Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Bergmanis bažīgs par resursu pietiekamību vispārējās valsts aizsardzības dienesta ieviešanai

Nav pārliecības, vai pietiks resursu Aizsardzības ministrijas (AM) iecerētā vispārējā valsts aizsardzības dienesta ieviešanai, aģentūru LETA pauda Saeimas deputāts, kādreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (LZP).

Politiķis gan minēja, ka pagaidām nav paspējis pilnvērtīgi iepazīties ar AM rosinājumu. Tomēr kopumā viņš uz to raugoties ar bažām, jo zinot, cik daudz citu aktuāli nepieciešamību patlaban ir aizsardzības nozarei.

Bergmanis pieļāva iespēju, ka varētu rasties sarežģījumi lēmumu izpildē, jo jau iepriekš ir uzdots stiprināt profesionālo dienestu un Zemessardzi, kā arī ieviest valsts aizsardzības mācību.

Vispārējās valsts aizsardzības dienesta ieviešana ir ļoti apjomīgs uzdevums, uzsvēra politiķis. Viņaprāt, runājot par AM piedāvājumu, ir vēl daudz neatrisinātu jautājumu.

Jau ziņots, ka, saskaņā ar AM plānu, valsts aizsardzības dienests pakāpeniski tiks ieviests piecu gadu laikā. No 2023.gada 1.janvāra norisināsies pirmais ieviešanas posms, kuram varēs pieteikties brīvprātīgi.

Pirmajā gadā varētu tikt iesaukti apmēram 1000 cilvēku.

Iesaukums tiek plānots divas reizes gadā - 1.janvārī un 1.jūlijā. Tāpat būs iespējams izvēlēties dienestu no četriem veidiem. Varēs iekļauties valsts aizsardzības dienestā vai arī noslēgt piecu gadu ilgu dienestu Zemessardzē (20 dienas gadā). Tāpat būs pieejams vada komandiera kurss augstskolā, kā arī alternatīvais - Iekšlietu ministrijas, Veselības, Labklājības ministrijas - dienests.

Paredzēts, ka dienests ilgs 11 mēnešus.

Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

Paredzēts, ka iesauktajiem tiks maksāta kompensācija 400 eiro apmērā ikdienas izdevumiem. Valsts apmaksās ēdināšanas izdevumus un dzīvošanu kazarmās, kā arī iesauktajiem būs pieejama sporta infrastruktūra. Iesauktajām personām ir paredzēts arī viens brīvlaiks viena mēneša garumā, kā arī varētu būt paredzēta iespēja nedēļas nogalēs doties mājās.

Reformas īstenošanai AM tuvākajā laikā uz valdību virzīs normatīvo aktu grozījumus un speciālu likumprojektu. Gala lēmums par reformu būs jāpieņem Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē