Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

EK pirms vēlēšanām aicina interneta platformas pastiprināt cīņu pret dezinformāciju

Eiropas Komisija (EK) otrdien nākusi klajā ar vadlīnijām par to, ko sagaida no X, Meta un citām lielajām interneta platformām cīņā pret dezinformāciju šajā vēlēšanu gadā.

Digitālo pakalpojumu akts (DSA) pastiprina tiešsaistes uzņēmumu atbildību par satura moderēšanu un prasa lielajām platformām pārvaldīt un mazināt riskus, ka to pakalpojumi var kaitēt vēlēšanu procesam.

DSA ļauj EK piemērot platformām soda naudu līdz 6% no gada apgrozījuma iepriekšējā finanšu gadā, ja tās adekvāti nenovērtēs un nereaģēs uz šādiem riskiem.

Eiropas Savienībā (ES) jūnijā paredzētas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, un Slovākijā, Lietuvā, Beļģijā, Horvātijā, Austrijā un Rumānijā šogad gaidāmas parlamenta vēlēšanas.

Jaunajās EK vadlīnijās teikts, ka platformām jāpievērš īpaša uzmanība mākslīgā intelekta izmantošanai viltota satura radīšanā. Platformas tiek aicinātas izveidot iekšējās komandas, kas uzraudzītu vietējos riskus, un pielāgot savus centienus katrai konkrētai vēlēšanu vietai un valstij.

Lai gan DSA pieprasa, lai platformas mazinātu "negatīvas ietekmes" risku uz vēlēšanām, tajā nav teikts, ka platformām ir jāaizvāc dezinformācija. Tas nav teikts arī jaunajās EK vadlīnijās.

DSA prasības kopš 2023.gada augusta tiek piemērotas noteiktām platformām, kurās ir vairāk nekā 45 miljoni ES lietotāju (10% ES iedzīvotāju), tā sauktajām ļoti lielām tiešsaistes platformām vai ļoti lielām tiešsaistes meklētājprogrammām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits