Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Putnu dienas jau drīz!

No marta beigām līdz pat aprīļa nogalei visā Latvijā aicina iepazīt putnu dzīvi.

Gan iesācējus, gan jau aizrautīgus putnu vērotājus šopavasar dabā atkal aicina Putnu dienas. Pasākumu plāns ir daudzveidīgs un interesants – iecerēta gan praktiska darbošanās, gan pārgājieni un putnu uzskaite. Noderīgi, ka ir iespējams sastapt arī domubiedrus un profesionāļus un ne tikai baudīt jauku vaļasprieku, bet sniegt arī ieguldījumu dabas dzīvīguma uzturēšanā.

No mežastrazda līdz pūcītēm

Brīdī, kad mežmalā skaisti iedziedas melnais mežastrazds, ir skaidrs, ka ziemai patiešām gals klāt, jo tik skanīgi šis putns dzied tikai pavasarī! Putnu dienas šogad tiks sagaidītas jau šonedēļ, kad 26. martā Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar Rīgas mežiem rīkos pavasara putnu būrīšu talku Mežaparkā, savukārt 31. martā Ķemeru Nacionālajā parkā vakara krēslas stundās kopā ar ornitologu varēs doties klausīties pūču skaņās. Pūces un citus naktsputnus speciālista pavadībā varēs sastapt arī 1. aprīlī Jēkabpils novada Kaldabruņā un 8. aprīlī Gulbenē, Spārītes parkā.

Tieši aprīļa pirmajā nedēļas nogalē, 1. un 2. aprīlī, Latvijas Ornitoloģijas biedrības virsvadībā norisināsies visplašākie un daudzveidīgākie Putnu dienu 2023 pasākumi. Programmā paredzēti vairāk nekā trīsdesmit pasākumi, tostarp putnu vērošanas pārgājieni, veloekskursijas, pūču klausīšanās, putnu būrīšu darbnīcas, izstādes, lekcijas un citas tematiskas aktivitātes dažādās vietās Latvijā.

Būs pieejamas arī aktivitātes un izziņas pasākumi bērniem. Lai mazos putnotājus iedvesmotu un sagatavotu gaitām dabā, ir vērtīgi kopā izlasīt ornitologa Viestura Ķerus grāmatiņas Meža meitene Maija un Korras pasaules, kā arī paklausīties putnu balsu ierakstus vietnē Putni. lv. Ieraksti pieejami arī mobilajā lietotnē Dabasdati. Šajās vietās dzirdami Latvijas putni, plašāks putnu skaņu klāsts atrodams lapā xenocanto.org. Taču iesācējiem pietiks ar Latvijas putnu atpazīšanu, ierakstā dzirdēto mēģinot salīdzināt ar skaņām dabā.  

Ziņo un palīdzi pētījumos

"Aprīlis ir laiks, kad norisinās gājputnu pavasara migrācija un kad daba kļūst aizvien skaļāka, putnu balsīm bagātīgāka. Šis ir īstais brīdis, lai, ņemot rokā putnu noteicēju, dotos dabā ieraudzīt putnus un censties tos atpazīt. Ja pašam tas vēl nesokas tik raiti, Putnu dienas ir piemērota iespēja to izmēģināt kopā ar pieredzējušākiem putnu vērotājiem. Putnu vērotāji, tāpat kā putnu sugas, ir dažādi. Veidojot Putnu dienu pasākumu karti, vēlamies, lai katrs tajā var atrast sev piemērotāko putnu iepazīšanas aktivitāti, turklāt dažādās Latvijas vietās, ne tikai Rīgas apkaimē," stāsta Putnu dienu 2023 koordinatore Agnese Gaile, mudinot jau laikus ierakstīt savā plānotājā iecerēto pasākumu un nepieciešamības gadījumā pieteikties tam, jo dažiem pasākumiem vietu skaits ir ierobežots.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ne vien vērot putnus, bet arī ziņot par saviem novērojumiem, tā sniedzot ieguldījumu sabiedriskajā zinātnē – palīdzot ievākt datus tālākiem ornitoloģiskiem pētījumiem. Visus putnu sugu novērojumus ikviens aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē Dabasdati.lv.

Bet LOB īpaši aicina uz migrējošo un lokālo ūdensputnu vērošanu Daugavas posmā no Mazjumpravmuižas līdz Grāpjiem. Paredzēta arī gredzenu lasīšana paugurknābja gulbjiem un lielajiem ķīriem. Maršruta garums būs ap septiņiem kilometriem. Tikšanās vieta – Mazjumpravmuižas dīķis no rīta plkst. 10.00.

Ar cieņu pret dabu

Putnu dienu pasākumi notiks daudz un dažādās vietās Latvijā, arī rīdziniekiem būs, ko darīt, turklāt dažādas Putnu dienu aktivitātes norisināsies līdz pat aprīļa beigām. Ja konkrētajos datumos uz iecerētajiem pasākumiem neizdodas paspēt, tik un tā var atzīmēt interesējošās vietas un organizēt pašiem savu ekspedīciju. 

Interesanti, ka dabas izziņu var apvienot arī ar kultūras un arhitektūras izpēti. Piemēram, 30. aprīlī kopā ar ornitoloģi Elviju Kantānu būs iespējams pētīt Cesvai-nes pilī atveidotos putnus, lai pēc tam kādus no tiem mēģinātu saklausīt vai ieraudzīt pils parkā. Zināms, ka pils sienu un griestu gleznojumos un veidojumos mīt ap 30 dažādību. LOB eksperti teic, ka piedzīvotas Putnu dienas, kad pils parkā interesentus priecējušas ap 30 dažādu putnu balsu. Piedzīvot ekskursiju – divi vienā – kopā ar ornitologu ir nebijusi iespēja ikvienam putnu draugam un mākslas cienītājam.

Tiem, kas putnot plāno savā nodabā, joprojām jāatceras, ka dabā jādodas kā ciemiņam – ar cieņu pret to! Plānojot kādu putnošanas pasākumu, gluži tāpat kā dodoties jebkurā pārgājienā, jānodrošinās ar atbilstošu ekipējumu – sākot ar to, ka līdzi noteikti jāņem uzkodas un jātērpjas laikapstākļiem piemērotā apģērbā, īpaši piedomājot par apaviem, jo, ļoti iespējams, nāksies brist pa kādu slapjāku vietu. Noderēs arī speciāla optika. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena