Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

ZZS: Vienotības ierosinātā parakstu vākšanas procedūra ir drauds tautas balsij

Saistībā ar otrdien Saeimas Juridiskajā komisijā izskatāmo likumprojektu Grozījumi likumā Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalstīs Vienotības sagatavotos grozījumus, kas likumdošanas iniciatīvas ierosināšanai paredz savākt procentuāli vislielāko balsstiesīgo parakstu skaitu Eiropā, kā arī referenduma finansēšanu atstāt pašu ierosinātāju pārziņā, informē ZZS pārstāvji.

ZZS uzskata, ka ir jāsaglabā divpakāpju referendumu un likumdošanas iniciatīvu ierosināšanas procedūra, kur otrā kārta, savācot 1/10 balsstiesīgo pilsoņu parakstu, ir jāfinansē valstij. Otrkārt, pirmās kārtas slieksnis nedrīkstētu pārsniegt 2% no balsstiesīgo skaita jeb 30 000 vēlētāju, kā tas notiek, piemēram, Šveicē. (Vienotības piedāvājumā – viena iniciatīvas autoru pilnībā finansēta kārta, kurā jāsavāc 1/10 no vēlētāju skaita jeb vairāk nekā 150 tūkstoši parakstu).

Ja atbalstīsim Vienotības priekšlikumu, kļūsim par unikālu valsti, kurā pilsoņu iniciatīvai jāsavāc neadekvāti liels parakstu daudzums, pašiem pilnībā to finansējot. Latvijas iedzīvotāji varēs aizmirst par iespēju lemt par būtiskiem jautājumiem tautas nobalsošanā," norāda Saeimas Juridiskās komisijas pārstāve Dana Reizniece – Ozola (ZZS).

Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata, ka Vienotības piedāvātā parakstu vākšanas procedūras balsstiesīgo skaita matemātiska palielināšana nerisina jautājumu pēc būtības. Tā ir virspusēja un nedemokrātiska rīcība ar mērķi neķerties klāt nopietniem un fundamentāliem valsts pamatlikuma grozījumiem.

Tāpat ZZS uzskata, ka nav atbalstāms Vienotības priekšlikums tautas nobalsošanu likt finansēt pašiem politiskās iniciatīvas ierosinātājiem laikā, kad politiskās partijas dāsni tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem.

ZZS šī gada 17.janvārī iesniedza grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz situāciju, kad tautas nobalsošanai jau pašos pamatos nevar nodot Satversmes grozījumu vai likumu projektu, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā vai apdraud Latvijas kā nacionālas valsts pamatus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē