņu gadu cietumsodu. Cietumā atrodas arī citi opozīcijas līderi, piemēram, bijušais iekšlietu ministrs Jurijs Lucenko. "Eiropas Savienība ļoti kritiski vērtē izveidojušos situāciju," uzsver Vaidere.  Eiropas Parlaments jau šī gada  maijā pieņēma rezolūciju, kurā tiek paustas bažas par politisko pretinieku izslēgšanu no demokrātiskā procesa un politiskās opozīcijas apspiešanu.

Vaidere uzskata, ka neskaidras ir arī Ukrainas tālākās attiecības ar Eiropas Savienību.  "Lai gan Ukraina ir lielākā Austrumu Partnerības valsts, patlaban nav skaidrs, kad būs iespējams parakstīt Asociācijas nolīgumu, kas būtiski veicinātu tirdzniecību ar Ukrainu." Viņa atgādina, ka sarunas par jauno nolīgumu tika pārtrauktas pēc politiskās izrēķināšanās ar Timošenko un citiem politiskās opozīcijas līderiem.

"Ir naivi cerēt, ka jautājums par politisko pretinieku ieslodzīšanu var vienkārši tikt aizmirsts," uzsver Vaidere. Eiropas Parlaments ir paudis stingru nostāju, ka obligāts priekšnoteikums nolīguma parakstīšanai būs situācijas uzlabošanās cilvēktiesību jomā, tajā skaitā  politisko lēmumu nošķiršana no kriminālvajāšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē