Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Zanders: Derētu tālāka diskusija

Turpinot aplūkot partiju priekšvēlēšanu programmas, šoreiz pievērsīsimies Vienotībai. Partijām, kas vēlēšanu priekšvakarā ir pie varas, a priori ir grūtāk formulēt savu piedāvājumu, jo deklarēto viegli salīdzināt ar reāli īstenoto politiku - ikvienam solījumam likt pretī īdzīgu - «kas jums traucēja to izdarīt līdz šim?». Iespējams, šī iemesla dēļ nacionālā līmeņa valdošās partijas 4000 zīmju programma neaizraujas ar nofiksētiem sasniedzamā rādītājiem. No šī viedokļa noderīgāk būtu pat atzīmēt nevis to, kas ir, bet to, kā nav šajā programmā.

Šķiet, ka Vienotība izlēmusi nemīņāties pa Nacionālās apvienības lauciņu, tādēļ, piemēram, uzturēšanās atļauju vai valodu regulējuma darba tirgū tēmas ir noklusētas. Interesanti, kā nacionāļi to izmantos, jo ir jūtama atšķirība, vai viņu toņkārta būs «mēs ar saviem akcentiem papildināsim koalīciju» vai "tas ir vēl viens pierādījums, ka Vienotībai nerūp nacionālās vērtības!".

Paravējusi valdošā partija ir arī savus atbildības lauciņus. Piemēram, prognozējami solīti uzlabojumi veselības aprūpē, tomēr līdzšinējās ministres domu par pakalpojuma cenas sasaisti ar nodokļu nomaksu Vienotība ir noņēmusi no dienas kārtības. Izglītības sadaļā kā, iespējams, pārāk neērtu neatradīsim t. s. mazo skolu problēmu - jāsecina, ka skaidra risinājuma te Vienotībai nav (tāda gan nav arī citām partijām). Ņemot vērā, ka jautājumi par papildu naudas avotiem veselībai un kā salāgot sarūkošu skolnieku skaitu ar skolu kā vietējo «enkuru» nepieciešamību nekur nepazudīs, klusēšana neiepriecina, lai gan varbūt labāk tā, nekā sasolīt aplamības.

Ir vairāki solījumi, kuru izpildi varētu veicināt Reformu partijas iekļaušanās Vienotībā. Proti, līdz šim tādi uzņēmējdarbības videi svarīgi jautājumi kā t. s. attīstības banka, valsts aktīvu pārvalde u. c. sadūrās ar to, ka Vienotības kontrolētajai Finanšu ministrijai un Reformu partijas pārraudzībā nonākušajai Ekonomikas ministrijai atšķīrās redzējumi, kā tos risināt. Iespējams, ciešāka sadarbība ar reģionālajām partijām vedinājusi Vienotību kā uzdevumu nosaukt arī īpašu Vidzemes, Kurzemes, Zemgales un Lielrīgas reģionu attīstības plānu izstrādi ("lauki ir ne tikai Latgale, kurai šāds plāns jau ir").

Saprotot, ka 4000 zīmes objektīvi ierobežo izklāstu, jāaicina Vienotība - līdzīgi kā citas partijas, kas lieto šādus apzīmējumus - izvērstākos materiālos vai diskusijās precizēt, kāds ienākumu līmenis tiek uzskatīts par "zemu" un kāds par "augstu", lai vēlētājs varētu saprast, kāds ir atskaites punkts bieži minētajai nodokļu sloga taisnīgākai sadalei. Līdzīgi ar solījumu "paplašināt" atbalsta programmas jaunajām ģimenēm un ģimenēm ar bērniem - tās ir visnotaļ konkrētas programmas un summas, tādēļ to gadījumā neder atruna, ka "ciparu" nosaukšana nav iespējama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē