Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ziedot un pirkt lietotu – gan sociāli atbildīgi, gan dabai draudzīgi

Ar tīras vides apziņu

Visā pasaulē labdarības veikali darbojas kā starpnieki starp mantu ziedotājiem un to saņēmējiem. Un tie darbojas ne tikai kā ziedošanas un labdarības ideju vēstneši, bet būtisku lomu spēlē tieši atbildīga patēriņa un vides saudzēšanas apziņas attīstīšanā sabiedrībā, uzskata labdarības veikalu tīkla Otrā elpa tirdzniecības vadītāja Eleonora Beržinska.

Kā jums šķiet, vai cilvēki kļūst atbildīgāki savā patēriņā? 

Sabiedrība noteikti kļūst izglītotāka šajos jautājumos, jo arī medijos arvien biežāk tiek apspriestas vides problēmas. Cilvēkiem ir iespējas uzzināt aizvien vairāk par atbildīgāku patēriņu. Tas ir ļoti svarīgi, kādā vidē mēs dzīvojam un dzīvosim, jo tas ietekmē ne tikai mūs pašus, bet arī mūsu pēctečus. Arī mēs kā uzņēmums mēģinām izglītot savus ziedotājus un pircējus par atbildīgāku patēriņu, publicējot informāciju gan mūsu mājaslapā, gan Facebook un Instagram profilā. Jāsaprot, ka sev nevajadzīgu lietu ziedošana un to tālākpārdošana ir videi draudzīga rīcība, jo tas, kas citkārt nonāktu atkritumos, tiek vēlreiz izmantots un palīdz labdarības mērķu sasniegšanai. 

Pirms pandēmijas esam rīkojuši gan vides tēmai veltītus pasākumus, gan radošās darbnīcas. Arī Facebook profilā publicējam idejas, kā var kaut ko pārstrādāt – no veciem T krekliem uztaisīt paklājiņus vai no citiem apģērbiem uzmeistarot, piemēram, bērnu rotaļlietas. Jāatceras, ka ne vienmēr tā lieta, ko vairs nevaram uzvilkt, uzreiz ir jāizmet. No tās var izgatavot arī citas sadzīvei noderīgas mantas.

Otrā elpa darbojas jau vairāk nekā desmit gadu. Kā šajā laikā mainījušies cilvēku ziedošanas paradumi? 

Cilvēki ir sākuši vairāk izvērtēt, ko darīt ar lietām, kas paliek pāri un vairs nav vajadzīgas. Un šo gadu laikā pakāpeniski ir arī pieaudzis ziedojumu apjoms, tādēļ šobrīd mums jau ir trīs veikali Rīgā un viens Liepājā. Attiecīgi ir arī vairāk ziedojumu pieņemšanas punktu. Ja runājam par ziedoto mantu kvalitāti, visu šo gadu garumā proporcija saglabājas līdzīga. Viena piektā daļa no lietām, ko saņemam, nonāk veikalos, savukārt 50–60% mēs ziedojam dažādām organizācijām, atbalstām arī mākslas projektus vai radošās darbnīcas. Diemžēl ap 20% mantu nonāk atkritumos, jo tās nav derīgas lietošanai.

Mūsu sortiments ir dažāds. Mēs piedāvājam gan apģērbus, gan apavus, gan aksesuārus, gan interjera priekšmetus un traukus, arī grāmatas. Katrs ziedojums tiešām ir citāds. Viens ziedo tikai apģērbu, cits tikai traukus, cits atkal atnes dažādas mantas. Viss ir noderīgs. Cilvēki nes arī Ziemassvētku rotājumus un dekorus. Mēs ļoti rūpīgi izvērtējam lietas, kas nonāk veikalos. Ir cilvēki, kas atnes pilnīgi jaunas, nelietotas mantas, kas varbūt nav iederējušās viņu interjerā. Veikalā pārdodam tik daudz, lai spētu uzturēt sociālo uzņēmējdarbību, samaksāt algas, īri un ziedot labdarībai, lielākā daļa mantu nonāk ziedojumā mūsu sadarbības organizācijām, kuras nodod tālāk šīs lietas mazāk nodrošinātām sociālajām grupām.

Kas ir ziedotāji?

Ziedo ļoti dažādi cilvēki, dažāda vecuma un ar dažādiem ienākumiem. Pie mums vēršas cilvēki, kas ļoti rūpīgi izvērtē to, ko plāno ziedot un kā lietas tiek atnestas. Piemēram, iepako traukus vai kādus plīstošos priekšmetus kastēs vai cietākos iepakojumos. Ja ziedo apģērbu, atnes to jau izgludinātu. Ir cilvēki, kas atstāj zīmītes pie ziedotām lietām. Mums ir bijis noziedots guļammaiss, kuram klāt bija zīmīte, ka tas ir apceļojis daudz un dažādus kalnus, elpojis Alpu gaisu, bet tagad tam ir laiks doties tālāk pie cita īpašnieka. Tomēr nākas saskarties arī ar situācijām, kad ziedotāji nav šim mantu atlases procesam piegājuši tik rūpīgi, kā rezultātā pie mums nonāk lietas, kas ir ļoti sliktā stāvoklī. Saplēsts, netīrs apģērbs vai apavi, kuriem ir saplīsusi zole. Šādas lietas mums nākas mest ārā.

Ziedot vajadzētu tikai tādas lietas, kuras nebūtu kauns atdot saviem tuviniekiem vai draugiem. Ja mantai ir lieli defekti, nākas to izmest, jo mums šobrīd nav iespējas tādas lietas pārstrādāt. Ja būtu, tad labprāt tās nodotu tekstila atkritumiem.

Jūs pati arī iepērkaties Otrās elpas veikalos. Ko savā ģimenē vēl darāt, lai dzīvotu dabai draudzīgāk?

Es izvērtēju katru savu pirkumu. Cenšos pirkt tikai to, kas patiešām ir vajadzīgs. Tas attiecas ne tikai uz kaut kādām sadzīves lietām vai apģērbu, bet arī uz pārtiku. To pērku tik, cik varam apēst, lai nav jāmet ārā. Cenšos arī šķirot atkritumus. Arī mūsu veikalos šķirojam atkritumus savu iespēju robežās. Šķirojam atsevišķi polietilēnu un izvedam to uz šķirošanas laukumu. Krājam makulatūru, ko pēcāk vedam uz pārstrādi. To, ko varam darīt un kas ir mūsu spēkos, to arī darām.

Tuvojas gada nogale. Kāds Otrās elpas veikaliem ir bijis šis gads, un kādi ir nākotnes plāni?

Šobrīd svarīgākais ir tas, ka mēs esam, jo, neskatoties ne uz ko, mēs saglabājam darbvietas un nodrošinām palīdzību tiem, kas no mums to ļoti sagaida. Šis gads mums ir bijis ļoti smags un izaicinājumiem pilns. Kā jau visiem, arī mums vajadzēja pārorientēties uz jauno realitāti, kas nebūt nav viegli, ņemot vērā visus ierobežojumus, ar kuriem ir nācies saskarties kā tirdzniecības nozares pārstāvjiem. Katrā ziņā mēs cenšamies nezaudēt  pozitīvo dzirksteli un atbalstām cits citu grūtos brīžos. Mums ir lieliska, saliedēta komanda, un tas ir mūsu spēks.

Par nākotni šajos apstākļos patiesi ir grūti spriest. Viss atkarīgs no tā, kā mainīsies mūsu situācija kopumā valstī un pasaulē. Katrā ziņā mēs turpināsim savu ieņemto kursu, strādāsim, lai palīdzētu cilvēkiem. Mums ir daudz un dažādas idejas. Turpināsim atbalstīt Bērnu slimnīcas fondu, arī šogad esam iecerējuši viņiem sniegt finansiālo ziedojumu. Turpināsim sadarboties ar tām organizācijām, kurām sniedzam mantisko palīdzību: apģērbu, apavus un sadzīves lietas. Mums ir doma arī par to, kā samazināt tekstilatkritumus un kā turpināt par šiem jautājumiem izglītot sabiedrību. Taču šobrīd svarīgi saplānot mūsu darbus tā, lai mēs varētu turpināt pastāvēt un lai mēs spētu dot to labo cilvēkiem, ko līdz šim esam devuši. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena