Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Leiena sola enerģētikas tirgus reformu ES, atbalstu Ukrainai

Eiropas Savienība sāks "dziļu un visaptverošu" enerģētikas tirgus reformu, lai palīdzētu iedzīvotājiem un uzņēmumiem mazināt problēmas, ko radījis straujais energoresursu cenu pieaugums, uzstājoties Eiropas Parlamentā ar ikgadējo runu par stāvokli ES, vakar apsolīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Viņa arī paziņoja, ka ES rosinās noteikt griestus ienākumiem, ko firmas iegūst no zemu izmaksu elektrības ģenerēšanas ar atjaunīgajiem energoresursiem, un prasīs, lai fosilos energoresursus tirgojošās firmas maksātu nodevu no lielās peļņas, ko varētu izmantot patērētāju atbalstam.

EK priekšsēdētāja arī kā prioritāti iezīmēja atkarības izbeigšanu no Krievijas gāzes, atzīmējot, ka Krievijas īpatsvars ES pa gāzesvadiem importētajā gāzē jau samazināts no 40% pērn līdz 9% pašlaik. Runā, ko U. fon der Leiena Strasbūrā teica goda viešņas – Ukrainas prezidenta dzīvesbiedres Olenas Zelenskas – klātbūtnē, viņa apsolīja turpināt atbalstu Ukrainai finansiāli, ar ieroču piegādēm un uzņemot bēgļus, turpināt ES sankcijas pret Krieviju un nodrošināt Ukrainai brīvu piekļuvi ES kopējam tirgum. Viņa arī paziņoja, ka tajā pašā dienā to dodas apspriest ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Kijevā.

Jau runas sākumā Ukrainas karoga krāsās tērpusies U. fon der Leiena uzsvēra, ka vēl nekad Eiropas Parlaments nebija apspriedis runu par stāvokli ES laikā, kad Eiropā notiek karš. "Ir jāsaka skaidri: daudz kas tagad ir likts uz spēles. Ne tikai Ukrainai, bet visai Eiropai un pasaulei kopumā. Mūs gaida pārbaudījumi. Pārbaudījumi no to puses, kuri grib izmantot jebkuras mūsu domstarpības. Šis nav tikai karš, ko Krievija sāka pret Ukrainu. Šis ir karš pret mūsu enerģētiku, karš pret mūsu ekonomiku, karš pret mūsu vērtībām un karš pret mūsu nākotni. Tā ir autokrātija pret demokrātiju. Un es šeit stāvu pārliecībā, ka ar drosmi un solidaritāti tiks panākts, ka Putins izgāzīsies un Eiropa uzvarēs," teica EK priekšsēdētāja.

Viņa arī uzsvēra no kara gūto mācību, ka vajadzējis klausīties tajos, kas pazīst Vladimiru Putinu: "Mums vajadzēja ieklausīties balsīs, kas izskanēja mūsu savienībā – Polijā, Baltijā, daudzviet Centrālajā un Austrumeiropā. Viņi jau gadiem mums teica, ka Putins neapstāsies."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits