Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Beidzot ES dalībvalstis spējušas saliedēties

Ne tikai vieno, bet arī šķeļ

Tieši no šodienas, 1. jūlija, Eiropas Savienībā (ES) ir spēkā ES digitālais Covid sertifikāts. Šis sertifikāts, kā skaidro Eiropas Parlamenta Preses dienests, apliecina, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19 vai veikusi testu, kura rezultāts ir negatīvs, vai jau ir pārslimojusi Covid-19. Savukārt Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā uzsver, ka "ES digitālā Covid sertifikāta mērķis ir pandēmijas laikā atvieglot drošu un brīvu pārvietošanos ES". Kopsavilkums no tās informācijas, ko sniegušas ES institūcijas, ir tāds, ka, ja vien kādā no 27 dalībvalstīm dramatiski nepasliktināsies epidemioloģiskā situācija, šis sertifikāts ļaus pa ES ceļot bez ierobežojumiem, piemēram, bez pašizolācijas.

Vairāku Latvijas ministriju sniegta informācija savukārt ļauj secināt, ka mūsu sabiedrība jau no 15. jūnija sākusi pierast pie ES digitālā Covid sertifikāta, tādēļ būtiskas pārmaiņas nav gaidāmas. Tiek arī uzsvērts, ka par sertifikātu atbildīga ir Veselības ministrija, tādēļ ar praktiskiem jautājumiem var vērsties pie tās.

Tikmēr Satiksmes ministrija, atbildot uz Dienas jautājumu, norāda, ka, "ieceļojot Latvijā, visiem ceļotājiem jāaizpilda Covidpass, bet [starptautisko pasažieru] pārvadātāju pienākums ir pārbaudīt, lai pasažieriem būtu visi ieceļošanas noteikumos prasītie dokumenti, tostarp ES digitālais Covid sertifikāts, kas ietver unikālo QR kodu". 

Vērtējot šī sertifikāta ieviešanu plašāk, jāteic, ka sertifikāts ir apliecinājums tam, ka beidzot dalībvalstis spējušas saliedēties un vienoties par pandēmijas laikā nepieciešamu risinājumu.

Fakts, ka sertifikāta ieviešanas ideja nav iestrēgusi bezgalīgās diskusijās, vērtējams pozitīvi, un neapšaubāmi labi tas, ka šāds sertifikāts vispār ir. 

Tomēr pastāv arī divi riski. Viens no tiem ir saistīts ar bažām, ka sertifikāts tehniski nefunkcionēs, kā plānots, būs grūtības nolasīt QR kodu, tehniskās nianses dalībvalstīs atšķirsies un tamlīdzīgi.

Otrs risks ir tāds, ka vismaz Latvijā sertifikāts var veicināt nevis sabiedrības saprašanos, bet gan šķelšanos. Jau jūnija otrajā pusē Covid-19 tēmas raisītie virtuālie kari mikroblogošanas vietnē Twitter un citos sociālajos tīklos noritēja, demonstrējot ārkārtīgi augstu naidīguma līmeni, turklāt atklājās, ka pat cilvēki, kuri ir domubiedri konservatīvo vai liberālo vērtību aspektā, kļūst par pretiniekiem strīdos par vakcināciju. Ilūzijas par to, ka Covid-19 uzveikšana būs mērķis, kas saliedēs mūsu sabiedrību, patlaban jau sāk zust pat ļoti naiviem cilvēkiem. 

Tomēr, protams, kamēr daži karos sociālo tīklu frontē, citi steigsies izmantot sertifikāta pavērtās iespējas un par tām priecāsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē