Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saeimas komisija atbalsta Rimšēviča lietas tiesneses atbrīvošanu no amata

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti trešdien atbalstīja Rīgas rajona tiesas tiesnese Ineses Bitenieces pieteikumu, ar kuru viņa lūdza atbrīvošanu no amata.

Kā vēstīts, otrdien komisijas vadītāja Juta Strīķe (JKP) aģentūrai LETA sacīja, ka deputātiem ir radušies jautājumi par iemesliem, kādēļ Biteniece darbu atstājusi, tāpēc uz sēdi nolemts aicināt Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāju. Bažas radušās, jo tiesnese nav klātienē runājusi nedz ar tiesas priekšsēdētāju, nedz tieslietu ministru. Tiesas priekšsēdētāja ar Bitenieci esot runājusi telefoniski. Vaicāta, vai deputāti vēlas pārliecināties, ka uz tiesnesi nav izdarīts spiediens, pieņemot lēmumu par amata atstāšanu, Strīķe atbildēja apstiprinoši.

Biteniecei sākotnēji bija paredzēts skatīt krimināllietu pret Latvijas Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu. 

Pati Biteniece uz komisijas sēdi trešdien nebija ieradusies, taču bija nosūtījusi tai vēstuli, lūdzot jautājumu skatīt bez viņas klātbūtnes.

Uz komisijas sēdi gan bija ieradusies Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Inese Siliņeviča, kura deputātiem norādīja, ka viņa nevar komentēt, kādi ir personīgie iemesli, kuru dēļ tiesnese izlēmusi atstāt amatu, taču atzīmēja, ka tiesnese līdz 25.oktobrim pabeigs savus iesāktos darbus. 

Tāpat Siliņeviča uzsvēra, ka Rimšēviča lietas skatīšana tiks sākta pēc plānotā grafika, taču atzīmēja, ka saskata, ka process, vismaz sākotnēji, var ievilkties, norādot uz sistemātisku problēmu, ka advokātu grafiki tiek plānoti mēnešiem uz priekšu, tādējādi sarežģījot lietas izskatīšanas plānošanu. Tiesas priekšsēdētāja arī deputātiem uzsvēra, ka tiesneši ir spējīgi gandrīz jebkuru lietu izskatīt divu līdz trīs mēnešu laikā, taču tas nav izdarāms, jo gan advokātu, gan prokuroru noslogojums neļauj šādi plānot tiesas procesu.

Runājot ar deputātiem, Siliņeviča arī atsaucās uz vairākiem skaļiem, pašlaik tiesvedībā esošiem tiesas procesiem, norādot, ka tajos ir iesaistīti vieni un tie paši advokāti, kuru nepieejamība citos procesos padara tiesas sēžu plānošanu sarežģītu. 

Tiesas priekšsēdētāja arī piebilda, ka tiesneši baidās slimot, jo to interesēs ir izskatīt tiesas procesus pēc iespējas ātrāk, taču atzīmēja, ka "advokāti ir vieni no slimīgākajiem tiesu procesa dalībniekiem".

Gala lēmumu vēl jāpieņem Saeimai.

Kā ziņots, Biteniece, kurai sākotnēji bija iedalīta krimināllieta, kurā par korupciju apsūdzēts Latvijas Bankas prezidents Rimšēvičs un Martinsons, paziņojumā presei norādījusi, ka amatu atstājusi personīgu apsvērumu dēļ, un viņas lēmums nav saistīts ar nevienu no lietvedībā esošajām vai bijušajām lietām.

Attiecīgi Biteniece lūdz cienīt viņas privātumu un nemēģināt sazināties ar viņas ģimenes locekļiem, lai iegūtu kādu papildu informāciju.

Rimšēviča un Martinsona lieta tiks skatīta, kā bija plānots - šogad 4.novembrī. Lietu izskatīs tiesnese Gundega Lapiņa vienpersoniski, taču nepieciešamības gadījumā būs arī rezerves tiesnese Baiba Jakobsone.

Top komentāri

ee
e
Kaut kā ienāca prātā, ka tiesnese varētu būt godīgs cilvēks.
trusis nejaukais
t
mees aitas protams ticam ka taa nav korupcija. tas nekas ka liidz shim viss kas saistiits ar Rimshevica un Martinsona lietu ir viena vieniiga korupcija..
VVZ
V
Vienkārši tiesnese grib dzīvot. Negrib Laukrozes likteni. P.S. Noziedzīgo struktūru saaugšanu ar valsts pārvaldes struktūrām sauc par mafiju, un ar to jokot nevajag..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas