Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Saskaņas aizdomīgā ziedojumu lavīna

Pāris mēnešu laikā Saskaņas kasē ieripojuši apaļi 100 000 eiro, kas vēl jo uzkrītošāku padara caurumu vairuma tā dēvēto latvisko partiju kabatās un manifestē, ka ar Ušakova saimniekošanu galvaspilsētā ir apmierināti vismaz sponsori. Viņiem varas maiņa Rīgā nav vajadzīga, tāpēc tie gatavi nofinansēt pašvaldību vēlēšanu kampaņu.

Kāpēc sponsoru, ja ziedojumu lavīnā dominē vidējas summas, kurām pretī ir algota darba darītāju, ne pazīstamu uzņēmēju uzvārdi? Pat tikai pārskrienot ziedotāju sarakstam, acīs krīt arī tādi, par kuriem var jautāt, vai šī nauda nav pateicība par uzvarām Rīgas pašvaldības iepirkumos. Jo atsevišķi ziedotāji tieši vai pastarpināti saistīti ar uzņēmumiem, kuri slēguši līgumus gan ar Rīgas Centrāltirgu, gan AS Rīgas siltums un gan jau arī citiem pašvaldībai daļēji vai pilnībā piederošiem uzņēmumiem. Piemēram, firma Izoterms pērn un šogad piegādājusi izolētus materiālus Rīgas siltumtrasēm, līgumu kopsumma ap 1,3 miljoniem eiro. Bet firmas īpašnieks Valērijs Kļimovs Saskaņai divos maksājumos decembrī un februārī pārskaitījis kopumā 15 000 eiro.

Rīgas Centrāltirgus pērnruden noslēdza 30 000 eiro līgumu ar firmu Ren TV Baltic par informatīvu raidlaiku pirkšanu. Firma pieder Baltijas Mediju aliansei (BMA), kas nodrošina PBK, REN TV, NTV Mir raidīšanu Latvijā. Februārī un martā ar vienas dienas atstarpi pa 1000 eiro Saskaņai noziedojusi gan BMA finanšu direktore Nadežda Galkina, gan PBK sabiedrisko attiecību menedžere Svetlana Jevdokimova.

Valsts un pašvaldību iepirkumus ieguvušu uzņēmumu īpašnieki un darbinieki, protams, nezaudē tiesības ziedot partijām. Bet tas, vai ziedota pašu nauda un vai starp politiķiem un uzņēmējiem nav bijusi iepriekšēja noruna, ka par līgumu jāpasaka paldies, ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kompetencē. Ziedojumu pēdu meklēšana politiķu saimnieciskajos lēmumos vienmēr ir bijis koks ar diviem galiem.

No vienas puses, vēlētājiem jāzina, ja ir aizdomas, ka nostrādājusi sistēma "ziedojums seko balsojumam", jo tas nozīmē, ka partijas ziedojumam netieši sametušies viņi paši – caur nodokļiem, siltuma tarifiem, sabiedriskā transporta biļetēm. 

No otras puses, cits šādu izmeklēšanu blakusefekts, kas apzināts mazāk, ir lielo ziedotāju nevēlēšanās atbildēt uz žurnālistu un KNAB jautājumiem par ziedojumiem. Īpaši, ja ziedojums tiešām ir mērķis pateikties par biznesam labvēlīgu lēmumu. Daudz mierīgāk ir kļuvis naudu nodot par partiju kasieriem sauktiem starpniekiem, kuri tad meklē uzticamus cilvēkus ar ticamiem ienākumiem, kas šo slēpto ziedojumu pa 500, 1000 vai lielākām porcijām noziedo partijas kasē. 

Principā to sauc par partiju nelegālu finansēšanu, kas ir krimināli sodāma. Bet par to, ka sakarības ziedojumos vai, iespējams, organizēta pēkšņu 500 un 1000 eiro ziedojumu lavīna nopietni interesētu KNAB, jau sen zudušas ilūzijas.

Top komentāri

tādi esam
t
Redzam, kam pieder Rīga - brandaviem, komariem, kļimoviem, galkinām, jevdokimovām... Pateicoties tam, ka kalniņi, bērziņi, lapiņas u.c.pārdodas par bezmaksas tramvaja biļetēm
Lasis
L
Ušakova purns un Rīgas domes it kā jauniešiem domātās ziņas (gan latviski, gan krieviski) sāk jau pieriebties. Kādas pāris nedēļas jau gandrīz katru reizi atverot YouTube šie mācās virsū. Šiem naudas galīgi nav žēl? Turklāt tas tak ir "it kā" nav "SC" rīkots pašslavināšanās pasākums, bet gan caur RD taisīts, tātad ir pamats domāt, ka faktiski plīša govs... atvainojiet, Ušakovs reklamē pats sevi par mūsu - nodokļu maksātāju naudu.
Jūrmalā bez kukuļa - kā pret sienu
J
ZZS pārvaldītajā Jūrmalas domē bez kukuļa - kā pret sienu. Reizēm neliela daļa no kukuļa tiek noformēta arī kā ziedojums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē