Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pārstrādāts ir vērtīgāks

Zināms, ka tekstila ražošana nodara kaitējumu apkārtējai videi tikpat lielā mērā, kā to paveic naftas industrija. Taču pēdējos gados parādās arvien vairāk uzņēmēju, kas meklē dabai draudzīgas alternatīvas dizaina jomā. Arī zīmola RecycleTEX radītāja Lelde Tiļļa jau vairāk nekā gadu ražo somas un citus aksesuārus no otrreiz pārstrādāta tekstila.

Kad un kā aizsākās zīmols RecycleTEX

Ideja par RecycleTEX uzņēmumu radās, studējot tekstila tehnoloģiju un rakstot maģistra darbu par tekstilatkritumu pārstrādi. Šī tēma mani ļoti aizrāva, tāpēc turpināju strādāt pie šīs idejas arī pēc maģistra darba aizstāvēšanas. Esam ģimenes uzņēmums. Mūsu sākotnējais mērķis bija radīt izejmateriālu, nevis gatavu produkciju. Precīzāk – mēs gribējām ražot no pārstrādātiem tekstilatkritumiem neaustas drānas, ko piedāvāt matraču, mīksto mēbeļu ražotājiem, aksesuāru un dizaina lietu izgatavotājiem. Taču laika gaitā pārorientējāmies, lai sāktu visu no otra gala – paši iepirktu šāda veida materiālu un izgatavotu produkciju. Par to ļoti priecājos, jo mums ir augusi pārliecība par daudzveidīgu pārstrādāta tekstilmateriāla pielietojumu, kā arī praktiski iepazīstam šī materiāla fizikāli mehāniskās īpašības. Mums gribas ticēt – jo vairāk mēs izvēlēsimies pārstrādāta materiāla produktus, jo ātrāk pārstrāde pie mums attīstīsies. 

Mūsu ģimenes lielākā iedvesma ir meita, tāpēc visi produkti, kas izveidoti bērniem, sākotnēji ir tapuši viņai. Lielisku iedvesmu dod arī mūsu klienti. Esam atvērti individuāliem pasūtījumiem, ieteikumiem, sarunām, jo nereti pēc šādas komunikācijas rodas jauni produkti. 

Ko jums nozīmē ilgtspējīgs dizains?

Kvalitatīvs produkts, kura ražotāji domā par apkārtējās vides saglabāšanu. Labāk mazāk, bet kvalitatīvāk. Īpaši attiecinot to uz bērnu rotaļlietām. Tāpat dodam priekšroku produktiem, kam izejmateriālā ir pārstrādāts materiāls. Mums ļoti patīk apziņa, ka, dodot materiāliem otru dzīvi – tos pārstrādājot –, tie atdzimst skaistās lietās.

Patlaban pieprasītākā prece gan bērniem, gan pieaugušajiem ir mūsu mugursomas. Tās ir vieglas, ietilpīgas, un tām ir ļoti laba mitrumizturība. 

Kādi līdz šim bijuši lielākie izaicinājumi, veidojot videi draudzīgu zīmolu?

Lielākie izaicinājumi noteikti bija, kad vēlējāmies sasniegt mūsu sākotnējo mērķi – pārstrādāt tekstilatkritumus neaustās drānās. Taču to nebija iespējams realizēt, tāpēc arī mainījām virzienu un nonācām līdz gatavajai produkcijai. Ja runājam par aksesuāru izgatavošanu, sākumā bija izaicinājums iegādāties pareizā blīvuma izejmateriālu un izgatavot no tā kvalitatīvus izstrādājumus. Lai arī mums bija pieejama profesionālā šujmašīna, tā nebija paredzēta biezo audumu šūšanai. Tāpēc liels ieguvums bija, kad saņēmām līdzfinansējumu no Liepājas pašvaldības, piedaloties konkursā par jauna aprīkojuma iegādi. Tagad izejmateriālu iepērkam no ražotāja, kas ražo neaustas drānas no pārstrādātiem tekstilatkritumiem, un paralēli meklējam jaunus materiālus, lai varētu paplašināt piedāvāto produktu sortimenta klāstu.

Cik gatava un ieinteresēta upcycling jeb otrreizējā izmantošanā ir sabiedrība?

Sabiedrība kļūst arvien zinošāka, līdz ar to interese pieaug, taču tā nav liela sabiedrības daļa. Jūtam, ka ir līdzīgi domājošie, kas izvēlas mūsu produkciju, apzināti piekopj šo dzīvesveidu. Vēlos iedrošināt cilvēkus neuzkraut sev pārāk lielu atbildību un sākumā izvēlēties kaut ko vienu. Piemēram, vai nu šķirot atkritumus, vai iet uz tirgu ar saviem maisiņiem. Un, kad jau tas ir izveidojies par ieradumu, var pielikt nākamo apņemšanos. Ja runājam par tekstilu, liels prieks, ka arvien vairāk par šo tēmu runā. Jo laikā, kad rakstīju maģistra dabu, vietējos medijos informācijas tikpat kā nebija, bet pēdējo piecu gadu laikā tā ievērojami ir palielinājusies.

Pie mums vēl ir maz uzņēmēju, kas savu produktu ražošanā izmantotu otrreizēji pārstrādātus materiālus, jo zaļais dzīvesveids pie mums atnācis salīdzinoši nesen, mēs neesam ar to uzauguši. Manuprāt, meitas paaudzei šķirot atkritumus būs pašsaprotami, un viņi daudz vairāk sapratīs, ko var pārstrādāt un ko nevar. Šobrīd pie mums nav tik daudz informācijas par šiem materiāliem kā citviet Eiropā. Katram materiālam tomēr ir arī sava specifikācija.

Sekojot Eiropas normatīviem un pasaules tendencēm, palielinoties atbildīgākai attieksmei pret apkārtējo vidi un tās piesārņojumu, domāju, ka arī Latvijā ražotāji arvien vairāk produktos ieviesīs pārstrādātus izejmateriālus. Manuprāt, pamazām jau tas notiek, īpaši attiecībā uz produktu iepakojumu. 

Jāteic, ka mūsu klienti ir ar videi draudzīgu domāšanu, viņi sper soļus pretim zaļākai un veselīgākai nākotnei. Un viņiem rūp ražošanas procesa ietekme uz apkārtējo vidi. Taču viņiem ir svarīgs arī produktu dizains, to funkcionalitāte un estētika. Arī turpmāk ar mūsu piedāvātajiem produktiem centīsimies veicināt un popularizēt videi draudzīgu dzīvesveidu.

Kā vēl zaļais dzīvesveids izpaužas jūsu ģimenes ikdienā?

Mēs ļoti izvērtējam katru pirkumu. Lielākoties pārtiku iepērkam nedēļai, lai ikdienas steigā nenopirktu neko lieku. Cenšamies gatavot no kvalitatīviem vietējo ražotāju produktiem. Bērnam izvēlamies pirkt mazāk rotaļlietu, bet kvalitatīvas. Šķirojam atkritumus, piedomājam pie to samazināšanas. Mums ļoti patīk mazlietoto preču veikali, īpaši mēbeļu. Tur nereti izdodas atrast kādu dizaina pērli, ko paši pēcāk arī atjaunojam, lai tā iekļautos mūsu mājokļa interjerā. Apģērbus lielākoties sev un meitai šuju pati, izvēloties dabīgo šķiedrmateriālu audumus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena