Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sprūdžs optimizējis nodokļus, uzņēmumā algas vietā saņemot aizdevumu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), vēl būdams uzņēmējs, ir veicis nodokļu optimizāciju, uzņēmumā algas vietā saņemot aizdevumu, raksta laikraksts Neatkarīgā.

Sprūdžam piederošās kapitālsabiedrības neesot viņam maksājušas algu par darbu valdes locekļa vai valdes priekšsēdētāja amatos, bet viens no šiem uzņēmumiem izsniedzis viņam apjomīgu aizdevumu.

Darba algas aizstāšana ar aizdevumiem valdes locekļiem, kuri vienlaikus ir arī šo uzņēmumu īpašnieki, ļauj optimizēt uzņēmējiem sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (35,09%) un iedzīvotāju ienākuma nodokli (25%), atzīmē laikraksts.

Kā liecina Sprūdža valsts amatpersonas deklarācija, viņš pērn vēlā rudenī, jau būdams valsts amatpersonas statusā, ņēmis 108 408 latu kredītu, tādējādi kopējās parādsaistības palielinot līdz 409 000 latu.

No amatpersonas deklarācijas redzams, ka Sprūdžs no sev piederošajām uzņēmējsabiedrībām algu nav saņēmis, lai gan vēl aptuveni mēnesi pēc ievēlēšanas Saeimā bijis valdes loceklis sešos uzņēmumos. "Nē, par darbu sev piederošajās uzņēmējsabiedrībās atalgojumu nesaņēmu. Daļā uzņēmumu valdes locekļa funkcijas tika veiktas saskaņā ar pilnvarojuma līgumu bez atlīdzības, piemēram, (bet ne tikai) gadījumos, ja uzņēmumā ir vairāki valdes locekļi. Dažos no uzņēmumiem spēkā bija darba līgumi pēc stundu apmaksas principa. No 17.10. praktiski viss laiks tika veltīts amatpersonas darbam, nevis darbam uzņēmumu valdēs," norādījis politiķis.

Sprūdžs atzinis, ka 108 408 latu kredītu viņam izsniegusi viņa bagātākā uzņēmējsabiedrība SIA Sensum Solutions, kas priekšvēlēšanu laikā bija pazīstama ar nosaukumu Hansa World Latvia. Šī uzņēmuma 2010.gada pārskats liecina, ka tas arī iepriekš izsniedzis aizdevumu dalībniekam, kas tobrīd bija viens pats Sprūdžs, - 188 514 latu.

Uz jautājumu, kā veicas ar 188 514 latu aizdevuma atmaksu, Sprūdžs atbildējis: "Aizdevuma atgriešana man piederošajam uzņēmumam vēl nav notikusi. (...) Tas ir bezprocentu aizdevums, un par nesaņemtajiem procentu ienākumiem man piederošais uzņēmums SIA "Sensum Solutions" ir nomaksājis uzņēmumu ienākuma nodokli saskaņā ar likuma par uzņēmumu ienākuma nodokli 12.pantu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses