Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Valdības gāšana: kurš, kuru, kā un kāpēc

Latviešu kinoklasikā Limuzīns Jāņu nakts krāsā ir tāda hrestomātiska aina, kad ķildīgie radi beidzot prom un Mirttante vientulīgi iet pa rudenīgo ainavu, lai kārtējo reizi notaisītu testamentu, šoreiz savu jauno žiguli norakstot kaimiņu Giluču ģimenei. "Ērikam bija, Lāsmiņai bija [norakstīts], bet tad viņi te nospēlēja tādu teijāteri, ka kauns atcerēties. Es negribu, ka manā pelēcītī netikli cilvēki brauc!"saka Saknīšu Mirta. Šis arhetipiskais sižets nāk prātā, raugoties uz azartiskajām, bet visai bezgaumīgajām intrigām ap valdības gāšanu, kas pēdējā laikā norit starp valdošajām partijām.

Uzreiz jāpiekodina, ka šis nav pareģojums par Krišjāņa Kariņa (JV) valdības krišanu rīt uz pusdienlaiku vai drīz pēc galīgā balsojuma par valsts nākamā gada budžetu. It īpaši tāpēc, ka gāzt gribētāji savā entuziasmā pēc tā "pelēcīša"" jeb pārkārtojumiem valdībā ir paguvuši izblamēties Tūteru un Sprēsliņu ģimeņu cienīgākajās tradīcijās. Tikmēr politikas rokasgrāmatā ir nerakstīts likums: ja vēlies gāzt valdību, neuzņemoties par to atbildību, un pēc tam iegūt jaunu uzrāvienu, dari visu, lai izskatītos, ka gāzēji ir kādi nelabi spēki no malas, sabiedrības protests vai valdības kļūdas, kurās pašus gāzējus nekādi nevar uzskatīt par līdzvainīgiem. 

Vismaz A/P kā valdības šūpošanas centrālais spēks pat var nemēģināt stāstīt, ka nebūtu pie tā pielicis savu roku. Bet valdības gāzējus pie mums nemīl, īpaši, ja viņu kontā pašā epidemioloģiskās krīzes karstumā ir nu jau divi neveiksmīgi veselības ministri. Kas nervozē A/P? Pašu sliktie reitingi iepretim JV reitingiem, vēlme pilnībā pārņemt kontroli pār premjera partijai tradicionāli pienākošos Finanšu ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu. Daudz kas. A/P aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kuram pēc viena no scenārijiem iecerēta nākamā premjera loma, ceturtdien sarakstē ar Dienu to sauca par baumām. Daļēji Pabrikam ir taisnība, pat ja viņš pats sirdī lolotu pārliecību, ka tas ir iespējams.

Jo, lai piepildītos šāds jaunās-vecās valdības scenārijs ar Pabriku priekšgalā, jāpiepildās pārāk daudziem blakus faktoriem. Tādēļ paralēli notiek darbs pie scenārija, kuru varētu nosaukt "jo lielākas jukas valstī un premjera partijā, jo izdevīgākas iespējas paveras A/P". Sēt jukas un mudināt uz Kariņa nomaiņu, pati to apzinoties vai neapzinoties, izsūtīta arī politoloģe Iveta Kažoka, kura sociālajā tīklā Twitter azartiski atskaņo no A/P polittehnologiem vārds vārdā dzirdēto scenāriju: "Esmu droša, ka Vienotība atrastu Kariņam aizvietojumu no iekšējiem resursiem, kaut pašvaldībās. Valdības kredibilitāte ir sabrukusi, un nav nevienas partijas valdībā, kam šis sabrukums nāktu par labu." Runa ir par Cēsu mēru Jāni Rozenbergu (JV), bet, kā zināms, atbrīvotā premjera krēslā juku brīdī var iesēsties arī kāds cits. Tāds arī, visticamāk, ir valdības gāzēju plāns B.

Kādēļ no Covid, valdības mazspējas un grūtās ziemas priekšnojautām jau tā nogurušajiem būtu jāiedziļinās šajā politikas ķēķī? Kaut vai tādēļ, lai spētu kritiski vērtēt tos valdības maiņas pseidoieganstus un labākas valdības piedāvājumus, kuri varētu nākt, ja tā vai citādi valdības laivu kādam izdotos beidzot apgāzt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē