Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Ašeradens: Valsts budžetā nodokļu ieņēmumi šogad nesasniegs plānoto apmēru

Valsts budžetā nodokļu ieņēmumi šogad nesasniegs plānoto apmēru, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Viņš norādīja, ka šogad nodokļu ieņēmumi salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir lielāki, taču atpaliek no šim gadam plānotā. 

"Budžetā ieņēmumu būs mazāk, nekā plānots," sacīja Ašeradens, piebilstot, ka 2024.gada pirmajā pusgadā budžetā nodokļu ieņēmumi bija par apmēram 30 miljoniem eiro mazāki, nekā plānots, bet otrajā pusgadā varētu būt par kādiem 70 miljoniem eiro mazāki.

Ministrs skaidroja, ka šāda situācija ir saistīta ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) īstenoto politiku. "Joprojām ekonomikas dzesēšanas sistēma ir ieslēgta un ar to mums ir jārēķinās," teica Ašeradens, piebilstot, ka, plānojot budžetu, tika gaidīts, ka ECB lēmumus par procentu likmju samazināšanu pieņems agrāk.

Tāpat finanšu ministrs norādīja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (JV) ir paudis, ka neatbalsta nodokļu palielināšanu, tāpēc aktuāls jautājums ir kādā veidā stimulēt ekonomikas izaugsmi, neceļot nodokļus. "Budžeta komisijas vadības teiktais nosaka valdības rīcības algoritmu. Šobrīd mēs meklējam risinājumus, kā, nepalielinot nodokļus, tikt uz priekšu," sacīja Ašeradens.

Viņš arī atzīmēja, ka šobrīd pastāv klasisks konflikts starp monetāro un fiskālo politiku. "Monetārā politika mēģina ekonomiku dzesēt, bet mums ir jāveic viss iespējamais, lai noturētu ekonomiku uz ūdens," norādīja finanšu ministrs.

LETA jau vēstīja, ka nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos sešos mēnešos iekasēti 7,024 miljardu eiro, kas ir par 32,7 miljoniem eiro jeb 0,5% mazāk, nekā plānots. Vienlaikus nodokļu ieņēmumi 2024.gada pirmajā pusgadā bija par 443 miljoniem eiro jeb 6,7% lielāki nekā 2023.gada pirmajos sešos mēnešos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

BBC: Apstiprināti 68 011 Ukrainā kritušo krievu vārdi

Raidorganizācijas BBC Krievijas dienesta un izdevuma Mediazona žurnālisti kopā ar brīvprātīgo komandu, balstoties uz atklātiem avotiem, noskaidrojuši 68 011 karā Ukrainā kritušo Krievijas karavīru vār...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē