Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Nosprausts virziens uz kopīgu ES enerģētikas ārpolitikas veidošanu

Eiropas Parlamenta (EP) konferencē par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sadarbību kopējas enerģētikas politikas veidošanā, gan eksperti, gan politiķi uzsvēra vienotas ES enerģētikas ārpolitikas nepieciešamību, lai panāktu drošas un ilgtspējīgas piegādes par pēc iespējas zemāku cenu Eiropas patērētājiem.

EP deputāts Krišjānis Kariņš (Vienotība) uzsvēra: "Likumdošana par ES dalībvalstu informācijas apmaiņu par starptautiskiem līgumiem enerģētikas jomā būs konkrēts solis kopējas enerģētikas ES ārpolitikas veidošanā. Ieguvēji no pieaugošas ES lomas enerģētikas politikā būs visu ES valstu enerģijas patērētāji. Enerģijas piegādātājiem ir viegli uzspiest savus noteikumus katrai ES valstij atsevišķi, taču to nebūs tik viegli uzspiest visām 27 valstīm, kad tās darbojas saskaņoti."

ES enerģētikas komisārs Ginters Otingers, konferencē uzsvēra vienotas ES enerģētikas ārpolitikas nepieciešamību, demonstrējot ES vienotību savā darbībā un sadarbībā ar pasauli. Komisārs norādīja, ka šobrīd tiek sperti tikai pirmie soļi uz vienotu ES enerģētikas ārpolitiku un izteica cerību, ka likumdošana, kas to nostiprinātu varētu tikt pieņemta šī gada laikā.

Savukārt, ES Ārlietu dienesta ģenerālsekretāra vietnieks Macejs Popovskis, uzrunājot klātesošos diskusijas dalībniekus, norādīja, ka enerģētika ieņem aizvien ievērojamāku vietu ārpolitikā, atgādinot šonedēļ ES ārlietu ministru tikšanās laikā pieņemto lēmumu atteikties Irānas naftas importa.

Eurogas ģeneralsekretāre Beāte Rābe apsveica ES likumdevēju virzību uz kopīgu ES enerģētikas ārpolitiku, uzsverot tās nozīmīgumu gan patērētajam, gan uzņēmējiem. Vienlaikus Rābe pauda bažas par komerciāli jūtīgas informācijas nonākšanu konkurentu rokās, aicinot Parlamentu un Komisiju rast līdzsvaru starp uzņēmēju un sabiedrības interesēm.

Viens no vadošajiem Eiropas drošības stratēģiju centra ekspertiem un programmas "Starptautiskā enerģētikas drošība" vadītājs Franks Umbahs aicināja, virzoties uz vienotu enerģētikas ārpolitiku, lielāku uzmanību pievērst gāzes sektoram, ieviešot daudz lielāku caurskatāmību tieši šajā sfērā.

Konferenci organizēja EP Rūpniecības, pētniecības, un enerģētikas komiteja, lai uzklausītu ekspertu, politiķu un nozares pārstāvju viedokļus par ES virzību uz vienotu enerģētikas politiku, tostarp arī priekšlikumus topošajam likumprojektam ES informācijas apmaiņas mehānismi attiecībā uz starpvaldību nolīgumiem starp dalībvalstīm un trešajām valstīm enerģētikas jomā, kura sagatavotājs jeb autors ir EP deputāts Krišjānis Kariņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses