Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Premjers Pavļutam dod četras nedēļas

Kaut cik konkrētas detaļas, kā valdība īsti grasās nodrošināt līdz 15. novembrim izsludināto lokdaunu jeb mājsēdi, mēs izvērtēšanai uzzināsim labi ja trešdien, un, visticamāk, tajā brīdī sāksies pērn jau piedzīvotais ķīviņš par kārtējām kāda ieskatā absurdām vai neefektīvām metodēm, kas novedīs pie klasikas – aiz kokiem (detaļām un taktiskajiem soļiem) tiks pazaudēts skats uz mežu (mērķiem, prioritātēm un stratēģisko plānu).

Tādēļ labi, ka premjers Krišjānis Kariņš (JV) otrdien valdības sēdē nosauca vēl vienu būtisku atskaites punktu, pēc kura tiks vērtēta šī lokdauna izdošanās un, gribētos domāt, arī politiskā atbildība tā neizdošanās gadījumā. Proti, līdz šim kā galvenais lokdauna uzdevums tika piesaukta jau šobrīd krīzes situācijā esošo slimnīcu atslodze no skābekļa bada un citu komplikāciju skarto Covid slimnieku lavīnveida pieplūduma – otrdien kopumā slimnīcās ievietoto kovidnieku skaits palielinājies līdz 1134 un viņu izguldīšanai, piemēram, Stradiņos jau tiek pielāgoti gaiteņi. 

Otrdien premjers paziņoja – ja četru nedēļu laikā, kamēr valstī būs izsludināts lokdauns, netiks īpaši veicināta vakcinācijas aptvere, šis īpašo ierobežojumu režīms būs bijis veltīgs. Tātad veselības ministram Danielam Pavļutam (A/P) līdztekus prasmei terorizēt un pazemot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktori Lieni Cipuli ir dotas četras nedēļas laika, lai vakcinācijas process, kuru viņš pats un ar viņa politisko atbildību izraudzītie bēdīgi slavenā Vakcinācijas biroja neprofesionāļi ir veiksmīgi muļļājuši un izgāzuši, pēkšņi panāktu izrāvienu. Politiskajā valodā premjera nosprausto uzdevumu citādi kā par politisko ultimātu, kura neizpildes gadījumā būtu jāseko Pavļuta demisijai, ir grūti nosaukt. 

Iepriekš jau nosaukto iemeslu dēļ Pavļuts un viņa komanda nekādu līdzjūtību nav pelnījuši un vēl četru nedēļu došana viņiem drīzāk ir pārāk dārga cena, ko valstij var nākties samaksāt jau tā katastrofālajā situācijā. Tomēr nevar nepieminēt, cik grūti šis uzdevums būtu paveicams, pat ja Pavļutam pēkšņi būtu radies ģeniāls plāns, kā to īstenot. Un iemesls tam ir lokdauna ierobežojumu attiecināšana arī uz jau vakcinētajiem (kur arī, protams, jāuzsver Pavļuta sistēmas saldais miegs, pēdējos trīs mēnešos neredzot, ka pasauli ir pievīlušas cerības par vīrusa nozīmīgi samazināto pārnesi starp vakcinētajiem – tā tas diemžēl nav). 

Varas iestādēm var nenākties viegli nodrošināt ierobežojumu ievērošanu, vienlaikus nezaudējot jau vakcinēto (un, starp citu, to, kurus drīzumā, visticamāk, būs jāpiedabū uz trešās potes saņemšanu) uzticēšanos. Pat ja tas neizvērtīsies kā lokdauna neievērošana vai atteikšanās no trešās potes tuvākajos mēnešos, tas var atsaukties uz vēlēšanu rezultātiem pēc gada un partijas tas, protams, uztrauc. Vienlaikus, ierobežojumiem pakļaujot arī vakcinētos, valdība zaudē zināmu stimulēšanas elementu pret tiem, kuri nav savakcinējušies, vēl šaubās, bet nav arī kategoriski pret poti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē