Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Par jaunu politiku uz veciem pamatiem?

Dodot ceļamaizi partijai Kustība Par!, vismazāk gribētos aizskart tos ideālu vadītos cilvēkus, kuri, jūtot diskomfortu par līdzšinējo politisko procesu, šosestdien devās dibināt jaunu partiju. Tās ir viņu tiesības, un grūti viņiem nepiekrist, ka "kaut kas ir sapuvis šajā karaļvalstī". Diskutējama ir ceļabiedru un ideoloģijas izvēle, bet atkal jau – arī tā ir brīva izvēle.

Skaidrs, ka daļa kustībā iesaistīto jaunpienācēju, kuriem jākalpo kā pierādījumam, ka Par būs malks svaiga gaisa sabiedrības un pie varas esošo satrupējušajās attiecībās, ar politiku un tās mērķiem saprot kaut ko gluži citu nekā varā rūdītais jaunās partijas kodols.

Jaunais projekts manifestē iespēju došanu visiem, nevis dažiem, bet no malas izskatās visai noslāņots, pat ja tā neizskatās jaunajam iesaukumam, kas uz Par dibināšanu ieradās ar rozā brillēm. Bez šīs jauniesaukto masas, kam viss rādās rožainā gaismā un ideālā partija šķiet tāds domubiedru klubiņš, Par ir arī skaidri redzams rūdītu politiķu kodols, kurš, protams, apzinās, ka partijai jābūt iespējami efektīvam, arī uz kompromisiem gatavam organismam, lai nonāktu pie varas un realizētu savas (atvainojiet, protams, savu vēlētāju) intereses.

Politiķi Ilze Viņķele, Daniels Pavļuts, Ints Dālderis, Pēteris Viņķelis nevar tikt uzskatīti par tādiem politikas autsaideriem, kuri līdzšinējos gados uz pirkstgaliem staigājuši apkārt varas virtuvei, grozot galvu šausmās par tās netikumiem, un nu saņēmušies uz galvas lēkt aukstā ūdenī, būvējot partiju uz jauniem ideālistiskiem pamatiem.

Visi viņi ar lielāku vai mazāku ietekmi ilgāku vai īsāku laiku ir bijuši pat ļoti iekšā politikas ķēķī, ko pieklājīgākā vārdā pieņemts dēvēt par reālpolitiku. 

Savulaik ekonomikas ministram Pavļutam neklājās viegli, gribot vai negribot trāpoties ceļā dažādu ekonomisko grupējumu interesēm, kuri pirms viņa nonākšanas amatā pa Ekonomikas ministriju bija dzīvojušies kā pa savu kabatu. Lūk, ja Pavļuts par citādas politikas nepieciešamību runātu, atklāti pasakot, kādas ir partiju un to sponsoru pašreizējās attiecības un kādām tām būtu jābūt ideālajā Par pasaulē, svaigās elpas sajūtai būtu daudz vieglāk noticēt nekā eksaltētām runām par labēji centrisku, jaunu, nebijušu politiku. Var noticēt, ja šādi partiju un politisko procesu apraksta politoloģijas studenti vai sociālo tīklu entuziasti, bet ne jau rūdīti un daudz ko savām acīm redzējuši politiķi.

Vēl vairāk ko stāstīt par reālpolitiku būtu vēl nesenajai varas partijas Vienotība  valdes loceklei Ilzei Viņķelei. Īpaši par dažādu ekonomisko interešu grupu aplidotās Finanšu ministrijas parlamentārās sekretāres amatā pieredzēto. Ja, pirms ceļ ko jaunu, netiek vaļsirdīgi noārdīts bijušais, īsti nav uzticības jaunās konstrukcijas pamatiem.

Šī iemesla dēļ ikreiz, kad attiecībā uz šo bijušo Jaunā laika, Tautas partijas, TB/LNNK, Pilsoniskās savienības, Vienotības, Zatlera Reformu partijas (jācer, ka nepiemirsās neviena no šo politiskā pusmūža "jaunlatviešu" līdzšinējām partijām) jauno projektu jālieto apzīmējums "jaunā partija", sajūtas ir tikpat neveiklas, kā virknējot "partija Kustība Par!". Korektāk šo visu būtu dēvēt vienkārši par "jaunu projektu". Vai "Par jaunu projektu" – kā vēlaties.

Top komentāri

TYT
T
Gribēju pirmdienu un jaunu nedēļu iesākt ar viegli indīgu komentāru par to, ko uzrakstījusi Margēviča un vispār par viņu kā tādu (it kā kādam interesētu, ko es domāju par Agnesi). Tad vēl gribēju piemetināt kaut ko par Dienas patiesajiem saimniekiem. Apmēram tādā garā. Tā teikt - izpildīties ar "džentlmeņa komplektu." Bet izlasot viņas uzrakstīto - nav ko piebilst. Un tā tas ir.
Viņkeles komunisms un Pavļuts
V
Viņkeles pastulbai komunisms un Pavļuta labējais pasauluzskats vienā partijā - tas nav savienojami uz ilgu laiku.
Mantrausis
M
Runa patiesi ir par to, ko mainīt vēlas laudis, kas nemitīgi bijuši varas tuvumā, un - kas tiem traucējis... ????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Darba tirgum ir jāpielāgojas

Latvijā ik gadu pensionējas lielāks skaits cilvēku nekā darba vidē ienāk, un šāda tendence pastiprināsies, jo jauniešu skaits būs vēl mazāks. Uz to uzmanību ir vērsuši vairāki eksperti, viņu vid...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē