Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Madžiņš: Banāna metējs Kozlovskis

Aprīļa nogalē Diena vēstīja par rasistisku incidentu sportā, kas visā pasaulē izsauca milzu rezonansi. Nosodoši reaģēja pasaules sporta zvaigznes, funkcionāri, politiķi un miljoniem līdzjutēju.

Tiem, kas palaiduši garām, atgādināšu, ka notikumu epicentrā nokļuva tumšādainais spāņu futbola grandaBarcelona aizsargs Dani Alvešs. Zibenīgi reaģējot uz provokāciju, viņš kļuva par simbolu miermīlīgai un humora pilnai cīņai pret rasismu sportā. Proti, brīdī, kad Alvešs grasījās izpildīt stūra sitienu, kāds fans no tribīnēm pie spēlētāja kājām nometa banānu. Šādi incidenti Eiropas futbola laukumos pietiekami bieži pieredzēti arī iepriekš, bet nekad agrāk neviens futbolists neizdarīja to, ko šoreiz Alvešs. Viņš absolūtā mierā paņēma banānu, nolobīja to un nokoda gabalu no augļa. Atlikušo banānu sportists nometa zemē, noslaucīja rokas biksēs un, it kā nekas nebūtu noticis, turpināja spēli.

Uz notikušo reaģēja daudzas sporta zvaigznes un miljoniem līdzjutēju, kuri, paužot atbalstu Alvešam, sociālajos tīklos ievietoja bildes, kurās redzami, ēdot banānus.

Pagājušajā nedēļā, piektdien, tīši vai netīši televīzijas tiešajā ēterā banāns pasprucis mūsu pašu iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim. Runājot par 8. maijā Ukrainas robežā aizturēto Latvijas pilsoni nacionālboļševiku Beness Aijo, ministram jokpēterim sanācis visai neveiksmīgi netieši, taču nepārprotami pajokot par Aijo ādas krāsu. "Ja mums būtu Tobāgo, varbūt varētu aizsūtīt uz turieni, bet diemžēl faktiskā situācija ir tāda, kāda ir," ironiski izteicās Kozlovskis, runājot par pilsonības iespējamo atņemšanu tumšādainajam Aijo.

Ciema īpatnis Beness Aijo, protams, nav Dani Alvešs. Un pavisam nestādos priekšā, kāda palīdzība nepieciešama pilsonim Aijo - iespējams, dakteris, iespējams, advokāts. Varbūt abi divi reizē. Taču ministram Kozlovskim intelekta līmenī un politkorektuma izpratnē ir jābūt divas un pat trīs galvas tiesas pārākam par vidējo Eiropas futbola fanu banāna metēju. Arī vēlāka ministra atvainošanās šķiet kokains pieklājības ķeksītis, jo gan jau arī aizturētais banāna metējs Alvešam bailēs no soda atvainosies (ja vēl nav to izdarījis).

Šoreiz runa ir par stereotipiem, aizspriedumiem un to tiražēšanu visaugstākajā politiskajā līmenī. Un nav svarīgi - neveiksmīga salīdzinājuma vai sliktas humora izjūtas dēļ. XXI gadsimtā valstī, kuru gribam redzēt kā modernu un eiropejisku visās nozīmēs. Galu galā Kozlovskis ir ES dalībvalsts ministrs, pārstāv Latvijas eksprezidenta dibinātu partiju, strādā valdībā plecu pie pleca ar partijas biedriem - ārlietu un ekonomikas ministriem - un ir galvenais atbildīgais valstī, lai jelkādas provokācijas novērstu pašā saknē. Atvainojiet, bet šādā kontekstā nevaru nemulst un, spriežot pēc publiskās reakcijas, neesmu viens. Turpmāk bažīgi būs arī vaicāt, ko ministra kungs domā un kā varētu pajokot, piemēram, par tādām tēmām ka noziedzība romu tautības iedzīvotāju vidū vai bēgļu jautājums. Reformu partijas pārstāvis šo banānu publiskajā telpā ir izmetis, vēlāk neveiksmīgi pašam to mēģinot pacelt, nolobīt un apēst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē