Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Formula veiksmes stāstam jebkurā gadījumā

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola no skaļi pieteiktās "vēsturiskās" un "drosmīgās" nodokļu reformas var būt ieguvēja gan gadījumā, ja tā tiek realizēta (par ko šaubās finanšu un ekonomikas eksperti, sakot, ka "cipari neiet kopā"), gan reālistiskākajā scenārijā, ja tā tiks izgāzta vai pāršūta līdz nepazīšanai latviskajā krustdūrienā: tā, lai nevienam no tās nav ne pārāk slikti, ne pārāk labi.

Kāpēc? Jo Reizniece-Ozola pašas apzinātas izvēles dēļ vai tāpēc, ka tā viņas agrās un straujās politiskās karjeras ceļā nejauši sagūlušās kārtis, ir kļuvusi par kaut kur uz sabiedrisko attiecību speciālistu tāfelēm sazīmētu tēlu. Kā slaveno nodokļu reformu nenodēvēt par Reiznieces-Ozolas sabiedrisko attiecību glābējriņķi, ja vēl četrus mēnešus atpakaļ to raksturoja ar vārdiem "nodokļu haoss"? 

Pērnais rudens vēl pirms visām nepatikšanām ar valsts budžeta pieņemšanu Reizniecei-Ozolai vispār izvērtās par mīnu lauku, un izmisīgie tā neitralizēšanas centieni visu pārvērta tikai vienā lielā meža ugunsgrēkā. Augustā ministre iekūlās nepatīkamā publiskā ķezā, kas ieguva nosaukumu "konservu sāga". Atklājās, ka viņa kopā ar kolēģiem Dūklavu un Auguli nesaprotamā formātā it kā saskaņoti, it kā nesaskaņoti tikusies ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču, lai pārrunātu zivsaimnieku problēmas. Reņģu diplomātija galīgi nepiestāvēja Reizniecei-Ozolai, kuru sabiedrisko attiecību speciālisti bija centušies nodalīt no pārējās ZZS kā modernu un kompetentu nākotnes politiķi.

Pāris nedēļu pirms tam dzeltenā prese izvilka īsu video, kurā viņa, tobrīd vēl ekonomikas ministres amatā būdama, svarīgu vizīti ASV izmantoja dejām naktsklubā ar diviem saviem padomniekiem. Lai gan bija skaidrs, ka video noplūdis no šokētajiem amerikāņiem, kuri bija vīlušies Reiznieces-Ozolas nepietiekamajā ieinteresētībā sarunās par ASV slānekļa gāzes piegādēm Latvijai, publikāciju dzeltenajā presē viegli varēja norakstīt kā prastu neslavas celšanu.

Ar ugunsdzēsēju brigādes ātrumu ministrei tika sagādāti pozitīvi virsraksti un šarmants foto visos medijos – šaha olimpiādē Baku viņa uzvarēja dāmu reitinga līderi no Ķīnas. Tā tika atgādināts Reizniecei-Ozolai sazīmētais politiskais tēls – šahiste, gudriniece, skaistule –, bet tie bija mēģinājumi dzēst meža ugunsgrēku ar smaržūdens flakoniņu.

Jau novembrī–decembrī šo politiskās veiksmes formulu aizēnoja vārdi "nodokļu haoss" saistībā ar jucekli ap mikrouzņēmumu nodokli un sociālajām iemaksām. Latvijas televīzijas tiešraidē Reizniecei-Ozolai pat atļāvās pajautāt, vai viņa nav gatava demisionēt. Uz šī katastrofālā fona izdevuma Politico lēmums iekļaut finanšu ministri 28 Eiropas ietekmīgāko cilvēku sarakstā Latvijā tika uztverts nevis kā plānotais triumfs, bet ar īgnu neizpratni par to, ar kādiem līdzekļiem tik neatbilstoša nominācija iegūta.

Izdosies pieteiktā nodokļu reforma – lūk, jums šahiste-gudriniece-skaistule, kura saskaņā ar viņas sabiedrisko attiecību padomnieku kuluāru runām tā neiederoties ZZS vecišķajā kompānijā. Neizdosies reforma – lūk, jums nenovērtēts talants, kam nenovīdīgie savējie un svešie apcirtuši spārnus.

Top komentāri

FKK
F
Vispār ministrei ir ļoti liels politiskais potenciāls, nevajadzētu īpaši šaubīties - viņas galva ir spēcīgs un jaudīgs procesors. Cita lieta un tur var piekrist Margēvičai - PR komanda ir vāja, ja pareizi atceros, tad FM sabiedrisko attiecību vecis ir joprojām tas pats, kurš ļāva nogremdēt visnotaļ sakarīgo Vilku un gandrīz izgāza eiro kampaņu. Vēl Danu velk zemē idejas, kuras, izskatās, cieši saistītas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Tā ir organizācija ar smalku nosaukumu, bet visai šauru redzējumu.
Serjoznijs
S
Ja visi saņemtu ( par darbu, pabalstos utt.) tik, cik pienākas - nodokļi tiktu samaksāti kā pienākas arī. Pietiktu ar maziņām reformiņām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē