Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LNK Industries aicina Rīgas domi izvērtēt informāciju par Mežaparka Lielo estrādi

Būvkompānija a/s LNK Industries, ņemot vēra izskanējušo informāciju par Mežaparka Lielās estrādes tāmes izvilkumiem, aicina Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas deputātus rūpīgi un objektīvi izvērtēt sniegto informāciju, teikts uzņēmuma atklātajā vēstulē.

Uzņēmums nosūtījis Rīgas domei atklātu vēstuli, kuras mērķis ir "sniegt objektīvu informāciju par it kā neatkarīgā eksperta slēdzienu".

"LNK Industries" adresātiem nosūtījis publiski apspriesto tāmes pozīciju skaidrojumu, vienlaikus aicinot novērst iesaistīto personu interešu konfliktu, "nebūt par svešu politisko uzvedumu statistiem un pašiem rūpīgi analizēt katru skaitli".

"LNK Industries" vēstulē atgādina, ka "LNK Industries" Mežaparka Lielās estrādes otrās kārtas būvdarbu iepirkumā iesniegtās detalizētās tāmes, tāpat kā jebkuras publiskajos iepirkumos iesniegtās tāmes, satur "LNK Industries" komercnoslēpumu, tādēļ šīs tāmes nav publiskojamas un publiski iztirzājamas.

Uzņēmums vēstulē pārmet, ka, neskatoties uz minēto, Rīgas domes deputāts Valters Bergs (JKP) jau ir nopludinājis informāciju par "LNK Industries" detalizēto tāmi, turklāt "LNK Industries" detalizētās tāmes analīzei Bergs ir pieaicinājis "LNK Industries" bijušās darbinieces Olgas Jasānes dēlu Ēvaldu Jasānu.

Tāpat "LNK Industries" vēstulē uzsvērts, ka Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola (JKP) atrodas interešu konfliktā, iesaistoties jebkādu jautājumu risināšanā attiecībā uz "LNK Industries", jo Ozolas vīrs Raimonds Ozols ir bijušais "LNK Industries" darbinieks, ar kuru tika izbeigtas darba tiesiskās attiecības sakarā ar viņa nespēju pildīt uzticētos darba pienākumus.

Vēstulē uzsvērts, ka arī no Jasāna slēdziena izriet, ka no vairāk nekā 3000 detalizētās tāmes pozīcijām Jasāns "nepamatotu sadārdzinājumu" ir saskatījis trīs atsevišķi apskatītās tāmes pozīcijās. Turklāt to kopēja vērtība ir aptuveni 2% no kopējās līguma cenas, uzsver "LNK Industries".

Tāpat "LNK Industries" vēstulē norāda, ka Jasāns savus secinājumus par nepamatoti augstām darba samaksas likmēm balsta uz tāmē iekļautās likmes salīdzinājumu ar vidējo stundas tarifa likmi valstī. Šajā sakarā "LNK Industries" vēstulē norāda, ka vidējā stundas tarifa likme valstī ir abstrakta vienība, kas iegūta matemātiski izrēķinot vienības likmi, ņemot vērā visu valstī attiecīgajā profesijā nodarbināto speciālistu atalgojumu.

Papildus minētajam, Jasāns esot pieņēmis, ka darbinieki tiek nodarbināti objektā 22 dienas mēnesī, astoņas stundas dienā. Šajā sakarā "LNK Industries" norāda, ka Mežaparka otrās kārtas būvdarbi bija jāveic saspringtos termiņos, kā rezultātā, būvdarbus jau iepirkuma stadijā bija plānots veikt vairākās maiņās, darbus veicot arī nakts stundās, brīvdienās un svētku dienās.

Uzņēmums vēstulē Rīgas domei norāda, ka saskaņā ar Latvijas Darba likumu darbiniekiem, kuri veic darbu nakts stundās pienākas piemaksa ne mazāk kā 50% apmērā no darbiniekam noteiktās dienas algas likmes. Savukārt, par virsstundu darbu un darbu svētku dienās piemaksas apmēram ir jābūt vismaz 100% apmērā no dienas algas likmes. Šie faktori arī ir iekļauti stundas likmē.

Tāpat "LNK Industries" uzsver, ka savā atzinumā Jasāns nav ņēmis vērā apstākli, ka liela daļa no Mežaparka Lielās estrādes otrās kārtas darbiem bija jāveic lielā augstumā uz Mežaparka Lielās estrādes kupola, ļoti sarežģītos darba apstākļos. Speciālisti, kuri ir specializējušies darbu veikšanai nestandarta konstrukcijās ir ierobežotā daudzumā ne vien Latvijā, bet arī tuvākajās kaimiņvalstīs. Attiecīgi, šādu speciālistu atalgojuma likmes daudzkārt pārsniedz vidējās stundas tarifa likmes valstī.

Tāpat Jasāns savā atzinumā neesot ņēmis vērā, ka atsevišķu darbu veikšanai objektā tika pieaicināti darbinieki no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuru darba samaksa ir ievērojami augstāka nekā vidējā darba samaksa Latvijā, nemaz neskaitot šo darbinieku uzturēšanās izmaksas, kuras arī ir iekļautas šajā "nepamatoti augstajā stundas likmē".

"LNK Industries" vēlas vērst Rīgas domes uzmanību uz faktu, ka līgums par Mežaparka Lielās estrādes otrās kārtas būvdarbu veikšanu tika parakstīts 2020.gada 29.septembrī. Attiecīgi, lai darbus pabeigtu līdz Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 2021.gadā, būvdarbu veikšanai atlikušais termiņš bija īsāks nekā deviņi mēneši, bet normālos apstākļos šāda apjoma un sarežģītības darbus būtu jāveic 12 mēnešu laikā.

Vēstulē teikts, ka iepirkuma laikā katrs būvuzņēmējs sagatavo detalizēto tāmi balstoties uz tā brīža aktuālajiem finanšu piedāvājumiem no piegādātājiem. Turklāt, pieņemot lēmumu par to, kādu summu noteikt konkrēto darbu veikšanai, būvnieks ņem vērā ne vien piegādātāju/apakšuzņēmēju piedāvāto cenu, bet arī tādus faktorus, kā piedāvājumu aizvietojamība, piegādātāju spēja izpildīt darbus, Covid-19 saistītie riski (potenciāli piegāžu traucējumi, piegādātāju nomaiņas iespēja un tamlīdzīgi) un citi faktori, kas var negatīvi ietekmēt konkrēto darbu izpildi.

"Attiecīgi, ir absolūti neprofesionāli apgalvot, ka viena konkrēta tāmes pozīcija ir "nepamatoti" sadārdzināta, šādu apgalvojumu balstot uz vispārēju informāciju par līdzīgu darbu/materiālu cenām, bet neņemot vērā citus šo pozīciju ietekmējošos faktorus, kā arī neņemot vērā citas tāmes pozīcijas. Šajā sakarā būtiski arī atzīmēt, ka ir aplami un Publisko iepirkumu likumam neatbilstoši atsevišķu personu apgalvojumi par to, ka iepirkumu komisijai, konstatējot sadārdzinājumu atsevišķās tāmes pozīcijās ir iespējams izbeigt iepirkumu vai jebkādā citā veidā vērsties pret šādu pretendentu," teikts vēstulē.

"LNK Industries" vēstulē atgādināts, ka Publisko iepirkumu likums paredz iespēju izslēgt pretendentu gadījumā, ja tiek konstatēts nepamatoti lēts piedāvājums kopumā vai atsevišķās piedāvājuma pozīcijās. Attiecībā uz sadārdzinājuma konstatēšanu atsevišķās pozīcijās šādas tiesības pasūtītājam nav paredzētas. Pasūtītājam ir tiesības atcelt iepirkumu, ja tiek konstatēts, ka visi iepirkumā iesniegtie piedāvājumu pārsniedz 150% no paredzamās līgumcenas.

"LNK Industries" aicina Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju pirms jebkādu lēmumu pieņemšanas saistībā ar Mežaparka Lielās estrādes būvdarbu otrās kārtas iepirkumu, izslēgt Jasānu un Ozolu no jebkādas dalības jautājumu izlemšanā, kas attiecas uz "LNK Industries".

Tāpat uzņēmums aicina vērsties pie Iepirkumu uzraudzības biroja pārstāvjiem ar lūgumu izskaidrot pasūtītāja tiesības situācijā, kad kādam no pretendentiem atsevišķās tāmes pozīcijās ir konstatējams sadārdzinājums, bet kopējā piedāvātā līguma summa nepārsniedz paredzamo līgumcenu, kā arī pieaicināt neatkarīgus tāmju ekspertus no Latvijas Būvinženieru savienības, kuri ir spējīgi sniegt kompetentu un objektīvu viedokli par Mežaparka Lielās estrādes būvdarbu otrās kārtas iepirkuma tāmēm.

Jau ziņots, ka trešdien, 6.oktobrī, notiks Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēde, kurā deputātus detalizēti iepazīstinās ar Jasāna slēdzienu par Mežaparka otrās kārtas būvniecības tāmi un tajā konstatēto sadārdzinājumu.

Mežaparka Lielā estrāde, kas Rīgai izmaksāja aptuveni 100 miljonus eiro, ir viens no lielākajiem "būvnieku karteļa" lietas objektiem, par kuru, iespējams, bija uzņēmēju vienošanās, iepriekš norādīja JKP.

LETA jau ziņoja, ka Konkurences padomes (KP) atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bijuši iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 989 991 eiro.

KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16 652 927 eiro apmērā. Starp 10 sodītajiem uzņēmumiem ir SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS būvvadība", SIA "Abora", "LNK Industries" un SIA "Merks". Tiesa "RBSSKALS būvvadība" patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas