Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Bibliotēka - tikpat svarīga kā dalība ES un NATO

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošana ir tikpat būtiska Latvijas kā nacionālas valsts pastāvēšanai kā savulaik iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Tas ir ieguldījums mūsu un mūsu bērnu nākotnē, apliecinājums, ka domājam un plānojam valsts attīstību ilglaicīgi, ka patiesi veidojam uz zināšanām balstītu sabiedrību - teikts LNB atbalsta biedrības aicinājumā valdībai un Saeimai, ko trešdien, pēc režisora Alvja Hermaņa ierosinājuma pulcējoties Jaunajā Rīgas teātrī, parakstījuši jau vairāk nekā simt Latvijas inteliģences pārstāvju.
Inteliģence aicina neapturēt LNB jaunās ēkas projektu

Aicinājums turpināt LNB jaunās ēkas projektu tapis, apzinoties apdraudējumu, ko tās būvniecībai radījis prognozētais nesamērīgais izmaksu sadārdzinājums. Latvijas inteliģence aicina valdību un Saeimu nopietni izvērtēt priekšlikumu Gaismaspils celtniecībai nepieciešamo finansējumu - 140 miljonus latu - atvēlēt no līdzekļiem, ko iegūs, privatizējot SIA Lattelecom.

"Līdzekļi no SIA Lattelecom privatizācijas nevar tikt izlietoti īstermiņa problēmu risināšanā, bet ir jāiegulda valsts ilgtermiņa attīstībā - jaunās LNB ēkas būvniecībā, kas būtu drošs pamats uz zināšanām balstītas sabiedrības veidošanā," uzsvēra LNB atbalsta biedrības valdes priekšsēdētāja Undīne Būde.

Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Anna Mauliņa informēja, ka trešdien arī 130 bibliotēku darbinieki parakstījuši atklātu vēstuli valdībai un Saeimai ar līdzīgu aicinājumu.

"Kultūra nav ārpus ekonomikas, jo visur ir jāmaksā par elektrību vai benzīnu. Taču kultūrai ir spēcīgi izteikta publiskā labuma funkcija, un tas nozīmē, ka tā jāfinansē publiski. Ir arī zināms, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju ir gatavi maksāt par šo labumu no nodokļiem vairāk nekā pašlaik," situāciju komentē filozofs Roberts Ķīlis.

Aicinājumā neapturēt jaunās LNB ēkas būvniecību uzsvērts, ka sabiedrība jau vairāk nekā desmit gadu ir ticējusi un atbalstījusi šī projekta īstenošanu ar ziedojumiem vairāk nekā pusmiljona latu vērtībā un ir veikti sagatavošanas darbi. Kā ziņots, LNB paredz - ja jaunās ēkas būvi atliks, bibliotēku sliktā stāvokļa dēļ tuvākajos gados var nākties slēgt.

Ikviens par LNB projekta īstenošanu var parakstīties mājaslapā internetā www.gaisma.lv. Vēstuli valsts varai plānots iesniegt piektdien, 28.septembrī, līdz ar elektroniski saņemtajiem parakstiem.

Kāpēc nedrīkst novilcināt LNB būves projektu? Kāpēc jaunā bibliotēka sabiedrībai vajadzīga jau šodien?


Māra Zālīte, dzejniece

Man ir kauns atkal pamatot, kādēļ Latvijai ir vajadzīga Nacionālā bibliotēka. Uzskatu, ka šis jautājums jāapgriež kājām gaisā - kādēļ Latvijas valstij vienīgajai visā civilizētajā pasaulē nav vajadzīga Nacionālā bibliotēka? Tādēļ, ka Nacionālā bibliotēka tiek izmantota politiskās manipulācijās, lai valdība varētu tautai demonstrēt, ka kļuvusi ārkārtīgi taupīga un cīnās pret inflāciju. Ja bibliotēku nesāks būvēt, tad valdībai būs jāatbild uz Latvijas inteliģences jautājumiem: kādas ekonomiskās, finansiālās un juridiskās sekas būs tam, ja valdība pati nepilda pieņemto LNB projekta īstenošanas likumu, bet līdzšinējie ieguldījumi projekta sākšanai - ap 15 miljonu latu - būs jāuzskata par izšķērdētiem.

Žaneta Jaunzeme, ekonomiste, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidente

Lai Latvijai būtu veiksmīga nākotne, ir jāapgūst jaunās tehnoloģijas, inovāciju kultūra, ir nepieciešamas zināšanas. Nacionālā bibliotēkā ir tā visa kopums - izglītības iespējas visa mūža ilgumā no ģimenēm, bērnudārza un skolas līdz studentiem, nozaru profesionāļiem, pensionāriem. Mums nepieciešama LNB kā inovāciju kultūras vieta ar izglītības visaptverošu stratēģiju no piedzimšanas līdz nāvei.

Inese Zandere, dzejniece

Bibliotēka dos vienīgo iespēju konkurēt ar citām sabiedrībām un iekļauties normālu civilizētu valstu sabiedrībā. Nekādas citas iespējas konkurēt kā tikai ar zināšanām Latvijai nav! Apturēt LNB celšanas projektu nedrīkst racionālu argumentu dēļ: tāpēc, ka tas ir ļoti neizdevīgi, ļoti nepraktiski un nesīs sabiedrībai gan acīmredzamus zaudējumus - 15 miljonus, kas jau ieguldīti, gan zaudējumu, ko precīzos skaitļos aprēķināt grūti un kas ir saistīts ar zināšanām, kuras neiegūsim, ar konkurētspēju, kuras mums nebūs un par ko maksās mūsu bērni tālākā nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses