Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Ko atvest ciemkukulī no Lombardijas?

Šoreiz stāstīšu par ēdieniem, ko atvest ciemkukulī no Lombardijas.

Lombardija un Veneto ir nozīmīgākie rīsa audzēšanas reģioni Itālijā, tāpēc šeit plaši izplatīts risoto, ko viņi ēd ar savvaļas sēnēm. Tāpēc paciņa (vai vairākas) vietējo risoto rīsu būs laba dāvana tiem draugiem un radiniekiem, kuri iecienījuši rīsu ēdienus.

Lombardija ir viens no lielākajiem siera ražošanas reģioniem Itālijā. Atšķirībā no citām Itālijas daļām, kur dominē aitas un kazas piena sieri, Lombardijā tiek gatavoti galvenokārt govs piena sieri. Vispopulārākais ir Grana Padano – ciets, ilgi nogatavināts siers no Padānas ielejas. Tā ir Lombardijas atbilde kaimiņu reģiona Emīlijas-Romanjas slavenajam Parmigiano. Es personīgi ar prieku izmantoju Grana Padano visos ēdienos, kur nepieciešams būtiski dārgākais (jo slavenāks) parmezāns.

Mazākos daudzumos Lodi pilsētas apkaimē tiek ražots Grana Lodigiano. Itāļiem, protams, ir svarīgi, no kāda piena – ziemas vai vasaras – Granas sieri tiek gatavoti. Tie atšķiras gan ar garšu, gan nosaukumu.

Lombardijas sieru saraksts ir bezgalīgi garš. Tāpēc arī nākamais ciemkukulis lai ir siers – pasaulslavenais zilais Gorgonzola no Gorgonzolas miesta Milānas pievārtē. Tas ir franču Rokfora brālis – tikai lipīgāks, staipīgāks, zaļi dzīslots un ar asu garšu. Itāļi to ēd desertā ar bumbieriem vai pārlej ar medu.

Trešais starptautiski zināmākais Lombardijas siers ir Mascarpone. Atšķirībā no rikotas, ko gatavo no sūkalām, maskarpone tiek gatavots no krējuma. Tradicionālā metode – izmanto 3 ēdamkarotes citrona sulas uz puslitru sakarsēta bieza krējuma. Krēmam ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad to ielej ar marli izklātā caurdurī, ievieto seklā traukā, 1–2 dienas atdzesē un izkāš. Tiem, kuri mājās gatavo tiramisu vai siera kūkas, vietējo ražotāju maskarpone būs laba dāvana.

Saldi pikantās Kremonas sinepes Mostarda di Cremona ir vēl viens Lombardijas produkts. Tām pamatā ir koncentrēta, nenorūgusi vīnogu misa, kam pievienotas sagrūstas sinepju sēklas un mērcēti augļi: plūmes, bumbieri, vīģes. Lombardieši tās pasniedz pie vārītas gaļas.

Dzirkstošais vīns no Franciacorta. "Apsoliet, ka, sākot no šodienas, nekad vairs nesauksiet mūsu vīnus par spumanti, proseko, šampanieti! Frančakorta ir frančakorta!" – tie ir pirmie vārdi, ar kuriem mūs sagaida Frančakortas vīndari. Tas ir neliels vīna reģions ap Izeo ezeru. Pirmo dzirkstošo vīnu pēc klasiskās metodes te radīja ambiciozie Berlucchi vīndari pagājušā gadsimta 60. gados. Dzert frančakorta ir trendīgi. Slavenākie ražotāji: Berlucci, Ca’ del Bosco, BellaVista.

Visbeidzot ciemkukulim var izvēlēties kādu no Lombardijas apēdamajām emblēmām – desas Brianza, Varzi, Milano vai neatdarināmo šķiņķi Violino di Capra, kuram ir īpatnēja forma un kuru griež, iespiežot starp plecu un zodu gluži kā vijoli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šauļi – neparastu muzeju pilsēta

Gandrīz katrā ceļojumā ir pietura – “muzejs”. Apmeklēt visus Šauļu muzejus – tam varbūt ar nedēļas nogali nepietiktu, jo to ir vairāk nekā 20! Daži no tiem – pat vienīgie Lietuvā.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena