Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Riekstiņa: Cerības saista ar uzraudzību

Maksātnespējas jomas problēmas saistītas ar nepietiekamu maksātnespējas administratoru uzraudzību – šādu secinājumu mudina izdarīt tieslietu ministra Dzintara Rasnača teiktais Dienai. Stiprinot uzraugu – Maksātnespējas administrāciju, daudzas problēmas vienā divos gados var tikt atrisinātas, izriet no ministra sacītā. 

Maksātnespējas administratoriem veltīts daudz pārmetumu. Jāņem gan vērā, ka vienmēr un visur ir indivīdi, kam piemīt tendence dažādas nozares citu pēc citas pasludināt par visa ļaunuma sakni. Par laimi, ir arī cilvēki, kuri saprot, ka pārspīlēti vispārinājumi, tādi kā "maksātnespējas administratori ir alkatīgi, politiķi – manipulētāji, uzņēmēji – savtīgi, ierēdņi – kūtri, žurnālisti – pavirši, bet skolotājiem rūp galvenokārt algu kāpums ut. jpr.", neatbilst realitātei, jo ikvienā no minētajām jomām, tāpat kā jebkurā citā nozarē, mēdz būt gan apzinīgie, gan slinkie, gan erudīti profesionāļi, gan arī uz tukšu runāšanu vērsti cilvēki. Tāpēc pasludināt visus maksātnespējas administratorus par tiesiskuma un biznesa vides vājinātājiem nav objektīvs vērtējums. Tomēr ar administratoru reputāciju problēmas pastāv, un uz tām norāda arī tieslietu ministrs.  

Kāda visai pieredzējusi amatpersona reiz sacīja, ka jebkādai uzraudzībai ir divi mērķi – novērst bezdarbību un apkarot negodīgumu, un, tāpat kā ikvienas struktūras vadītājs zina, kuriem darbiniekiem var uzticēties, bet kuri jāuzrauga, lai novērstu laiskumu un pat blēdības, arī ikvienas nozares uzraugošajai institūcijai jāzina, kuriem nozares dalībniekiem jāpievērš uzmanība, bet kuri spēj godīgi strādāt arī bez kontroles. 

Visticamāk, daļu ar maksātnespējas administratoru reputāciju saistīto problēmu tiešām novērsīs Maksātnespējas administrācijas stiprināšana, tomēr pat ideāla uzraugošā institūcija nepasargās no visām grūtībām. Gan kļūdas, gan arī diskutabla rīcība gadās arī stingri kontrolētās nozarēs, piemēram, visumā prasmīgi strādājot banku uzraugam, Latvija piedzīvojusi vairāku banku krišanu.  

Uzraugošās institūcijas pārstāvji nekad neatradīsies līdzās visiem tirgus dalībniekiem ikvienā darba procesā, tāpēc svarīga ir arī nozares pašas vēlme sakārtot rīcības principus un, kā pašreiz populāri teikt, pašattīrīties. Tas attiecas arī uz maksātnespējas administratoriem. Paralēli Maksātnespējas administrācijas stiprināšanai svarīgi, lai godīgi strādājošie administratori norobežotos no tiem, kuri seko diskutabliem profesionālajiem un ētiskajiem principiem un tā met ēnu uz visu maksātnespējas administratoru darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē