Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Vanaga: Ratnieks ar savu līdzšinējo darbu ir pierādījis, ka nav politiski neatkarīgs

Latvijas Studentu apvienības (LSA) izvirzītais kandidāts darbam Augstākās izglītības padomē (AIP) Edvards Ratnieks ar savu līdzšinējo darbu ir pierādījis, ka nav politiski neatkarīgs, tādēļ viņa apstiprināšana AIP nebūtu pieļaujama, uzskata Saeimas deputāte un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Inga Vanaga (RP).

"Edvards Ratnieks ar savu līdzšinējo darbu ir pierādījis, ka nav politiski neatkarīgs un darbojas savu pašmērķīgo interešu, nevis studentu vārdā. Ratnieks, kandidējot uz 11.Saeimas vēlēšanām, ir bijis nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" sastāvā, tāpēc uzskatu, ka politizēta studentu pārstāvniecība nebūtu pieļaujama," norādīja Vanaga.

Viņa uzskata, ka AIP institūcijas loma augstākajā izglītībā ir ļoti būtiska. AIP kompetences jautājumi ir noteikti Augstskolu likumā, bet daļa no šīm funkcijām nav izpildītas, tāpēc arī Ratniekam ir jāuzņemas atbildība. Viņasprāt, pārstāvēt lielākās daļas Latvijas studentu intereses ir ļoti smags un atbildīgs darbs. Deputātei nav saprotams, kāpēc praktiski visās institūcijās, pasākumos, kur ir jāpārstāv studenti, tiek deleģēts Ratnieks. "Rodas jautājums, vai LSA ir cilvēkresursu trūkums," izteicās Vanaga.

IZM Parlamentārā sekretāre atklāja, ka ir tikusies ar Ratnieku un runājusi par studentiem aktuāliem jautājumiem, kas netiek risināti vairāku gadu garumā, tostarp, par to, kā panākt, lai studējošajiem ir iespējas brīvās izvēles kursus arī brīvi izvēlēties savas augstskolas vai starpaugstskolu ietvaros, kā iesaistīt studējošos augstskolu personāla politikas īstenošanā. Tāpat arī par to, lai valsts galvotie studiju kredīti ir pieejami studentiem, kuri studē šobrīd jaunās, licencētās studiju programmās, jo students izrāda uzticību jaunai studiju programmai, bet ir spiests noformēt kredītu ar augstāku procentu likmi.

Vanaga ar Ratnieku arī spriedusi, kā panākt to, lai studentu pašpārvaldēm ir pieejams augstskolu budžets ar pārskatāmām un salīdzināmām ieņēmumu un izdevumu pozīcijām, veikt auditu, lai izvērtētu studentu dienesta viesnīcu pieejamību un to materiāli tehnisko stāvokli. Deputāte domā, ka Ratniekam būtu vairāk jāpievēršas šādu jautājumu risināšanai.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 20.decembrī, lems par AIP sastāva apstiprināšanu. Izglītības un zinātnes ministrija iebilst pret atkārtoti virzīto AIP locekļu kandidatūrām un norāda, ka padome ir tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas. Ministrija uzskata, ka vēstulē minētie argumenti uzskatāmi par būtisku šķērsli atkārtoti izvirzīto kandidātu apstiprināšanai.

Ministrija lūdz deputātus izvērtēt nepieciešamību noraidīt to institūciju nominētos padomes locekļu kandidātus, kuru izvirzītie pārstāvji pašlaik darbojas padomes sastāvā. No Latvijas Zinātņu akadēmijas darbam AIP atkārtoti ir izvirzīts bijušais akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, no Latvijas Rektoru padomes - Vētra, no Latvijas Studentu apvienības - Ratnieks, no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras - tās viceprezidents Aigars Rostovskis, bet no Latvijas Koledžu asociācijas atkārtoti deleģēts Rīgas Tehniskās koledžas direktors Jānis Rozenblats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē