Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ko nogaršot, esot ceļojumā Umbrijā?

Umbrija ir Itālijas novads ar izcilām kulinārijas tradīcijām, kas veidojušās ģeogrāfiskā stāvokļa ietekmē.

Daža laba saglabājusies vēl no romiešu laikiem, piemēram, pākšaugu un graudu audzēšana – tur aug tādas šķirnes, kādas citur nesastapt. Vīni, olīvas un olīveļļas, šķiņķi, sieri, trifeles ir tikai neliela daļa no bagātīgā gastronomiskā klāsta.

Umbrijas biezajos mežos joprojām skraida mežacūku un citu zvēru bari. Daudzi no tiem beigu beigās nonāk arī uz šķīvja. Savukārt pilsētiņās, kas tiek apdzīvotas jau kopš viduslaikiem vai vēl senāk, ļaudis paši gatavo pastu, dzen grapu, cep maizi.

Ko nogaršot, ceļojot pa Umbriju? Pirmkārt, jau antipastu jeb maltītes iesākuma uzkodas – tās mēdz būt ļoti dažādas, arī ar dārzeņiem. Umbrijā bieži vien priekšroku dod lielam šķīvim ar desām, šķiņķiem, pastētēm un sieriem, turklāt no visa liek pa vairākām šķirnēm. Šāda antipasta sātīguma ziņā droši var mēroties ar mums ierastajiem otrajiem ēdieniem.

Lēcu un zirņu maizes – mājās diezin vai sasparotos vārīt lēcas vai zirņus tikai tāpēc, lai pēc tam tos uzliktu uz maizes šķēles, taču Umbrijā tādu maizi pagaršoju. Lieliska! Lēcas tiek vārītas garšaugos, maize ar olīveļļu, klāt maza glāzīte grapas, un rezultātā tāda enerģija un siltums!

Jēra smadzenes ir vēl viens ēdiens, ko mājās neesmu gatavojusi, bet Umbrijā vakariņās ar septiņiem ēdieniem jēra smadzenes tika pasniegtas kā piektais. Interesanti! Vērojot vakariņu baudītājus pie blakusgaldiņiem, secināju, ka šis ēdiens ir ļoti iecienīts, tiek ēsts ar lielu rūpību, turklāt ar tādu apetīti, it kā tas nebūtu vis piektais ēdienkartē, bet gan pirmais vai otrais.

Atsevišķi vērts pieminēt Umbrijas sarkanvīnus. Umbrija lepojas ar bieziem un pamatīgiem sarkanvīniem, ko bauda gan pie atbilstošiem ēdieniem, gan arī pavisam vienkārši – ar olīveļļā pamērcētu maizes šķēlīti. Šādu skatu redzēju ļoti bieži. It īpaši garšīgi, ja Umbrijā gadās būt laikā (rudenī), kad Itālijā tiek vāktas olīvas un spiesta svaigā eļļa.

Umbrijā ļoti slaveni ir ēdieni ar trifeļu piedevu, jo Umbriju mēdz dēvēt par milzīgu trifeļu lauku un šā novada kulinārijā trifelēm ir ļoti svarīga loma. Pasta, olu kultenis, grauzdēta maizīte ar trifeļu skaidiņām ir brīnišķīga delikatese, ko noteikti vajag nobaudīt. 

Katrā veikalā un veikaliņā iespējams nopirkt visdažādākos trifeļu produktus: pašas trifeles – gan svaigas, gan burciņās, pastas (tajās bez trifelēm ir arī citas sēnes, tāpēc cena krietni vien mazāka), krēmus, eļļas, alkoholu ar trifeļu piedevu.

Vēl Umbrijas specialitāte ir kastaņi – gan saldos, gan sāļos ēdienos. Ja Umbrijā trāpās pabūt kastaņu laikā, cepti kastaņi smaržo visur. Savukārt nesezonā no kastaņu miltiem cep maizi un citus izstrādājumus, bet no biezeņa gatavo mērces un ļoti garšīgus saldos ēdienus. Gatavus biezeņus var nopirkt arī veikalos, lai mājās pagatavotu uzpūteni, krēmu, mērci.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena