Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

EM: Gada griezumā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma tempi joprojām augsti

Šī gada aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums par 7,7% pārsniedza iepriekšējā gada attiecīgā perioda  rādītāju (salīdzināmajās cenās, neizlīdzināti dati), kas nozīmē, ka joprojām saglabājas straujš mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums gada griezumā. Kopumā 2012.gada četros mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 11,1%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu 2012.gada aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, noteica galvenokārt nepārtikas preču apgrozījums. Tas pieauga par 10,7% un veidoja 70% no visa mazumtirdzniecības pieauguma aprīlī. 

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, pieauga mazumtirdzniecība pa pastu vai Interneta veikalos (par 34,7%), kas ir skaidrojams ar šo pakalpojumu salīdzinoši zemāku cenu. Ievērojami pieauga arī datoru, programmatūras un telekomunikāciju iekārtu mazumtirdzniecības apjomi (par 41,2%). Jāatzīmē, ka mazumtirdzniecības apgrozījums ievērojami pieauga arī auto degvielas tirdzniecībā (par 10,3%), sasniedzot augstāko pieaugumu pēdējo gadu laikā un nodrošinot gandrīz piektdaļu no mazumtirdzniecības kāpumā aprīlī. Tas skaidrojams ar aizvien pieaugošajām ekonomiskajām aktivitātēm valstī.

Vienlaikus dažās preču grupās ir vērojams mazumtirdzniecības apjomu samazinājums -  audio un video iekārtu mazumtirdzniecībā (par 40,9%), kā arī grāmatu, avīžu un kancelejas piederumu mazumtirdzniecībā. 

Uzlabojoties patērētāju konfidences rādītājiem par plānotajiem lielajiem pirkumiem, paredzams, ka mazumtirdzniecības apjomi arī turpmāk saglabāsies augsti. Vienlaikus pastāv risks, ka situācijas pasliktināšanās eirozonā gada otrajā pusē varētu negatīvi ietekmēt ekonomiskās aktivitātes un līdz ar to arī pircēji varētu kļūt piesardzīgāki, kā rezultātā mazumtirdzniecības pieaugums varētu kļūt mērenāks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses