Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VM: Jaunā kvalitātes novērtēšanas sistēmas uzlabos medicīnas pakalpojumu kvalitāti

Arī šobrīd spēkā esošā veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība paredz ģimenes ārsta darba kvalitātes novērtējumu. Uzskatām, ka līdzšinējais princips – noteikti izmērāmi darba kvalitātes kritēriji, kuru izpilde tiek vērtēta katrā ģimenes ārstu praksē – ir jāsaglabā, portālam Diena.lv sacīja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Kā ziņots, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) decembra sākumā nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), tiesībsargam Jurim Jansonam un veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V), kurā prasa ministres demisiju. LĢĀA norāda, ka izstrādāto kritēriju novērtēšanas robežvērtības ir augstākas nekā starptautisko ekspertu piedāvātās, un lūgusi noteikt zemākas robežvērtības, tās paaugstinot pakāpeniski. Taču VM, kā to norāda LĢĀA pārstāvji, uzstāj uz kritēriju obligātumu un sasniedzamo robežvērtību noteikšanu par vismaz 10% augstāku nekā tā ir šobrīd, esošā finansējuma ietvaros.

O.Šneiders Dienai.lv skaidroja, ka ģimenes ārstu darba kvalitātes vērtēšanas kritēriji kā obligāti tika ieviesti līdz ar ģimenes ārstu institūcijas ieviešanu un novērtēšana tiek veikta katru gadu. Ja nosacījumi netika pildīti, ģimenes ārsts "kvalitātes naudu" nesaņēma.

Jaunās kvalitātes novērtēšanas sistēmas mērķis ir uzlabot medicīnas pakalpojumu kvalitāti pie ģimenes ārstiem, izveidojot vienotu ģimenes ārsta darba kvalitātes sistēmu līdzšinējo divu – obligātās un brīvprātīgās sistēmas vietā. Kvalitātes sistēma ietver samaksu par aktivitātēm, kas veicina ģimenes ārsta pieejamību un labāku pacientu aprūpi, teic O.Šneiders.

Jaunā darbības novērtēšanas metodikā saglabājas daļa no jau šobrīd spēkā esošajiem kritērijiem (piemēram, vakcinācija, diabēta un astmas pacientu aprūpe), kā arī iekļauti jauni. Kā jaunus kritērijus sistēmā plānots iekļaut organizētā vēža skrīninga datu uzraudzību un sirds slimnieku aprūpi, kas ietver kardiovaskulāro risku un holesterīna līmeņa noteikšanu pacientiem. Tāpat tiks vērtēts neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukumu skaits uz 100 reģistrētiem pacientiem salīdzinājumā ar vidējiem rādītājiem valstī, kā arī ģimenes ārsta praksē nodrošinātās aprūpes pakalpojumu daudzveidība (piemēram, pacienta apskate pirms vakcinācijas un vakcinācijas veikšana, elektrokardiogrammas veikšana, redzes orientējoša pārbaude, svešķermeņu izņemšana no acs vai auss, brūču apkope, asins analīžu ņemšana, mājas vizītes pie pacientiem, grūtnieces aprūpe u.c.).

Ne tikai Latvijā, bet arī citur primārajā veselības aprūpē kā ļoti nozīmīgi tiek vērtēti  trīs kritēriji – aprūpes pieejamība, ārsta kvalifikācija un sniegtās aprūpes kvalitāte. Lai izstrādātu priekšlikumus uzlabojumiem primārajā aprūpē un maksimāli efektīvai ģimenes ārsta komandas potenciāla izmantošanai, eksperti no sešām Baltijas jūras reģiona valstīm strādāja trīs gadus Imprim projekta ietvaros. Uz šo priekšlikumu bāzes izveidota jaunā ģimenes ārstu darba kvalitātes novērtēšanas sistēma. Plānots, ka tā stāsies spēkā nākamā gada sākumā.

Atbalstu jauno ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriju ieviešanai publiski paudušas virkne sabiedrisko organizāciju: Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO, biedrība Apvienība HIV.LV, Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks, Zarnu vēža pacientu biedrība EuropaColon Latvija, Latvijas Diabēta federācija, Latvijas Pensionāru federācija, Latvijas Sabiedrības veselības fonds, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Slimnīcu biedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē