Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

"Cemex" varētu atteikties no cementa rūpnīcas būves, ja būs jāpērk CO2 kvotas

Ja ogļskābās gāzes (CO2) emisijas kvotas būs jāpērk, cementa ražotājs "Cemex" varētu pārtraukt rūpnīcas celtniecību Brocēnos, pirmdien raksta "Dienas Bizness" (DB).

Laikraksts piebilst, ka jau tagad skaidrs - 2008.- 2012.gada kvotu sadalē kādam būs jāpiekāpjas, jo diviem «grandiem» - "Cemex" un "Latvenergo" - nepieciešamais kvotu apjoms - attiecīgi 1,6 miljoni tonnu un 1,9 miljoni tonnu gadā pārsniedz Latvijai piešķirtos 3,43 miljonus tonnu gadā.

«Cemex no Latvijas noteikti neaizies, bet no kvotas būs atkarīgs tas, vai Latvija turpinās importēt cementu vai arī ražos šeit,» DB skaidrojis "Cemex" valdes priekšsēdētājs Luiss Migels Kantū (Luis Migel Cantu).

Pēc viņa teiktā, ja "Cemex" netiks piešķirta visa pieprasītā kvota, pastāv iespēja pirkt kvotas, bet no to cenas būs atkarīgs piešķirto kvotu apjoms, no kura būs izdevīgi ražot. Ja piešķirtā kvota būs mazāka par zināmu izdevīguma līmeni, tad, iespējams, "Cemex" neturpinās darbu pie fabrikas celtniecības.

Savukārt "Latvenergo" uzskata, ka nepieciešams priekšroku kvotu sadalē dot elektroenerģijas ražotājiem. Uzņēmuma pārstāvis Andris Siksnis DB skaidrojis, ka elektroenerģijas cenas ietekmē visas ekonomikas nozares. «Gadījumā, ja emisijas kvotas tiek piešķirtas samazinātā apjomā, ir apdraudēta Latvijas elektroapgāde, ievērojami pieaugs elektroenerģijas cenas,» teicis Siksnis.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valdībai drīzumā būs jālemj par ogļskābās gāzes emisijas kvotu sadali 2008.-2012.gadam, jo iepriekš apstiprinātais plāns emisijas kvotu sadalei paredzēja nākamos gados vidēji 7,7 miljonus tonnu gadā, bet Eiropas Komisija (EK) pieņēma lēmumu Latvijai piešķirt emisijas kvotas tikai 3,43 miljonus tonnu.

Lai gan valdība 31.jūlijā nolēma apstrīdēt Eiropas Kopienu tiesā piešķirtās kvotas apjomu, bet sāktā tiesvedība neaptur EK lēmumu par valstij piešķirto kvotu apjomu, tādēļ Latvijai jāveic grozījumi emisijas kvotu plāna sadalē.

Vides ministrija (VM) emisijas kvotu sadalei piedāvā četrus variantus, no kuriem valdībai būs jāizvēlas viens.

Pirmais emisijas kvotu sadales variants paredz gan rūpniecībai, gan enerģētikai piemērot emisiju samazinājumu par 5%.

Otrajā variantā paredzēts dot priekšrocību rūpniecības attīstībai. Tas noteic par 6% palielināt rūpniecības emisiju apjomu. Ņemot vērā emisijas kvotu pieaugumu rūpniecībā, enerģētikas nozarei piešķiramo emisiju apjomu plānots samazināt par 10%.

Savukārt trešais emisijas kvotu sadalījuma variants balstās uz principu, ka esošām un jaunām iekārtām jāuzņemas vienāds emisiju samazinājums. Ministrija norāda, ka gan esošajām rūpniecības iekārtām, gan jaunajām iekārtām plānots piemērot emisiju samazinājumu par 31%.

Arī ceturtais variants balstīts uz principu par vienmērīga emisiju samazinājuma sadali starp jaunajām un esošajām iekārtām, tajā pašā laikā piemērojot dažādus emisiju samazinājumus enerģētikas un rūpniecības iekārtām. Tādejādi esošām un jaunajām rūpniecības nozares iekārtām emisiju samazinājums tiek plānots par 15,7%, līdz ar to ietekmējot emisiju samazinājumu energoapgādes iekārtu grupā, to koriģējot līdz 40,5%. Jaunām iekārtām tiek piemēroti tādi paši emisiju samazinājumi kā esošām iekārtām - energoapgādes uzņēmumam tiek piešķirts 40,5% samazinājums un rūpniecības uzņēmumiem par 15,7% no iekārtai nepieciešamā emisijas kvotu apjoma.

VM vēsta, ka neatkarīgi no atbalstītā rīcības varianta, būs jāsagatavo grozījumi emisijas kvotu sadales plānā 2008.-2012.gadam.

VM atzīst, ka emisijas kvotu deficīts rūpniecības nozarēm rada apdraudējumu saglabāt ražošanas apjomu līdzšinējā apjomā, tādējādi negatīvi ietekmējot nodokļu ieņēmumus, eksporta apjomus, nodarbinātību.

Ministrijā norāda, ka kvotu samazinājums atstāj arī negatīvu ietekmi uz siltumenerģijas gala tarifiem, turklāt Latvijā ražotais cements var zaudēt konkurētspēju.

2005.-2007.gadā Latvijas energoapgādes un rūpniecības uzņēmumi gaisā drīkstēja novadīt 13,7 miljonus tonnu ogļskābās gāzes, bet, uzlabojot energoefektivitāti un samazinot izmešu daudzumu, atlikušās kvotas varēja pārdot ES tirgū.

Emisijas kvotu tirdzniecība Eiropas Savienībā sākās 2005.gadā, bet pasaulē Kioto protokola ietvaros tā sāksies 2008.gadā.

Pasaules dabas fonda eksperti aplēsuši - lai novērstu planētas sasilšanas turpināšanos, rūpnieciski attīstītajām valstīm līdz 2050.gadam ogļskābās gāzes izplūde atmosfērā jāsamazina par 80%, bet citu siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisija - par 50%.

Siltumnīcas efektu izraisošās gāzes rodas, sadedzinot naftu, gāzi un ogles.

"Cemex" jaunajā cementa ražotnē Brocēnos, kuras celtniecība sākās šovasar, līdz 2008.gada beigām plāno ieguldīt 200 miljonus eiro. Paredzēts, ka jaunās rūpnīcas jaudas gadā būs 1,6 miljoni tonnu cementa un 1,1 miljons tonnu klinkera.

Starptautiskajam koncernam "Cemex" jau pieder cementa ražotne Brocēnos - par tās īpašnieku "Cemex" kļuva 2005.gada martā, iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu "RMC Group o.l.c.".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses