Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Jauna stratēģiskā situācija

Situācijas eskalācija Rietumu attiecībās ar Lukašenko režīmu kļūst aizvien nopietnāka. Ja tā turpināsies, Latvijai jau drīzākajā laikā būs jāsastopas ar jauniem būtiskiem izaicinājumiem gan iekšējai, gan ārējai drošībai. Pēdējās dienās Lietuva jau piedzīvo to, ka tās robeža ar Baltkrieviju pārvēršas nevis par noslēgtu cietoksni, kāds būtu labvēlīgāks scenārijs, bet gan par Lukašenko provokāciju vietu.

Iekšlietu ministre Agne Bilotaite trešdien atklāti paziņoja, ka pēdējā laika neparasti straujais nelegālo migrantu pieplūdums Lietuvā saistīts ar apzinātu Baltkrievijas rīcību. Piektdien tikai diennakts laikā Lietuvas robežsargi pie Baltkrievijas robežas bija aizturējuši 52 ārvalstniekus. Vienlaikus Lukašenko režīms nāca klajā ar kārtējo rupjo starptautisko normu pārkāpumu, mēģinot konfiscēt Lietuvas diplomātisko pastu. Ņemot vērā Latvijas un Baltkrievijas "spīdošās" attiecības, ir tikai laika jautājums, kad dažādas provokācijas sāksies arī uz Baltkrievijas un Latvijas robežas.

No militārās drošības viedokļa problēma ir vēl nopietnāka. Lietuvai ir ļoti gara sauszemes robeža ar Baltkrieviju – 679 kilometri. Bet Baltkrievijas robežu no Krievijas līdz zobiem bruņotā Kaļiņingradas apgabala atdala tikai ap 65 kilometriem platais t. s. Suvalku koridors uz Lietuvas un Polijas robežas. Līdz šim NATO militārajā plānošanā to uzskatīja par teorētiski nozīmīgāko problēmu Baltijas valstu drošībai. Teorētiski, jo Lukašenko režīms, neskatoties uz retoriku, gadiem faktiski nedarīja neko, lai stiprinātu Baltkrievijas un Krievijas aizsardzības saites, un spēlēja uz valstiskās patstāvības nodrošināšanu, laipojot starp Krieviju un Rietumiem. Diemžēl šobrīd izskatās, ka visas kārtis tiek liktas uz Maskavu. Nesenās kopīgajās mācībās Krievija demonstrēja ātrumu, kādā spēj iesaistīties militārajās operācijās Lietuvas un Polijas robežu tuvumā. Maskava ir paziņojusi par 20 jaunu kaujas grupu izvietošanu uz savām rietumu robežām. Ja Baltkrievija un Krievija nonāks līdz militārajai aliansei, Baltijas valstu drošības līmenis būtiski samazināsies.

Latvijas robeža ar Baltkrieviju ir 173 kilometrus gara, kas arī ir nozīmīgs izaicinājums. Diemžēl neizskatās, ka valdība būtu spējīga plānot, kā risināt jauno ģeostratēģisko problēmu. Tai citas rūpes – kā pārdalīt ietekmes kumosus starp četrām rijīgajām koalīcijas partijām vai risināt tādas problēmas kā "klimatneitralitāte 2025. gadā". Valdības sadarbības memorandā par valsts aizsardzību nav neviena teikuma. Iekšlietu ministre starp galvenajām prioritātēm min "patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmas uzlabošanu" un vardarbību ģimenē. Kas notiek, Kariņa kungs? 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē