Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

AS politiķis: Ja veselībai nebūs papildu finansējums, tad nepieciešamas sadarbības garantijas no premjera

Ja veselības jomā nākamajos gados nav plānots papildu finansējums, tad nepieciešamas sadarbības garantijas no potenciālā premjera un finanšu ministra par sadarbību un solidāru atbildību, šodien žurnālistiem sacīja "Apvienotā saraksta" (AS) viens no līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Viņš norādīja, ka līdz šim 14.Saeimā ievēlētie deputāti nebija varējuši tikt klāt finanšu datiem par nozarēm. Tikai pēdējās dienas AS ir parādījusies iespēja iegūt kādus datus, un AS no potenciālā valdības vadītāja, kurš varētu būt pašreizējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), sagaida "zināmas garantijas sadarbībai, iesaistei un solidārai atbildībai" par konkrētām nozarēm, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs.

AS politiķis akcentēja, ka sabiedrība veselības, labklājības, izglītības, un iekšlietu jomās sagaida nevis to, ka kāds paņems tikai ministra krēslu, bet gan, ka tiks rasts problēmu risinājums. Jau gadiem nav risināta starpnozaru sadarbības ieviešana, un risinājuma panākšanai atbalstu paudis arī Valsts prezidents Egils Levits, atzīmēja Smiltēns.

AS politiķis norādīja, ka Latvija minētajās jomās atpaliek no pārējām Baltijas valstīm, un pie mums ir "milzum daudz" risināmu problēmu.

"Ja šos jautājumus [koalīcija] nerisinās kompleksi, savstarpēji cieši sadarbojoties, tajā skaitā, ļoti aktīvi iesaistoties un uzņemoties atbildību Ministru prezidentam un finanšu ministram, bez kuriem nevar atrisināt šīs lietas, tādā gadījumā šie jautājumi paliek nerisināti, un zaudētāji (..) būs gan politiskās partijas, gan sabiedrība kopumā, kas nesaņems šos pakalpojumus," akcentēja Smiltēns.

Kā ziņots, AS politiķis norādījis, ka, ja, piemēram, tādas nozares kā veselība un iekšlietas tiek deleģētas tālāk no topošā premjera partijas, tad AS rodas šaubas, cik reāli ir atrisināt tajās esošas problēmas. Reizē Saeimas priekšsēdētājs norādījis, ka AS nevairās no atbildības uzņemšanās.

Trīs partiju - JV, AS un Nacionālās apvienības (NA) - koalīcijas izveidošana ir neizbēgama, un pašlaik neformāli turpinās ar valdības izveidošanu saistītās sarunas, sacīja Smiltēns.

Vaicāts, vai AS ir sniedzis atbildi uz Kariņa atbildības jomu piedāvājumu, Smiltēns domā, ka nebūtu "jāiebetonē" konkrēti datumi vai laiki atbildes sniegšanai. Šāda pieeja drīzāk izklausītos pēc ultimatīvas formas, pauda politiķis.

Viņš atzīmēja, ka atbilstoši JV politiķa, ārlietu ministra Edgara Rinkēviča paustajam šis ir īstais laiks "klusākai diplomātijai", lai topošās koalīcijas partijas savstarpēji saskaņotu jautājumus.

Jau vēstīts, pašlaik koalīcijas sarunās iezīmējušās domstarpības starp JV un AS pārstāvjiem par turpmāko darbību. Kariņš sākotnēji gaida AS atbildi uz politiķa piedāvāto atbildības jomu sadalījumu. Savukārt AS sākotnēji vēlas strādāt pie valdības deklarācijas izveidošanas, tajā skaitā, noskaidrot, ar kādu finansējumu dažādām nozarēm būs iespēja rēķināties.

Sarunu mērķis ir trīs politisko spēku - JV, AS un NA - koalīcijas izveidošana

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē