Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pārrobežu e-recepšu datu apmaiņa ar ES dalībvalstīm - praktiska sistēma, kas noderēs daudziem ceļotājiem no Latvijas

Latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju iegādāties savas e-receptes zāles citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs komandējuma, tūrisma brauciena vai citas īslaicīgas uzturēšanās laikā. Līdz šim Latvijā izrakstītas zāles ārzemēs varēja iegādāties tikai gadījumā, ja recepte bija izrakstīta uz papīra veidlapas.

E-receptes zāles jau var iegādāties Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Portugālē un Spānijā, un pakāpeniski šo valstu skaits palielināsies, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

Arī noteiktu ES dalībvalstu iedzīvotāji Latvijas aptiekās var iegādāties savu e-recepšu zāles, ja mītnes valsts ir uzsākusi datu apmaiņu ar Latviju. Šobrīd Latvijas aptiekās var iegādāties zāles, kas ir izrakstītas Igaunijā, Polijā, Čehijā, Portugālē un Spānijā. Atbilstoši NVD pieejamajai informācijai arī Latvijas aptiekās jau bijuši pirmie gadījumi, kad izsniegtas ārzemēs izrakstīto e-recepšu zāles.

“Jaunā sistēma uzskatāmi parāda, cik vērtīgs ir digitalizācijas process, kas ne tikai atslogo darbaspēku, ietaupa finanšu resursus, bet arī ievērojami uzlabo mūsu ikdienas dzīvi – tā ir tikai daļa no digitālās veselības sistēmas attīstības tuvākajā laikā. Esam gandarīti, ka kopīgiem spēkiem ar Nacionālo veselības dienestu Latvijas E-veselības sistēmu  izdevies savienot ar citu Eiropas Savienības valstu veselības datu informācijas sistēmām, Latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm. Šī ir praktiska sistēma, kuras esamība noteikti noderēs daudziem ceļotājiem no Latvijas, ja vien viņiem radīsies vajadzība iegādāties recepšu medikamentus. Noteikti arī citu dalībvalstu iedzīvotājiem, kuri varēs līdzīgi rīkoties Latvijā, plašākas zāļu iegādes iespējas būs gan praktiska palīdzība, gan atstās pozitīvu iespaidu par Latviju kā progresīvu valsti digitalizācijas jomā,” pauž e-recepšu datu apmaiņas sistēmas izstrādātājs un uzturētājs SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

Kā iegādāties e-recepšu zāles citā dalībvalstī?

Ierodoties citas ES dalībvalsts aptiekā, jāinformē, ka esat Latvijas iedzīvotājs un vēlaties iegādāties e-receptes zāles, kas izrakstītas Latvijā. Aptiekā jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments.

Ja vēlaties izmantot e-recepti, kas Latvijā izrakstīta kompensējamo zāļu saņemšanai, jāņem vērā, ka par zāļu iegādi aptiekā būs jānorēķinās no saviem personīgajiem līdzekļiem. Šādā gadījumā, atgriežoties Latvijā, Jūs varat vērsties NVD, lai pieprasītu izdevumu atmaksu. Izdevumu atmaksa tiks piemērota atbilstoši Latvijā spēkā esošiem kompensācijas nosacījumiem.

Vienlaikus jāņem vērā, ka citās dalībvalstīs ir iespējams iegādāties daļu no receptē izrakstītā daudzuma, piemēram, 2 no 6 izrakstītajiem ārējiem iepakojumiem (kastītes) vai iekšējiem iepakojumiem (blisteri). Atlikušo daudzumu varēs saņemt Latvijā vai citā dalībvalstī (nosacījums attiecas tikai uz tām dalībvalstīm, kuras atbalsta šādu zāļu dalītas iegādes iespēju). E-receptē būs redzama atzīme par pilnībā vai daļēji izsniegtajām zālēm un atlikušo zāļu daudzumu. Dalībvalstīs nevarēs iegādāties Latvijā izrakstītās e-receptes zāles, ja tās satur psihotropās vai narkotiskās vielas, kā arī zāles, kas e-receptē norādītas brīvā teksta formā (piemēram, zāles, kuras aptiekas izgatavo pēc pasūtījuma).

Veselības pamatdatu apmaiņa

No 2024.gada 4.marta uzsākta arī pārrobežu veselības pamatdatu apmaiņa, uzlabojot veselības datu pieejamību, ārstniecības kvalitāti un datos balstītu lēmumu pieņemšanu. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājam, saņemot medicīnisko palīdzību citā ES dalībvalstī, nepieciešamības gadījumā ārstniecības procesā iesaistītās ārstniecības personas varēs apskatīt pacienta veselības pamatdatus – noteiktās diagnozes un informāciju par ķirurģisko iejaukšanos, ja tāda notikusi pēdējo sešu mēnešu laikā. Plānots, ka pakāpeniski datu apmaiņa tiks nodrošināta starp visām pārrobežu projekta dalībvalstīm. Veselības pamatdatu informācija jau ir pieejama Igaunijas, Portugāles, Spānijas un Francijas ārstniecības iestādēs.

Veselības aprūpes datu pārrobežu datu apmaiņas projekts

NVD īsteno projektu "Pacientu veselības pamatdatu un e-receptes informācijas apmaiņa ar pārrobežu E-veselības informācijas sistēmām", kura ietvaros ir izveidots nacionālais E-veselības kontaktpunkts, kas nodrošinās pārrobežu datu apmaiņu un savieno Latvijas E-veselības sistēmu ar citu ES valstu veselības datu informācijas sistēmām. Tas ir iespējams, pateicoties Eiropas pamatpakalpojumu platformas izmantošanai un tam, ka Latvijā zāļu recepšu un veselības pamatdati ir pieejami elektroniski E-veselības sistēmā.

Veselības datu apmaiņa starp dalībvalstīm tiek ieviesta, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2011.gada 9.marta Direktīvu 2011/24/ES par pacienta tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē. Tādējādi tiek nodrošinātas ES iedzīvotāju tiesības iegādāties izrakstītās e-receptes zāles arī citās dalībvalstīs, kā arī tiek nodrošināta piekļuve ārstniecības personām ES iedzīvotāju veselības pamatdatiem. Par veikto datu apmaiņu tiek fiksēti auditācijas pieraksti E-veselības sistēmā.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses