Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda
Iespējams, pašreizējā monetārā politika ir tikai "laika nopirkšana"

Divi ātrumi veicina riskus

Eirozonas ekonomisko raksturlielumu kontekstā situācija Vācijā stipri atšķiras no Itālijas. Tomēr Eiropas Centrālās bankas (ECB) monetārā politika ir vienota, neraugoties uz to, ka finanšu disciplīna un ekonomiskās izaugsmes kapacitāte abās valstīs ir visai atšķirīga. Līdz ar to, kas izdevīgs Vācijai, tāds var nebūt attiecībā uz valūtas zonas dienvidu valstīm. Plānojot tālāko finanšu politiku, monetārā iestāde var nonākt visai lielas dilemmas priekšā vai, turpinot pašreizējo ekonomikas stimulēšanas programmu Eiropas monetārajā savienībā ar salīdzinoši lētiem kredītiem, ļaut turpināt "karsēt" finansiāli stabilo valstu tautsaimniecības, vai, apgriežot pašreizējos stimulus, riskēt ar jauniem satricinājumiem valūtas zonas dienvidos.

Turpinot uzlaboties eirozonas ekonomiskajiem rādītājiem, šis jautājums kļūs aizvien aktuālāks, jo līdz ar ekonomisko aktivizēšanos palielinās arī inflācija, turklāt pašreizējā uz lētiem aizdevumiem orientētā politika ir veicinoša arī dažādām finanšu tirgus negācijām. Proti, tā kā ekonomikas stimulēšanas gaitā veiktie valdību obligāciju pirkumi likuši ievērojami sarukt ienesīgumam fiksēta ienesīguma finanšu instrumentu tirgos, investori peļņu meklē citur, orientējoties uz investīciju ziņā riskantākām investīcijām. Tas palielina finanšu aktīvu cenas, vienlaikus kāpinot toleranci pret zema investīciju reitinga projektiem, kuri, mainoties ekonomikas konjunktūrai, var izrādīties dzīvotnespējīgi. 

Peļņas vārdā tiek riskēts un tiek uzņemti riski, aizdodot naudu finansiālā ziņā nestabilām valstīm ar likmēm, kas bez ECB stimulēšanas programmas diezin vai notiktu. Savukārt šīs valstis savu labklājību nevēlas upurēt un, turpinot aizņemties, palielina parādu kalnu, turklāt arī ar liela apjoma konkurētspējīga eksporta radīšanu lāgā nesokas, jo ražot Austrumeiropā vai Āzijā sanāk lētāk. Lai arī to tautsaimniecības sākušas izaugsmi, parāda attiecību pret ekonomikas apjomu naudas izteiksmē jūtami mazināt neizdodas, bieži vien notiek pat pretējais. 

Tiek izteikti viedokļi, ka tādas valstis kā Itālija un Portugāle pašas savas saistības bez ECB atbalsta nespētu pārfinansēt. Līdz ar to likumsakarīgs ir jautājums, kas notiks tad, ja, iegrožojot inflāciju, tiks būtiski samazināti pašreizējie finanšu stimuli. Starp citu, šis jautājums var izrādīties itin būtisks arī Beļģijai, kuras valdības parāds arī pārsniedz valsts ekonomikas apjomu. Pati ECB pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pašreizējo monetāro politiku saglabās. Iespējams, to vajadzēs darīt arī nākamgad, tomēr var izrādīties, ka tā ir tikai "laika nopirkšana" un iespējamās finanšu nepatikšanas laika gaitā tikai pieaugs.

Top komentāri

reptilis
r
...ai...ai..ai ...nevar būt?! ..visur taču cilvēki ir vienādi! ...,kā tas nākas,ka Somija un Grieķija tik ļoti atšķirās?...,kā tas nākas,ka Itālija un Vācija atšķirās? ...un ,kā tie itāļi dzīvoja bez ES?
viesis
v
Šo es nespēju saprast. Tas taču pat kaķim ir skaidrs, ka subjektiem ar dažādu attīstības līmeni neder vienādi ieteikumi. Nu, taču, neviens neliks trenēties pēc vienādas programmas olimpiskajam čempionam un skolniekam. Bet ES politiskie vadītāji nespēj saprast šādu elementāru lietu. Rezultātā tiek bremzēta gan nabadzīgo, gan bagāto valstu attīstība.
eiropa
e
Pēc eiro ieviešanās ES valstu ekonomikas sāka būtiski mainīties. Piemēram, Francijas un Itālijas ekonomika pirms eiro bija zem Vācijas līmeņa, bet krietni virs ES vidējā līmeņa. Pēc eiro ieviešanas Francija un Itālija ir nokritušas Spānijas līmenī. https://alaingrandjean.fr/wp-content/uploads/2017/01/evolution-production-industrielle-eurozone.png
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Darba tirgum ir jāpielāgojas

Latvijā ik gadu pensionējas lielāks skaits cilvēku nekā darba vidē ienāk, un šāda tendence pastiprināsies, jo jauniešu skaits būs vēl mazāks. Uz to uzmanību ir vērsuši vairāki eksperti, viņu vid...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē