Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Diena ceļo stāsti: Brīnumu piedzīvot garīgi

Tbilisi pilsētas viesim ir īpašs statuss. Arī Jaungada naktī un pareizticīgo Ziemassvētkos.

Lielie svētki Gruzijā decembra nogalē, kā jau pareizticīgo zemē, sākas līdz ar Jauno gadu. Kulminācija ir 7. janvārī, kad pareizticīgie svin Ziemassvētkus, bet noslēdzas 14. janvārī – Vecajā Jaunajā gadā.

Svinības notiek, cilvēkiem staigājot no mājas uz māju. Gruzijā šajos svētkos tā ir tradīcija – visi pārvietojas

"Visas svinības sākas, gaidot 31. decembra nakti. Kas īpaši raksturo Gruziju – tā ir skaistā, īpašā Ziemassvētku eglīte, ko dēvē par čičilaki. Eglīte ir veidota no koka, ar izgrebtām koka skariņām. Agrāk augstu kalnos, kur dzīvoja Gruzijas kalnu iedzīvotāji, nebija pieejami egļu koki, tāpēc cilvēki izdomāja čičilaki. Eglītes tiek izgatavotas dažādos izmēros – izskatās ļoti skaisti un tiek dekorētas ar mazām, sarkanām āmuļu odziņām. Čičilaki ir Jaungada un Ziemassvētku simbols Gruzijā," stāsta rakstniece Nora Ikstena, viņa turpina: "Galdā šajos svētkos tiek celti divi galvenie ēdieni – viens ir sacivi, kas ir valriekstu mērcē sutināts tītars, otrs ir saldais ēdiens kozinaki, pagatavots kā griljāža no riekstiem un cukura. Un, protams, Jaunais gads ir lieli svētki. Tbilisi ir pilna ar cilvēkiem. Pilsēta ir izgaismota. Visus pēdējos gadus, kad esmu tur braukusi, visur pilsētā redzami skaisti Ziemassvētku rotājumi ar gaismām un eņģeļiem. Svinības notiek, cilvēkiem staigājot no mājas uz māju. Gruzijā šajos svētkos tā ir tradīcija – visi pārvietojas."

Ko šī tradīcija paredz ceļotājam, pilsētas viesim, kurš apmeties viesnīcā? Rakstniece atzīst – tā ir iespēja pilnībā izbaudīt fantastisko gruzīnu viesmīlību. Visticamāk, bet patiesības labad jāteic – pilnīgi noteikti, arī pilsētas viesis tiks ieaicināts kādā no gruzīnu mājām. "Gruzīnu viesmīlība nav pārspīlēta. Protams, arī Jaungada naktī strādās restorāni un kafejnīcas, kurās var nobaudīt brīnišķīgu tradicionālo virtuvi, taču Gruzija tiešām ir viena no pasaules retajām vietām, kur viesi – lai arī tie būtu pilnīgi sveši cilvēki – tiek uzņemti savā mājā un sēdināti pie svētku galda. Tā tas ir vēl šobaltdien un tā ir tradīcija, kas Tbilisi spēcīgi atšķir no citām Eiropas pilsētām, kur nekas tāds nebūtu iedomājams. Gruzijā viesim ir īpašs statuss," uzsver Nora Ikstena.

Vai kautrībā atteikties būtu pārāk nepieklājīgi? "Bet kāpēc atteikties, ja citur tāda iespēja netiek dota?! To ir izbaudījuši arī mani draugi un paziņas. Tas ir tā vērts!" mudina Nora.

Pirotehnikas pārsteigumi gadu mijā Tbilisi gan nav īpaši izplatīti, galvenais uzsvars te tomēr saistās ar prieku par kopā būšanu.

Ziemā Gruzijā ir ļoti patīkams klimats – plus četrpadsmit piecpadsmit grādi. Tbilisi šajā laikā ir īpaši atvērta, skaista un pilna ar cilvēkiem. Ja Gruzijas galvaspilsētā paredzēts uzkavēties ilgāk par Jaunā gada sagaidīšanu, noteikti ir jāpieredz arī Ziemassvētku laiks pareizticīgo baznīcās, kas naktī no 6. uz 7. janvāri līdz pat rītam ir atvērtas.

"Visās banzīcās notiek liturģiskie dievkalpojumi. Tas ir tik liels un garīgs skaistums, ko novēlu piedzīvot katram, kas devies uz Gruziju šajā laikā! Eiropas Ziemassvētki ir pārvērtušies par iepirkšanās bumu un, jāteic, tas skāris arī daļu Gruzijas, tomēr šīs pareizticīgo Ziemassvētku nakts dievkalpojumi ir iespēja Kristus dzimšanas brīnumu piedzīvot garīgā plāksnē, ne tikai materiālajā. Tas ir īpašs garīgs piedzīvojums, ko sajust Gruzijā," iesaka rakstniece.

Viņai pašai visbrīnišķīgākais laiks, ko izbaudīt viesmīlīgajā zemē, saistās ne tikai ar Ziemassvētku laiku, bet arī ar rudeni –  septembri, oktobri. Tas ir ražas jeb rtveli laiks. Nora raksturo: "Tiek vāktas vīnogas, spiests jaunais vīns. Tas ir laiks, kad Gruzija ir savā plaukumā, bagātībā un pilnbriedā. Šķiet, ka daba burtiski sprāgst no tā, ko izaudzējusi un nogatavinājusi. Jūs braucat pa ceļu ārā no Tbilisi, un burtiski visās malās ir saliktas augļu piramīdas – arbūzi, melones, vīnogas. Man personīgi tas ir mīļākais laiks Gruzijā, tāpat kā pareizticīgo Ziemassvētki."

Jāpiebilst, ka lielākā zemo izmaksu lidsabiedrība Centrāleiropā un Austrumeiropā Wizz Air jau paziņojusi par jaunu maršrutu no savas Rīgas bāzes uz Kutaisi Gruzijā, kas ir trešā lielākā pilsēta un viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem Gruzijā. Lidojumi Wizz Air jaunākajā maršrutā sāksies 2018. gada 25. martā un notiks divas reizes nedēļā. Biļetes var iegādāties vietnē wizzair.com

 

Citi ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena