Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pirmajā ceturksnī problemātiskie kredīti 14% no kredītportfeļa

Kopš pērnā gada trešā ceturkšņa sākot papildus apkopot informāciju par banku problemātiskajiem kredītiem, Finanšu un kapitāla tirgus komisija secinājusi, ka jau 2008.gada trešajā ceturksnī, straujāk pasliktinoties izsniegto kredītu kvalitātei, tādu kredītu apjoms, kuri ir pārstrukturēti, ar mainītu pamatsummas vai procentu atmaksas termiņu vai kas jau ir atgūšanas procesā, dubultojās gan juridisāam, gan privātpersonām.  

Kā informē FKTK pārstāve Ieva Upleja, šī gada marta beigās Latvijas banku kopējā kredītportfelī šādi kredīti sasniedza 14,1% jeb 2,3 miljardus latu (2008.gada beigās – 10,2%). Savukārt problēmu kredītu skaits marta beigās vidēji bija 2,9% no visiem izsniegtajiem kredītiem, tajā no privātpersonām izsniegtajiem kredītiem – 2,6% un 8% no juridiskām personām izsniegtajiem kredītiem.  


Divas trešdaļas no visa problemātisko kredītu apjoma (1,5 miljardi latu) ir kredīti juridiskām personām, bet no problēmu kredītu skaita 86%  ir kredīti, kas izsniegti fiziskām personām. Vidējais viena problemātiskā kredīta apmērs juridiskām personām marta beigās sasniedza 376,4 tūkstošus latu, savukārt fiziskām personām – 22,2 tūkstošus latu.


Kopējais problemātisko kredītu skaits 2009.gada pirmā ceturkšņa laikā palielinājās par 12,3 tūkstošiem, līdz marta beigās sasniedza 38,8 tūkstošus, tajā skaitā juridiskām personām – 4,1 tūkstotis, bet fiziskām – 34,7 tūkstoši. Vairums no kopējā problemātisko kredītu skaita jeb 27,8 tūkstoši bijuši atgūšanas procesā esoši kredīti.  


Lielākā problemātisko kredītu grupa ir kredīti, kas ir nodrošināti ar nekustamo īpašumu (marta beigās - 83%), un šo problēmu kredītu nodrošinājuma vērtība pārsniedz problēmu kredītu apjomu vidēji 1,7 reizes (pēc banku sniegtās informācijas) un izveidotais uzkrājumu apmērs šiem kredītiem sasniedz vidēji 11 % no problēmu kredītu apjoma.  


Kredītiem, kas atrodas atgūšanas procesā, pēc banku aplēsēm kredītu atgūstamā vērtība ir 80% no kredītu atlikuma. Tāpēc šai kredītu grupai ir izveidoti ievērojami uzkrājumi 20% apmērā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses