Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Zaķis: Līdzekļus demogrāfijai nedrīkst iztērēt neefektīvi

Demogrāfijas jomā līdzekļi ir jātērē racionāli, lai 150 miljoni latu nebūtu izmantoti neefektīvi, panākot dzimstības pieaugumu vien par dažiem simtiem bērnu vai nesasniedzot pat šādu līmeni, izteicās Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis, vērtējot nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) izteiktos priekšlikumus demogrāfijas jomā.

Politiķis norādīja, ka šonedēļ 10.oktobrī varētu būt zināma precīzāka informācija par nepieciešamo līdzekļu apjomu demogrāfijas jautājuma risināšanai, taču jau pašlaik varot prognozēt, ka VL-TB/LNNK priekšlikumi 2013.gadā prasīs 20 līdz 22 miljonu latu papildus izdevumus. Savukārt 2014.gadā un 2015.gadā nacionālās apvienības priekšlikumu izpildei būtu nepieciešami vairāk nekā 60 miljoni latu, skaidroja Zaķis.

Pašlaik budžeta projektā esot iekļauts pabalsts par bērnudārza apmācību vecākiem ar bērniem no piecu līdz sešu gadu vecumam. VL-TB/LNNK priekšlikums paredz pabalstu piešķirt arī par bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam, norādīja Zaķis.

Vienotības frakcijas priekšsēdētājs vērsa uzmanību, ka "varbūt nevis vecākiem jāpiešķir pabalsti, bet jārisina bērnudārzu rindu problēma". Pašlaik rindas ir 28 vai 29 pašvaldībās no visām 112 pašvaldībām. Palīdzot konkrētajām pašvaldībām, līdzekļi tiktu izmantoti efektīvāk, pieļāva politiķis.

Saistībā ar ārvalstnieku iespējām tikt pie uzturēšanās atļaujām nacionālā apvienība rosinājusi vairākkārtīgi palielināt nodevu par šāda nekustamā īpašuma reģistrēšanu zemes grāmatā. Taču koalīcijas izveidotajā darba grupā pie sarunu galda esot izskanējis arī priekšlikums, ka varētu tikt izveidota nodeva ne tikai saistībā ar nekustamā īpašuma, bet arī parējām uzturēšanās atļaujām, stāstīja Zaķis.

Jau vēstīts, ka Zaķis domā, ka saistībā ar nekustamā īpašuma iegādi "desmitkārtīgi palielināt maksu par iespēju trešās valsts pilsoņiem iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā" nedos finansiālo efektu. Šādas idejas mērķis drīzāk esot noņemt ārvalstniekiem interesi par uzturēšanās atļauju iegūšanu šādā veidā, iepriekš klāstīja politiķis.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK sākotnēji aicināja nākamā gada budžetā papildus iekļaut 31,6 miljonus latu, bet vēlāk cipari tika mainīti, ņemot vērā budžeta projektā jau iekļautos izdevumus, kā arī precizētos aprēķinus. Partija uzsvēra, ka nav atkāpusies ne no viena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču precizējusi summas, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres, kurām budžetā jau ir paredzēti līdzekļi, un aizstāt ar savējām.

Veicot minētās aprēķinu izmaiņas, prasību izpildei nepieciešamā summa saruka līdz 16 miljoniem latu. VL-TB/LNNK uzsver, ka turpina uzstāt uz lielāku atbalstu demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamā gada valsts budžetā un, nesaņemot šo atbalstu, apvienība nevarēšot balsot par 2013.gada budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par pārvaldības kvalitāti

Nesen laikrakstā Diena un citos medijos uzmanība bija pievērsta Nobela prēmiju piešķiršanai. Saistībā ar pētījumu, kas saņēmis Nobela prēmiju ekonomikā, tika uzsvērta pārvaldības loma valsts attīst...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē