Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kad vājums slēpjas pašapmierinātā retorikā

Mārim Kučinskim pagaidām paveicies saplūst ar ainavu, būt pietiekami klusam, lai nevienu īpaši nenokaitinātu, un tādam, no kura negaida tik daudz, lai viltos tādā mērā, ka, dusmās kliedzot, jāiet nest no valdības mājas ārā. Bet, jo vairāk premjeram jāizsakās, jo komfortablāk viņš iejūtas sava amata statusā, jo no cieši turētā grāpja vākapakšas sāk nākt zili brīnumi.

Aizvadītajā nedēļā Diena publicēja interviju, kurā kolēģi Kučinski tirpināja par būtiskām valdības lietām, sākot ar dažādām reformām, lielajām nodokļu shēmām līdz ZZS iekšējām lietām. Un te nu Kučinskis dažos izteikumos sajutās kā tajā senajā ZZS pašreklāmas sauklī "saimnieks savā zemē", kurš rudzu vārpu noglāstīs, nodokļus iekasēs un būs eksperts visā, sākot no izglītības līdz veselībai.

Par veselības ministri: "Čakša ir tīrākais komandas spēlētājs, ļoti godīga un ar ļoti augstām ambīcijām." Labi, valdības locekļu komandas spēli kam citam, ja ne Ministru prezidentam vērtēt, ar ambīcijām arī skaidrs – pašam tādas ir, ja reiz nonācis amatā, bet... godīgumu? "Ļoti godīga ministre" – tas jau, atvainojiet, ir no tās sfēras, kurā premjeram nav teikšanas, gluži otrādi, viņam pašam ik rītu jāmostas, cerot, ka kāda cita politiķa godīguma svēršana sabiedrības dziļi subjektīvā apziņā aizņem lielāku uzmanību nekā viņa paša.

Tikmēr veselības ministres godīguma formula Latvijā varētu sastāvēt no individuālu veselības aprūpes sistēmas klientu (un ņemot vērā Čakšas profesionālo pagātni farmācijas biznesā, arī pacientu, kas atkarīgi no zāļu tirgus) subjektīvā vērtējuma un cerības, ka būvlaukumi slimnīcu pagalmos nebeigsies ar kārtējo "Bērnu slimnīcas lietu".

Premjeram bija, ko teikt, arī par jauno Valsts ieņēmumu dienesta direktori Ilzi Cīruli: "Viņa ir gudra, zinoša, domāju, ka ar saviem pienākumiem tiks galā labi." Atvainojiet, kādi padomnieki Kučinskim ir autoritatīvi iegalvojuši, ka no apdrošināšanas biznesa nākusī Cīrule dažos mēnešos kļuvusi zinoša nodokļu sfērā? Kamēr valdība viņu kā "tumšo zirdziņu" strauji rāva cauri apstiprināšanai VID vadībā, autoritatīvi nodokļu eksperti par šo aspektu klusi grozīja galvu, bet kurš gan par to izteiksies skaļi, ja laiku pa laikam Cīrules kabinetā jāsēž kopā ar kādu VID auditu apstrīdošu klientu. Ka Cīrule ir bezpalīdzīga starp dažādiem VID interešu grupējumiem, kuri cenšas paspēt cits citam nokost galvu, pirms, apvienojot Muitas un Nodokļu policiju, saīsināsies priekšnieku krēslu rinda, daiļrunīgi runāja aizvadītās nedēļas ziņa Dienā par divu VID vadošu amatpersonu savstarpēju izrēķināšanos.

Autoritatīvi domāti premjera paziņojumi diemžēl pienācīgi kuriozi un ar paškritiku tiek izvērtēti jau pēc tam, kad amats zaudēts. "Stiprāku cilvēku par Zatleru es nepazīstu," 2007. gada 30. maijā, dienu pirms Valsts prezidenta vēlēšanām, paziņoja toreizējais premjers Aigars Kalvītis. Šodien, zinot premjera paša tālāko likteni un Zatlera zināmu lomu tajā, šis paziņojums izklausās kā Kalvīša komiska pašpārliecinātība, premjeram patiesībā neprotot izvērtēt apkārtējo personu īpašības un lojalitāti pret sevi mērot pēc šo personu attieksmes pret savu statusu. Bet tas var mainīties ātrāk nekā laikapstākļi Latvijā.

Top komentāri

Andrejs Bubinduss
Ir šablona retorika, trafaretas frāzes un .... totāla cenzūra. Visur un gandrīz no visiem, arī no Dienas. Interesanti, kamdēl premjeram būtu jābūt izņemumam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē