Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vēsturnieki: NA, atzīmējot Ulmaņa apvērsumu, noraida demokrātiju

"1934. g. 15. maijs - sākums Kārļa Ulmaņa valdīšanai. Apsveicu visus, kam tas šķiet nozīmīgi!" - šodien šāds ieraksts bija atrodams Nacionālās apvienības (NA ) līdera Raivja Dzintara tviterkontā. Vēsturniece, Latvijas universitātes profesore, Ilga Kreituse portālam Diena.lv norādīja: "15.maijs nav svētku diena, tā nav arī baltākā Latvijas vēstures lappuse. 15.maijs faktiski iezvanīja 1940.gada 17.jūniju." 

Šodien, 15.maijā – dienā, kad 1934.gadā Kārlis Ulmanis sarīkoja valsts apvērsumu, kā rezultātā Latvijā tika likvidētas partijas un nodibināts autoritārs režīms, NA rīko tradicionālo Vienības braucienu ar K.Ulmaņa dzimto māju Pikšu apmeklēšanu un sadziedāšanos pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa. R.Dzintars pat uzskata par nepieciešamu ar šo dienu apsveikt Latvijas iedzīvotājus. 

I.Kreituse uzsver, ka no ekonomiskā viedokļa tajā laikā bija vērojams uzplaukums, kas gan ir saistīts ne tik daudz ar Ulmaņa faktoru, kā ekonomiskās krīzes beigām Eiropā. "Un galu galā ne jau ekonomika noteica būt vai nebūt Latvijas valstij. Ja 1940.gadā Latvijā būtu darbojies parlaments, situācija varētu izvērsties pavisam citādi." 

I.Kreituse arī norādīja, ka šāda 15.maija atzīmēšana no NA puses liecina, ka partijā esošie cilvēki ir stingrās rokas un autoritārisma aizstāvji. "Tā ir spēle uz vecāko paaudzi, kā arī apliecina nevēlēšanos strādāt demokrātijā."

Vēstrnieks, Rīgas Stradiņa universitātes docents Valters Ščerbinskis portālam Diena.lv uzsvēra, ka 15.maijā Latvijā tika zaudēta demokrātija. Viņš arī norādīja, ka "autoritārais režīms atviegloja Latvijas okupāciju 1940.gadā." V.Ščerbinskis atzīmēja, ka NA spēlējas ar vēsturi un šādus apsveikumus 15.maijā vērtēja kā nepārdomātu rīcību. "Tā ir orientācija uz latvisko nacionāli noskaņoto elektorātu. 15.maijs labi iederas šajā nacionālisma virtenē. Taču, ja partija uzskata, ka demokrātija ir vērtība un turklāt paši darbojas parlamentā, tad šāda rīcība ir divkosīga." 

Politoloģe Iveta kažoka portālam Diena.lv norādīja, ka NA līdera R.Dzintara izteikumi liecina, ka partijai ir saspīlētas attiecības ar demokrātiju. "Šādi izteikumi liek apšaubīt, vai partijai ir izpratne par demokrātiju kā Latvijas valsts konstitucionālo pamatu." I.Kažoka skaidroja, ka līdz šim partijas līderi nebija atļāvušies šādus izlēcienus. "Es nezinu, kas ir noticis ar NA un tās līderi, vai tā ir atgriešanās Visu Latvijai bērnībā, kad tā bija radikāli labēja un visnotaļ margināla partija?"  Politoloģe arī atzina, ka NA ar šādu rīcību nodara kaitējumu Latvijas tēlam arī starptautiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē