Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viedoklis tomēr nav likums

Saistībā ar pretrunīgi vērtētajiem dīkstāves pabalstu piešķiršanas nosacījumiem un piešķirto pabalstu summām ir aktualizēts temats par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un, raugoties plašāk, par sociālo nodrošinājumu darba ņēmējiem, saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī dažādu kultūras jomu pārstāvjiem. Var piekrist finanšu ministram Jānim Reiram (JV), ka iedzīvotāju sociālais nodrošinājums tiešām ir jāstiprina, un pat ministra oponentiem ir jāatzīst, ka aicinājumu uzlabot iedzīvotāju sociālo aizsardzību Reirs pauž jau daudzus gadus.

Tomēr ir kāda nianse. Piemēram, mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīms, kam finanšu ministrs laiku pa laikam velta kritiku, joprojām ir pilnīgi legāls nodokļu maksāšanas režīms, un nudien nevajadzētu, vienkārši sakot, "samest vienā katlā" tos uzņēmumus, kuri strādā likumīgā nodokļu nomaksas režīmā, ar to biznesu, kas darbojas tautsaimniecības pelēkajā sektorā un veicina ēnu ekonomiku.

Tas, ka "nevajag izvēlēties strādāt MUN režīmā, jo MUN režīms nepatīk ministram", nav nopietns arguments, jo, pirmkārt, nevar prasīt, lai visi iedzīvotāji būtu informēti par visu ministru viedokļiem, otrkārt, valdības mainās bieži, ministri – vēl biežāk, un pielāgot uzņēmējdarbību katra ministra viedoklim nav reāli. Turklāt, ja Finanšu ministrijā vēl vairāk vai mazāk ir vērojama konsekvence, tad citās ar tautsaimniecību saistītās ministrijās galīgi ne. Dažādi ekonomikas ministri ir akcentējuši ļoti atšķirīgas prioritātes – bija reiz ekonomikas ministrs, kurš uzmanību vērsa uz patēriņa kredītiem, cits ekonomikas ministrs koncentrējās uz situāciju enerģētikā, bet vēl cits ministrs mudināja attīstīt jaunuzņēmumu ekosistēmu. Savukārt Satiksmes ministrijas mainīgā vadība ir demonstrējusi tik ārkārtīgi dažādu attieksmi pret starptautisko sadarbību, it īpaši ar Ķīnu, ka par konsekvenci vispār nevar runāt. 

Tiesiskā valstī ir svarīgi ievērot likumus, un, ja reiz finanšu ministrs uzskata, ka MUN režīms paaugstina iedzīvotāju nabadzības un sociālās neaizsargātības riskus, tad ministram, visai viņa ministrijas komandai un viņa politiskajai partijai Jaunā Vienotība tiesiskā ceļā ir jāpanāk atbilstošās izmaiņas normatīvajā regulējumā. 

Iespējams, Covid-19 krīze tiešām jāuztver kā norāde uz to, ka laiks atteikties no XX gadsimta deviņdesmito gadu principa "katrs pats savas finansiālās drošības kalējs", taču nav taisnīgi no Finanšu ministrijas augstumiem pārmest, teiksim, Latgales uzņēmējam to, ka šis uzņēmējs darbojas vēl pagaidām pilnīgi likumīgajā MUN režīmā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka visa kritika par MUN negatīvajām blaknēm ir jāvelta nevis mikro-uzņēmējiem, bet gan tiem no realitātes atrautajiem likumdevējiem, kuri šādu MUN likumdošanu pieņēma. Vai tad jūs patiešām nesaprotat, ka vismazākā iespēja ietaupīt uz nodokļu rēķina tiks momentā izmantota? Vai jūs VISI esat no Marsa, vai tikai daži no jums?
backinUSSR
b
Reirs kā deputāts 2009 gada krīzes laikā nobalsoja PAR pensiju samazināšanu, bet to jau blondīnes aizmirsušas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē