Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Asociācija: ĀCM apkarošanai ir nepieciešams konkrēts rīcības plāns

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanai ir nepieciešams konkrēts rīcības plāns, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle Dzintra Lejniece.

Viņa norādīja, ka šogad ĀCM mājas cūku novietnēs izplatās gan tādēļ, ka ir būtiski atjaunojusies mežacūku populācija, gan arī tādēļ, ka cilvēki, ilgstoši dzīvojot spriedzē, cūku novietnēs pieļauj kļūdas biodrošības pasākumu īstenošanā. "Cilvēki ilgstošā spriedzē dzīvot nevar. Mēs redzam, ko tas nozīmē. Tas nozīmē, ka ĀCM kļūdas nesaprot," sacīja Lejniece.

Viņa arī uzsvēra, ka ĀCM izplatības laikā ir nepieciešama savvaļas cūku populācijas kontrole ar konkrētu rīcības plānu. "Katrai valstij ir jābūt rīcības plānam, ko mēs darām, kā mēs menedžējam mežacūku populāciju," teica asociācijas pārstāve, kā piemēru minot Čehiju un Beļģiju, kur ļoti ātri izdevās tikt galā ar vīrusa uzliesmojumu mežacūku populācijā.

Tāpat Lejniece atzīmēja, ka ļoti labs pasākums bija kompensācijas par nomedītajām mežacūkām. "Tas tiešām veicināja populācijas samazināšanu," viņa uzsvēra. 

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle arī minēja, ka apstākļos, kad valstī ir ĀCM infekcija, ir nepieciešami radikāli pasākumi.

"Ja mēs runājam par ĀCM apkarošanu vai kontrolētu samazināšanu, tad tā ir sadarbība starp cūkaudzētājiem, medniekiem, Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) un Zemkopības ministriju, kas ir iniciators dažādām likuma normām, kuras varētu mainīt situāciju," teica Lejniece.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz šim fiksēti pieci ĀCM uzliesmojumi mājas cūku novietnēs. Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, līdz šim likvidētas 198 mājas cūkas.

PVD aicina mājas cūku turētājus stingri ievērot biodrošību novietnē - nelaist cūkas ārā un nepieļaut to saskari ar savvaļas dzīvniekiem, nedot cūkām zaļbarību, dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus un būt uzmanīgiem ar pakaišu - skaidu, salmu, siena izmantošanu.

Tāpat pirms došanās kūtī obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija. Darbarīkus, ķerras, spaiņus un citu aprīkojumu, kas tiek izmantots kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās, atgādina PVD.

Savukārt, ja cūkas izskatās neveselas, PVD aicina īpašniekus nenodarboties ar ārstēšanu pašiem, bet nekavējoties izsaukt veterinārārstu.

Dienestā norāda, ka biodrošība ir jāievēro ikvienā saimniecībā Latvijā, kurā tiek turētas mājas cūkas, neatkarīgi no to skaita, taču īpaši uzmanīgiem šobrīd ir jābūt Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Dienvidkurzemes, Dobeles, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Ogres, Preiļu, Rēzeknes, Siguldas, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Varakļānu un Ventspils novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais mežacūku inficēšanas gadījumu skaits.

Vienlaikus ĀCM šogad ir konstatēts 301 mežacūkai 23 Latvijas novados.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē