Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Trūkst sarunu ar sabiedrību

Ievērojama daļa – 45% – Latvijas iedzīvotāju cenšas izvairīties no Covid-19 pieminēšanas ikdienā. To atklāj kompānijas Kantar pētījums Covid-19 barometrs, kas tika veidots vasaras beigās.

Lai izvairītos no satraukuma, cilvēki distancējas no jaunumiem par Covid-19 izplatību, secināja Kantar. Pētījumā arī tika atklāts, ka Latvijā mazāk ir tādu iedzīvotāju, kuri regulāri seko Covid-19 datiem, bet ievērojami vairāk ir tādu, kuri šai informācijai pievērš uzmanību vien neregulāri.

Covid-19 pandēmija jau ir parādījusi to, ka mūsu līdzcilvēku attieksme pret informāciju ir ļoti dažāda.

Daudziem no mums pazīstamo cilvēku loka ir kāds, kas vispār ignorē ziņas par Covid-19, un ir kāds, kurš – tieši pretēji – sistemātiski seko jebkādai informācijai par jauno koronavīrusu, tāpat arī ir kāds paziņa, uz kuru iespaidu atstāj emocionāli cilvēkstāsti, bet ir arī kāds, kurš par uzmanības vērtiem uzskata vien ekspertu padomus un statistikas datus. Turklāt Covid-19 pandēmija ir arī parādījusi, ka līdzcilvēku vidū ir sazvērestības teoriju fani, kas sociālajos tīklos steidz dalīties ar fantastiskiem vēstījumiem ''kāds ārsts no ārzemēm teica'' vai ''kāds taksometra šoferis stāstīja'' stilā. 

Pandēmija ir arī atklājusi, ka mūsu sabiedrībā ir ne mazums iracionālas domāšanas piekritēju, kuri, izdarot izvēli starp zinātni un ezoteriku, sliecas ezoterikas virzienā.

Respektīvi, šis laiks vēl spilgtāk par 13. Saeimas vēlēšanu rezultātiem atspoguļo mūsu sabiedrības daudzveidību un cilvēku uzskatu atšķirības.

Te rodas loģisks jautājums – vai šo sabiedrības daudzveidību apzinās mūsu valstī pie varas esošie politiķi, ja reiz komunikācijai ar iedzīvotājiem ir izvēlējušies nemainīgi augstprātīgu komunikācijas stilu, paužot ''Mēs zinām, kā ir pareizi, un pateiksim jums, iedzīvotāji, kā jārīkojas!''. Protams, ir cilvēki, kuri krīzes situācijā jūtas drošāk, ja var sekot amatpersonu rīkojumiem, taču ir arī tādi cilvēki, kam augstprātīgā tonī paustas norādes izraisa pretestību, un to jau nesen apliecināja interneta kaujas laukā izcīnītais virtuālais karš, kurā karoja masku aizstāvji un noliedzēji. 

Protams, nevar prasīt, lai pandēmijas apstākļos valdība par katru lēmumu rīkotu referendumu, taču daudziem politiķiem tiešām pietrūkst prasmes runāt ar sabiedrību. Kā jau portālā www.satori.lv ir norādījis filozofs Artis Svece, vajag ''nevis manipulēt ar cilvēkiem, bet viņus saprast. Tas nozīmē arvien vairāk iesaistīt sabiedrību diskusijā par to, kā mēs pandēmijas apstākļos dzīvosim. Ātrāk vai vēlāk ārkārtas lēmumu, kurus negribīgi, bet izlēmīgi pieņem atbildīgās amatpersonas, laiks būs beidzies''

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē