Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pašreizējie procesi finanšu tirgū veicina investīcijas gan mājokļos, gan komercīpašumos. Lielākā dinamika – Rīgā un Pierīgā

Aizvien pieaug interese par nekustamo īpašumu

Ekonomiskās aktivitātes pieaugums tradicionāli vainagojas ar lielāku interesi par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā. Tas saistīts ar iedzīvotāju labklājības līmeņa palielināšanos un tam sekojošu hipotekārās kreditēšanas pieaugumu. Vienlaikus investīcijas nekustamajā īpašumā tiek uzskatītas par finanšu ieguldījuma risku sadalīšanas instrumentu, un tas tiek izmantots arī patlaban, kad saistībā ar centrālo banku monetāro politiku procentu likmes ir zemas, bet obligāciju un akciju cenas atrodas tuvu vienā līmenī vai sasniedz aizvien jaunus vēsturiski augstākos cenu maksimumus, ceturtdien lasāms laikrakstā Diena.

Minēto ekonomisko faktoru un finanšu iemeslu dēļ lielāka interese par nekustamajiem īpašumiem – gan mājokļiem, gan komercīpašumiem – ir jūtama arī Latvijā, vienlaikus tas veicina šo īpašumu cenu palielināšanos. Runājot par sabiedrībā plašāku interesi izraisošo mājokļu tirgu, šogad vairākās Rīgas tuvumā esošās apdzīvotajās vietās – Ogrē, Salaspilī, Jelgavā un Kauguros – sērijveida dzīvokļu cenas vidēji pieaugušas vairāk nekā par 10%, liecina kompānijas Arco Real Estate informācija.

Iepriekšminētā centrālo banku monetārā politika tiešā mērā bijusi vērsta uz to, lai aizdevumu procentu likmes samazinātos, tas savukārt būtu lielāks dzinulis gan mājokļu, gan nekustamo īpašumu tirgū kopumā.

Kā stāsta kompānijas Ober Haus Real Estate Latvia (Ober Haus) Dzīvojamo platību nodaļas vadītāja Kristīne Dubane, zemās aizdevumu procentu likmes pilnīgi noteikti ir veicinājušas investīcijas nekustamajos īpašumos. "Pēdējos trīs gados tie bijuši darījumi ap 300–400 miljoniem eiro gadā, un trīs ceturtdaļas no šī apjoma veido darījumi virs desmit miljoniem eiro, lielākoties biroju ēkas un tirdzniecības centri. Ir arī daudz investīciju, privātpersonām iegādājoties dzīvokļus, – gan Latvijas dzīvojošie iegādājas mājokļus, gan kaimiņvalstu iedzīvotāji no Igaunijas un Lietuvas investē dzīvokļos," situāciju raksturo Ober Haus pārstāve. 

Viņa piebilst, ka bez zemajām aizdevumu likmēm noteicošie investīciju apjoma faktori ir ekonomiskā un politiskā stabilitāte, kā arī likumu paredzamība. Tas tiešā mērā ietekmē investoru sagaidāmo ienesīgumu no investīcijām, piemēram, A klases biroju un tirdzniecības ēkām Latvijā tie ir 6,5–7% gadā, tajā pašā laikā Vācijā investori ir gatavi uz pusi mazākam ienesīgumam. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 30. novembra, numurā!
 

Top komentāri

rekur
r
Jo Latvijā mazāk iedzīvotāju, jo lielāka interese par nekustāmo īpašumu iegādi. Papīra naudas daudzums uz 1 personu pieaug. Tātad bagātība pieaug. Tagad katrs var nopirkt 120 dzīvokļu māju un dzīvot tajā Viens. Ar kaķi.
Dīvaini
D
Latvijā dzīvokļu cenas pieaug,bet Skandināvijā krīt,mākleri tuvāko 2-3 gadu laikā paredz stipru dzīvokļu un villu cenu kritumu.
kaķa klepus
k
nu ko var pūst miglu acīs,ja arī pieaug tad cilvēki meklē lētus īres dzīvokļus apšaubāmā segmentā vienistabas dzīvoklis-kur duša un pods kopā ar pannu,pārveidoti lielie dzīvokļi par ūķiem....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses