Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lai iepriecinātu, bet nekaitētu

Lielākā nozīme ir sveču materiālam, nevis formai, krāsai vai cenai.

Svētku sezona nav iedomājama bez sveču gaismas – adventes vainagā, eglītē, uz svētku galda vai tāpat vien, dekorējot māju un radot omulīgu noskaņu. Kaut arī bieži vien, izvēloties sveces, uzmanību pievēršam dizainam, krāsai un cenai, būtu vērts arī noskaidrot, no kāda materiāla ir izgatavota nolūkotā svece, jo gan to tapšanas procesam, gan degšanas gaitai ir ietekme uz vidi un cilvēku veselību.

Parafīns – nafas produkts

Vispopulārākās un lētākās ir parafīna sveces. Lai cik smuki šīs sveces arī izskatītos un smaržotu, tām pievienotas aromātvielas (masu produkcijai tās noteikti nav nekādas ekoloģiskās ēteriskās eļļas, bet gan sintētiskās smaržvielas), par kuru izcelsmi pircējs ne vienmēr var būt drošs, savukārt ietekmi uz veselību, smaržu telpā baudot vairākas stundas, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētais profesors Ivars Vanadziņš pielīdzina efektam, kāds varētu būt, izpīpējot cigareti. Viņš gan teic, ka tas nav uz precīziem pētījumu datiem balstīts apgalvojums, taču aptuveno ieskatu sniedz. Parafīna sveču izcelsme it nemaz nav romantiska. Noteikti nevajadzētu dedzināt sveci ar sintētiskām aromātvielām telpās, kur uzturas zīdaiņi un mazi bērni, jo šo ķīmisko savienojumu ieelpošana var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas. Arī astmas slimniekiem, alerģiskiem cilvēkiem un sirdskaišu skartajiem no aromātisko sveču izvēles vajadzētu atteikties.

Parafīnu sveču izgatavošanai iegūst no jēlnaftas un kopā ar pievienotajām krāsvielām un smaržvielām, šīm svecēm degot, izdalās dažādi sadegšanas produkti un sodrēji, kas nebūt nav tie veselīgākie. Dedzinot šādas sveces, veidojas visas tās pašas kaitīgās vielas, kas rodas, dedzinot dīzeļdegvielu automašīnā, tikai mazākā koncentrācijā, jo parafīns tiek attīrīts. 

Un tomēr! Sadegot dažādām nelāgām vielām, tās izkūp gaisā šoreiz vārda tiešajā nozīmē, un mēs paši tās ieelpojam. Reizi pa reizei iedegtas parafīna sveces uz romantisku vakariņu galda vai eglītē nevienu nesaindēs, taču, lielā vairumā dienu no dienas tās dedzinot, sev neko labu neizdarām, it sevišķi, ņemot vērā, ka nezinām, kāda ir gaisa kvalitāte telpā. Te izdalās atliekvielas gan no mēbeļu un citu tekstilu apstrādes materiāliem, gan sienu krāsām un tapetēm, it sevišķi, ja visi šie objekti ir jauni un nav marķēti kā ekoloģiski. Parasti raizējamies par gaisa kvalitāti ārā, taču pilnīgi iespējams, ka, veicot pārbaudes mājoklī, par iegūtajiem rezultātiem būtu nopietni jāsatraucas.

Katrā ziņā – no parafīna svecēm nav jābaidās, bet profesors Vanadziņš teic: samērīgā daudzumā un ilgumā, labi vēdinātās telpās. Protams, jāatceras arī par ugunsdrošību, un, mazinot sodrēju nonākšanu gaisā, sveci vajadzētu nevis nopūst, bet apdzēst ar īpašu kausiņu. Telpās noteikti nedrīkst dedzināt āra sveces, jo tām ir lielāki degļi un līdz ar to izdalās vairāk kaitīgo kvēpu.

Lūkot pēc ekosertifikāta

Arvien vairāk izglītojoties par videi draudzīgu dzīvesveidu, cilvēki vēlas iegādāties sveces, kuras izgatavotas no dažādu augu vaskiem. Pazīstams ir arī materiāls stearīns – šādas sveces var būt izgatavotas kā no dzīvnieku pārstrādes produktiem (nederēs pārliecinātiem dzīvnieku aizstāvjiem un vegāniem), gan augu eļļām un to maisījumiem, īpašā veidā tos apstrādājot un tā tiekot pie materiāla – stearīna. Stearīna sveces ir blīvākas, cietākas un ilgi deg, netek un nedūmo (dūmošana gan ir atkarīga no sveces formai un diametram atbilstoši izvēlēta dakts izmēra).  

Stabilu cienītāju loku iekarojušas arī sojas vaska sveces. Tas ir plaši pieejams augu valsts materiāls, salīdzinoši lēts un kvalitatīvs. Līdzīgas īpašības ir arī rapša eļļas svecēm. Tirdzniecības vietās atradīsit arī olīvu un palmu eļļas sveces.

Ar augu valsts sveču izvēli gaisa kvalitātei un savai veselībai izdarīsiet labu pakalpojumu, taču attiecībā uz vidi nav tik viennozīmīgi. Lai izaudzētu augus, no kuriem tiek iegūtas eļļas, dabai var būt ticis nodarīts arī kaitējums, piemēram, palmu plantāciju dēļ izcirsti vērtīgi meži, sojas un rapša audzēšanai izmantotas intensīvas lauksaimniecības metodes un pesticīdi u. tml. Tāpēc ieteicams sveces pirkt no tāda ražotāja, kurš norādījis izejmateriālu izcelsmi. No ilgtspējīgi audzētām kultūrām iegūtu eļļu (vasku) ražotāji labprāt norāda, ka viņu produkts ir sertificēts. Piemēram, palmu eļļai ir RSPO sertifikāts (Roundtable on Sustainable Palm Oil) – bezpeļņas iniciatīva, kurā iesaistītas daudzas ieinteresētās puses un kura ir izstrādājusi globālus standartus atbildīgai palmu eļļas izmantošanai, sojas, rapša un olīvu eļļa iegūta bioloģiskajās saimniecībās un saņēmusi ekosertifikātu, piemēram, Ziemeļu gulbi u. c.

Pilnīgi noteikti šādas sveces ir labāka izvēle gan no paša, gan planētas veselības viedokļa. 

Dabai draudzīgākā izvēle

Kā viszaļāko izvēli I. Vanadziņš vērtē bišu vaska sveces. Tām ir mīnusi – salīdzinoši augsta cena un īsāks degšanas ilgums, taču materiāls ir pilnībā dabisks, pats par sevi jau skaisti smaržo un labi izskatās, turklāt, izvēloties vietējas izcelsmes bišu vaska sveces, mēs vienlaikus atbalstām gan vietējos ražotājus, gan samazinām ekoloģisko pēdu, kas rodas izejvielu transportēšanas rezultātā.

Ir sveču meistari, kuri rada arī krāsainas sveces, vaskam pievienojot pigmentus, tāpēc nav jāsamierinās ar bišu vaska dabisko dzeltenīgo toni, estētiem ir iespējas izvēlēties dažādus variantus. 

Laba ideja svētku laika nodarbēm kopā ar bērniem – bišu vaska sveču pagatavošana. Biškopības produktu veikaliņos var nopirkt vaska plāksnes un daktis (pieejami arī jau gatavi komplektiņi ar attiecīgā izmērā sagrieztām vaska loksnēm un piemērotām daktīm, kā arī instrukciju darbiņa veikšanai) un satīt pašiem savu skaisti smaržojošu sveci. Pa spēkam pat pavisam maziem bērniem, bet par rezultātu prieks liels. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena