Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Zanders: Izvairīgums nav apdomīgums

Raksta nodošanas brīdī vismaz 680 cilvēku (apmēram diennakts laikā) bija parakstījuši aicinājumu Andrim Bērziņam pārdomāt savu atbilstību Valsts prezidenta postenim. Iemesls: pēc parakstītāju domām, neadekvātā Bērziņa reakcija uz Krievijas agresiju pret Ukrainu un no Kremļa politikas izrietošajiem draudiem Latvijai.

Ir skaidrs, ka nedz Bērziņš pametīs amatu, nedz kāds parlamentā viņa atsaukšanas jautājumu nopietni apspriedīs. Kaut vai tāpēc, ka Latvijas politiskajai elitei Bērziņš ir izdevīgs - uz viņa fona, atvainojos, pat Straujuma izskatās kā izlēmīguma iemiesojums.

Un tomēr šim publiskajam viedokļa izpaudumam ir jēga.

Pirmkārt, ja papēta parakstītāju sarakstu, redzams, ka nav runa tikai par radošo profesiju pārstāvjiem, kuriem tradicionāli var pārmest pārliecīgu emocionalitāti. Par to, kā Latvijas elite reaģē uz valsts apdraudējumu, nobažījušies gan tādi, kurus dažās aprindās pierasts saukt par "sorosītiem", gan tādi, kurus tikpat nosacīti varētu saukt par konservatīviem kristiešiem. Respektīvi, tie ir ļoti dažādi vēlētāji, kas savukārt aktualizē papildu tēmu un kritēriju gaidāmajās priekšvēlēšanu debatēs: vai jūs, partija x, nākamajā Saeimā balsosiet par vai pret Bērziņa palikšanu amatā uz vēl vienu termiņu?

Otrkārt, publiski formulētie iebildumi varētu rosināt plašāku diskusiju par politiskajai elitei piemītošo domāšanas veidu. Proti, Bērziņš patiesībā simbolizē noteiktu pasaules uztveri un no tās izrietošu rīcību. Pieļauju, ka viņam un līdzīgi domājošajiem labpatīk to dēvēt par "zemniecisku apdomību", "atbildīgumu", "nelēkšanu uz ecēšām" utt. Šādu raksturojumu izvēle vedina domāt, ka citāda viedokļa paudēji ir, lūk, "skrējēji ar pieri sienā", "nedomā ilgtermiņā" un tādā garā. Šāds pretnostādījums nav korekts. Diez vai kāds gaidīja no Bērziņa teatrālus žestus vai sacenšanos ar citiem pašmāju labiešiem bungu rībināšanā. Tika gaidīta realitātes neignorēšana.

Ja turpinām izmantot ikdienā lietotus izteicienus, tad "neskriešana vilcienam pa priekšu" nav tas pats, kas nogaidīšana, "kamēr uzsūksies". Jo ir problēmas, kas "neuzsūcas" - diez vai nepieciešams te uzskaitīt problēmas atjaunotās Latvijas īsajā vēsturē, kad "uzsūkšanās" gaidīšanai bija ļoti nelāgas sekas. Tādēļ šī apelēšana pie "zemnieciskā apdomīguma", kas esot kaut kā saistīta ar latviešu piedzīvoto vēsturē, ir bīstama. Ja kādam aicinājumā minētie riski liekas pārspīlēti, tad kaut padomāsim, cik bieži pēdējā laikā ar ārpolitiku nesaistīti, ekonomiska rakstura jautājumi tiek atlikti - laikam cerībā, ka "uzsūksies" vai vismaz - ka tie jārisina būs citiem.

Iespējams, Bērziņam liekas, ka viņš nomierina "satrauktos prātus", jo viņš vadās pēc vecās hierarhijas izpratnes - "ja jau prezidents neuztraucas...". Tikpat labi var teikt, ka mēs redzam tipisku komunistiskās nomenklatūras vidējā līmeņa pārstāvja (t. s. nacionālās elites "brālīgajās republikās") uzvedību: jānogaida, līdz "noskaidrosies situācija" pēc kādas vētrainas sapulces (plēnuma, kongresa) "centrā", kaut kā jāpārlaiž "viesi no centra" utt. Tas, kas derēja LPSR laikos, vairs neder šodien, kad Latvija ir neatkarīga valsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...

Revolucionārie sociālisti

Iepriekšējās nedēļas nogalē lielā mērā sensacionāli noslēdzās prezidenta vēlēšanas Šrilankā – par to uzvarētāju kļuva pārliecināts marksists/ļeņinists, radikāli kreisās Tautas atbrīvošanas frontes ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē