Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atbildība sociālajos tīklos

Nesen Rīgas apgabaltiesa nolēma atzīt Niku Endziņu par vainīgu nacionālā naida kurināšanā saistībā ar viņa ierakstiem sociālo tīklu platformā Facebook, sodot viņu ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Par to 23. septembrī vēstīja LETA. Jāpiebilst, ka Nika Endziņa vārds plašākai sabiedrībai kļuva zināms tieši saistībā ar skandālus raisošām izpausmēm virtuālajā vidē. Konkrētajā gadījumā būtiskā frāze, kam vērts pievērst uzmanību, ir "sociālo tīklu platformā".

Mēs dzīvojam laikā, kad interneta lietošana ir kļuvusi par ikdienu, un statistikas dati rādi, ka Latvijā tādu cilvēku īpatsvars, kuri vispār neizmanto internetu, ir mazs. Jau vairākus gadus iedzīvotāji tiek mudināti apgūt interneta lietošanas iemaņas, bet uzņēmumi un iestādes – attīstīt savus digitālos risinājumus. Turklāt kopš 2020. gada pavasara pievēršanos e-videi veicinājusi Covid-19 pandēmija. Taču diemžēl, lai arī bieži tiek runāts par praktiskajām iemaņām, kas nepieciešamas, darbojoties virtuālajā vidē, novārtā paliek interneta satura izvērtējums un katra lietotāja atbildība par sociālajos tīklos ievietoto saturu. 

Patlaban rodas iespaids, ka likumdevēji Latvijā un daudzās citās valstīs vēl nav atraduši optimālo modeli, lai vienlaikus gan respektētu vārda brīvību, gan regulētu milzīgo informācijas gūzmu, kas figurē sociālajos tīklos, gan formulētu sociālo tīklu lietotāju atbildību. Turklāt ir skaidrs – likumos visas nianses definēt nav iespējams, un svarīgs aspekts arī turpmāk būs sabiedrības izglītošana par to, ka sociālajos tīklos klīstošie "satriecošie atklājumi" var būt izdomājumi, kuru mērķis labākajā gadījumā ir piesaistīt uzmanību, sliktākajā – mudināt uz destruktīvu rīcību

Var jau teikt, ka sociālo tīklu vide jāatstāj pašplūsmā un lai tie cilvēki, kuriem tā nepatīk, internetu lieto vien sarakstei e-pastā, finanšu norēķiniem un saziņai ar valsts iestādēm. Tomēr, ņemot vērā to, ka Covid-19 riski un ar tiem saistītie ierobežojumi ir paaugstinājuši stresa līmeni sabiedrībā, bažas raisa tāds sociālo tīklu saturs, kurā tiek pausta naidīga attieksme pret konkrētām personām, piemēram, kādu veselības jomas ekspertu vai politiķi, un tas, ka atrodas cilvēki, kuri ar šādu saturu dalās. Jāuzsver, ka te nav runa par kādas amatpersonas, iestādes vai uzņēmuma rīcības argumentētu kritizēšanu, bet par personiska naidīguma paušanu. 

Ja šādi naidīgi ieraksti tiek veidoti, tas liecina vai nu par neprasmi kontrolēt negatīvās emocijas, vai arī par viltīgu aprēķinu, kas vērsts uz nestabilitātes radīšanu sabiedrībā. To derētu atcerēties ikvienam, lai, daloties ar šādiem ierakstiem, patiesībā neiekristu manipulāciju lamatās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē