Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lasāmviela zaļākai dzīvošanai

Tāpat kā nav nepiemērotu laikapstākļu pastaigām dabā, nav arī nepiemērota laika grāmatu lasīšanai. Turklāt sezonā, kad dienas sarāvušās pavisam īsas, mūsu aktivitātes ierobežo mājsēde un pandēmija un vairāk laika nekā gribētos nākas pavadīt iekštelpās, grāmata ir izcils palīgs trauksmes un vientulības mazināšanai, bet par visiem labumiem, ko lasīšana vēl mums sniedz, nav taču nemaz jāatgādina, vai ne?

Tiem, kam īpaši rūp vide un gribas ne tikai tīkami pavadīt laiku, bet arī izglītoties zaļās dzīvošanas jautājumos, noderēs Tavs zeroveikals sagatavotais grāmatu apskats. Ar sociālo tīklu sekotāju palīdzību veikala darbinieki izveidojuši ieteikumus, kuros apkopotas grāmatas par bezatkritumu dzīvesveidu, ilgtspējību un videi draudzīgu un ekoloģisku dzīvi.

Zero waste home by Bea Johnson (Māja bez atkritumiem, tulkota arī latviešu valodā). Šī grāmata ir bezatkritumu dzīvesveida "Bībele". Izmantojot tajā sniegtos padomus un samazinot atkritumu daudzumu, ikviens var pozitīvi mainīt dzīvi, uzlabot veselību, ietaupīt naudu un radīt labāku nākotni sev un visai planētai. Bea Džonsone zero waste dzīvesveida kustību aizsāka jau 2008. gadā un tiek dēvēta par zero waste māti, guru un priesterieni. Grāmatā autore apraksta personīgo pieredzi, dalās zināšanās un sniedz daudz praktisku padomu, rādot, ka bezatkritumu dzīvesveids iespējams pat visaizņemtākajiem cilvēkiem. Atliek vien izmantot galvenos zero waste principus: atsakies, samazini, izmanto atkārtoti, pārstrādā, kompostē.

Zaļais ceļvedis (izveidojusi biedrība Zaļā brīvība). Šī grāmata sniedz informāciju par dažādām plaši un bieži lietojamām precēm, to sastāvu un ietekmi uz mūsu veselību un apkārtējo vidi. Te ir arī padomi, kā samazināt kaitējumu dabai, sev, tuviniekiem un citiem cilvēkiem. (Šī grāmata pieejama internetā par brīvu: https://www.zalabriviba.lv.)

Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things by Michael Braungart and William McDonough (No šūpuļa līdz šūpulim, tulkota arī latviešu valodā.) Grāmatas veidotāji aicina sabiedrību padomāt par samazināšanu ekoloģiskas domāšanas kontekstā, norādot, ka "mazāk ir labāk" atbilst patiesībai, jo lielākā daļa mūsdienu zaļās domāšanas balstās uz šiem jēdzieniem – samazināt, patērēt mazāk, izvairīties u. tml. Bet tas, ka dabai kaitīgās vielas vidē nonāk lēnāk un mazākos daudzumos, nenozīmē, ka tās tur nenonāk. Šādi var iegūt nedaudz laika, bet tajā pašā laikā iemidzināt modrību, jo rodas ilūzija, ka mēs jau sargājam, mēs darām labi, jo šķirojam papīru vai izvēlamies iepirkumu maisiņus, kas daļēji sadalās.

Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones by James Clear (Atomiskie ieradumi, tulkota arī latviešu valodā.) Autors Džeimss Klīrs, viens no pasaules vadošajiem ekspertiem ieradumu veidošanā, stāsta, kā niecīgas izmaiņas var kļūt par tādiem rezultātiem, kas maina dzīvi. Viņš atklāj dažus vienkāršus dzīves uzlabošanas trikus un iedziļinās progresīvajā psiholoģijā un neirozinātnē, lai izskaidrotu, kāpēc tie ir svarīgi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena