Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No Mēness nokritušie politiķi un ministri

Nedēļa ir tikai vidū, bet tā dēvētās politiskās elites pašslavināšanās jau ir sasniegusi apogeju ar premjeru, kurš no Saeimas tribīnes slavē valsts nākamā gada budžetu, ko veselības aprūpes speciālisti nosaukuši par situāciju drīzāk pasliktinošu, ar veselības ministru, kurš iestudētā fotosesijā apzvana viņa tiešas atbildības dēļ nesavakcinētus pensionārus, un ārlietu ministru, kurš šo jauko procesiju noslēdz, vienkārši nokrītot no Mēness un paziņojot, ka viņam amatā nu jau esot apritējuši desmit gadiņi.

Kāda, es atvainojos, priekam, ka Edgars Rinkēvičs kļuvis par amatā visu laiku visilgāk nostrādājušo Latvijas ārlietu ministru, ir saistība ar šobrīd Latvijā reāli notiekošo? Kā tas, ka Daniels Pavļuts oktobra beigās apzvana 12 pensionārus, kuriem bija jābūt savakcinētiem jau pavasarī, atceļ viņa politisko atbildību par riska grupu katastrofāli zemo vakcinācijas aptveri? 

Vēl tikai prasītos uzdancot un uzdziedāt pie balta flīģeļa un gluži vai padomju nomenklatūras stilā apmainīties ar ordeņiem un sabučoties. Ja kādam šķiet par skarbu salīdzinājums ar padomju nomenklatūru, varu piedāvāt anglicismu out of touch – tā saka par cilvēkiem, kuri ir tā atrāvušies no realitātes, tā pašizolējušies, ka netver savas uzvedības un vārdu kontekstu. 

Miera laikos šo varētu norakstīt uz politisko retoriku un tēla spodrināšanu, tieksmi pēc kuras pārmest politiķiem būtu tas pats, kas pārmest kādam kaut ko viņam ļoti dabisku, tādēļ piedodamu. Bet, kungi, mēs atrodamies trīs krīžu mezglā, kā to atzina pats premjers Krišjānis Kariņš (JV), no Saeimas tribīnes pat ne valsts nākamā gada budžeta aizstāvēšanas (jo, kurš gan tam spējīgs pa īstam uzbrukt), bet gluži vai "atvēršanas svētku" runā.

Epidemioloģiskajai krīzei, kas, arī, starp citu, svinēs jubileju, bet, protams, bez izredzēm aizēnot ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) skaistos svētkus, jau labu laiku pievienojusies arī nelegālo imigrantu krīze uz robežas ar Baltkrieviju un enerģētiskā krīze ziemas priekšvakarā. 

Jāteic, visnekautrīgākā Kariņa runā bija veselības budžetam veltītā sadaļa, mediķus gluži antuanetiskā stilā gudri pamācot, ka "nauda vien neuzlabos sistēmu", pandēmija esot jāizmanto, lai ne tikai palielinātu finansējumu, bet arī sakārtotu veselības aprūpes sistēmu. Tā laikam bija atbilde pirmdien Dienā publicētajai intervijai ar Latvijas Slimnīcu biedrības vadītāju Javgēniju Kalēju, kurš šo budžetu nosauc par vienvirziena biļeti mediķiem: "Par spīti tam, ka valdības vadītājs saka, ka mēs jau esam dubultojuši mediķu apmaksu, mēs vienalga esam pēdējā vietā gandrīz visos rādītājos starp mūsu kaimiņvalstīm. Tas valdības nākamā gada budžeta projekts neparedz nekādu būtisku uzlabojumu." Ļoti tieši, bez jebkādas iejūtības pret valdības koalīcijas iekšienē noritošajām intrigām par to, kurš vainīgs pie tā, ka mediķi par spīti veselības aprūpes sistēmas krīzei un it kā prioritizēšanai politiķu retorikā gaidītā atalgojuma pieauguma vietā saņems pigu, – veselības ministrs Daniels Pavļuts, kurš neesot cīnījies, vai premjers Kariņš, kurš neesot ieklausījies. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē